Češi se učí recyklovat elektrospotřebiče

20.03.2023

Češi se učí recyklovat elektrospotřebiče. Objem recyklovaných baterií vloni vzrostl o 77 %.

Množství recyklovaných elektrospotřebičů v minulém roce rostlo. V meziročním srovnání s rokem 2021 vzrostl celkový objem recyklovaného materiálu v rámci svozových služeb značky DATART o 6 % na 5661 tun. Nejvíce se na růstu recyklovaných spotřebičů podílely lednice, u nichž vzrostl celkový objem o 13 %. O 77 % stoupl také objem recyklovaných baterií. Z výrobků se v rámci recyklace získávají materiály, které jsou nadále využívány ve výrobě dalších produktů.

V roce 2022 Češi s využitím svozových služeb značky DATART zrecyklovali 5661 tun vysloužilých elektrospotřebičů, o 6 % více než v předešlém roce. Největší část recyklovaného materiálu vloni tvořily velké spotřebiče, kterých se k recyklaci dostalo celkem 5476 tun. Jen lednice se na tomto objemu podílely 2233 tunami. Oproti roku 2021 tak jejich množství stouplo o 13 %. Malé domácí spotřebiče tvořily 91,3 tun, televizory 92,2 tun a světelné zdroje 1,1 tun. Výrazně v loňském roce vzrostlo i množství recyklovaných baterií. Ke zpětnému odběru a následné recyklaci bylo v prodejnách DATART předáno 9076 kg baterií, tedy o 77 % více než v roce 2021, kdy bylo vybráno 6807 kg.

Na rozdíl od materiálů jako je papír či plast, kde recyklace spočívá v cyklickém využívání odpadů, jde v případě elektrospotřebičů výhradně o opětovné využití některých materiálů, které se v zařízení nachází. U některých spotřebičů může tvořit až 90 %. „Recyklací spotřebičů se výrazně šetří energie, která by musela být vynaložena na výrobu materiálů a současně se chrání životní prostředí před emisemi, které by při výrobě materiálů vznikly. Jen u nás v Datartu tímto způsobem každý rok eliminujeme téměř 50 tisíc tun oxidu uhličitého,“ vysvětluje Olga Dolínková, tisková mluvčí značky DATART.

Z vysloužilé mikrovlnné trouby je možné zpětně získat až 8 kg železa, 1,7 kg plastů a 2,2 kg skla. Díky opětovnému použití materiálů se ušetří 50 kWh elektrické energie, sníží se spotřeba ropy o 5 litrů a zabrání se tvorbě až 13,5 kg oxidu uhličitého. Z baterií se získává ocel, která se využívá pro kovové konstrukce, kadmium do akumulátorů, měď pro elektrické vodiče, olovo do autobaterií, lithium pro výrobu sklokeramických varných desek, stříbro pro výrobu mincí a další prvky.

S elektrospotřebiči jsou úzce spojeny obalové materiály, kterých se používá nemalé množství. To se DATART snaží aktivně omezovat. „Používáme moderní technologii umožňující vysekávat obalový materiál přesně na míru baleného zboží a ze zbytků vytvářet výplňový materiál. Tento postup zásadním způsobem šetří množství použitých obalů, které by jinak končily na skládkách a ve spalovnách. Technologie umožnila úsporu 88 % výplňového materiálu a třetiny celkových nákladů na obaly,“ říká Libor Křížka, ředitel pro optimalizaci a automatizaci DATART a dodává: „Po instalaci spotřebiče u zákazníků také odvážíme veškerý obalový materiál, který následně předáváme k ekologické recyklaci. Ročně takto recyklujeme kolem 500 tun obalů.“