Poslední záchrana před vedrem? Klimatizace a větráky Češi ve velkém nakupují až s příchodem tropů

26.06.2024

Spolu s průměrnými teplotami v Česku podle ČHMÚ roste i četnost tropických dnů, kdy se teploty vyšplhají nad 30 °C. Právě výskyt teplotních extrémů má podle maloobchodního prodejce elektroniky DATART zásadní vliv na poptávku po přenosných klimatizacích, které se v českých domácnostech vlivem rostoucích teplot začínají rychle zabydlovat. Během horkého léta s dlouhodobějším výskytem tropických teplot dochází oproti chladnějším rokům k nárůstům prodejů klimatizací, ochlazovačů a větráků, v extrému např.  až o 100 %, někdy i více.

Postupný růst teplot zaznamenal asi každý. Podle dat Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) byl uplynulý rok tím vůbec nejteplejším od počátku měření v roce 1961. Průměrná roční teplota vzduchu vloni dosáhla hodnoty 9,7 °C, tedy o 1,4 °C více, než je dlouhodobý normál (8,3 °C). Bohužel navíc nejde o žádnou výjimku. V posledních deseti letech jsme tuto hodnotu překonali kromě roku 2021 pokaždé.[1]

Ruku v ruce s dlouhodobým růstem průměrných teplot jde i častější výskyt teplotních extrémů. Zatímco mezi lety 1961 a 1990 tuzemské měřicí stanice ročně zaznamenaly v průměru 5 tropických dní, kdy se teplota vzduchu vyšplhala nad hranici 30 stupňů, mezi lety 1991 a 2020 už to bylo hned 10,6 tropických dní ročně. Vloni jich dokonce bylo víc než 14[2].

Právě tyto extrémy přitom mají podle Pavla Janů z DATARTu za následek, že Češi častěji vyhledávají spotřebiče, které jim pomohou se v tropických vedrech ochladit. „Pokud je horké léto, přenosné klimatizace, ochlazovače a ventilátory se prodávají v opravdu extrémním množství. Oproti rokům, kdy je léto chladnější a teploty se drží do 30 stupňů se bavíme o nárůstech prodejů v řádech o desítky %. Obzvlášť vysoký nápor zákazníků pozorujeme především, když se teploty drží na extrémních hodnotách delší dobu, třeba jeden až dva týdny v kuse,“ komentuje trend Pavel Janů.

Největší zájem o tento sortiment DATART očekává v přicházejících týdnech. Vzhledem k dosavadnímu vývoji, zároveň i v porovnání s relativně teplou letní sezonou minulý rok, lze v letošním roce předvídat meziroční růst prodejů řádově o 20-30%.

Co nejrychlejší úleva od vedra

Kouzlem přenosných klimatizací, ochlazovačů a větráků, díky kterému se během letních veder řadí mezi nejvyhledávanější spotřebiče, je jejich relativní nenáročnost z pohledu instalace a používání. Větrák nebo přenosnou klimatizaci totiž dokáže během krátké chvíle zprovoznit prakticky každý – na rozdíl od robustnějších řešení, která často vyžadují odbornou montáž.

„Tímto způsobem mohou lidé na příchod veder zareagovat prakticky okamžitě. Když je teplo neúnosné, pořídí si přenosnou klimatizaci nebo ochlazovač a je po problému. To je u klasické klimatizace prakticky nemožné. Než vám ji stihne odborná firma nainstalovat, léto je dávno pryč,“ vysvětluje Pavel Janů hlavní výhodu těchto zařízení.

Stále větší popularitě se mezi spotřebiteli těší ochlazovače, které fungují na principu odpařování studené vody pomocí proudění vzduchu. Na rozdíl od základních ventilátorů tak dokáží vzduch v prostoru opravdu schladit a snížit teplotu na snesitelnou úroveň. Oproti klimatizacím zase lákají na příznivější ceny. V průběhu loňské sezóny se podle prodejních dat maloobchodního prodejce DATART zájem o ochlazovače přenosným klimatizacím dokonce vyrovnal. „Ochlazovače určitě nedosahují výkonu ani uživatelského komfortu, který nabízí přenosné klimatizace. Stále jsou však poměrně účinné a spousta zákazníků je proto volí jako takovou ekonomičtější variantu,“ říká Pavel Janů.

Podobně, jako se část zákazníků snaží ušetřit, se zároveň podle něj stále větší procento lidí nebojí připlatit si za sofistikovanější zařízení nabízející kromě chlazení i další funkce. Mnoho zákazníků například od spotřebiče očekává celoroční využití a volí proto modely kombinující funkci chlazení a větrání s funkcí čištění vzduchu, odvlhčování nebo dokonce topení. Stále populárnější je také možnost ovládat zařízení s pomocí aplikace v chytrém telefonu nebo v rámci systému chytré domácnosti.

Kontakt:

Petra Psotková

tisková mluvčí DATART

e-mail: petra.psotkova@hptronic.cz

tel.: (+420) 775 878 681

www.datart.cz

[1] Zdroj ČHMÚ, dostupný zde.

[2] Zdroj ČHMÚ, dostupný zde.