0 Kč

7 prospěšných účinků infralampy

29.10.2023

Terapie infračerveným světlem si našla mnoho příznivců, a to z oprávněných důvodů. Zejména teď, když pomalu přichází přechod na zimní čas, začínáme pociťovat různé bolesti kloubů, problémy s pokožkou, vypadávání vlasů, před Vánocemi si připouštíme více stresu, ale co je asi nejpodstatnější – můžeme mít oslabený imunitní systém. A nejen v těchto případech nám pomůže infračervené světlo.

Výhody použití infralampy

O čem se dočtete:

Co je terapie infračerveným světlem?

Červené vs. infračervené světlo

Jsou nějaká rizika?

7 výhod infračerveného světla

Co je terapie infračerveným světlem?

Jinak řečeno také terapie infračerveným zářením. Toto spojení určitě neslyšíte poprvé, já osobně jsem se s ním setkala u lékařky. Vypadalo to totiž, že mám zánět trojklanného nervu (nakonec to byl zánět zubního nervu), takže mi paní neuroložka doporučila terapie infračerveným světlem. A mohu říct, že i když se můj problém zjevně vyřešil úplně jinak (asi si umíte domyslet jak), první dvě terapie infračerveným světlem můj „trojklanný nerv“ skutečně uklidnily a ulevily mi od vážně velké bolesti.

Začneme tedy tím, co je samotné infračervené světlo. Jedná se o elektromagnetické vlnění o vlnové délce 760 cm a 1 mm. Infračervené světlo má vlnovou délku delší než viditelné světlo, ale kratší než mikrovlny. Z praktického hlediska můžeme infračervené světlo cítit jako sálavé teplo, např. ze slunce. Má využití v různých zařízeních – od ovladačů přes termokamery až po biohacking, o kterém se dočtete více v našem článku.

Pozitivní účinky infralampy

Terapie infračerveným zářením je technika, která využívá infračervené světlo ke zlepšení celkového zdraví a pohody. Využívají ji zejména lidé s chronickými bolestmi, akutními bolestmi, kardiovaskulárními problémy, ale také k omlazení pokožky, detoxu a sezónní depresi. Během terapie se toto příjemné teplo dostává hlouběji pod pokožku, která jej absorbuje, dostává se ke „kořenu“ problému a uvolní veškerou bolest. Toto teplo stimuluje proudění krve, snižuje bolest a zánět, jednoduše uzdravuje poškozenou tkáň.

Jaký je rozdíl mezi červeným a infračerveným světlem?

Mohlo by se zdát, že červené a infračervené světlo je totéž, avšak není. Terapie červeným světlem je terapie, která využívá viditelné červené světlo s vlnovou délkou od 630 do 660 nanometrů, zatímco infračervené světlo má délku nad 700 nanometrů. Oba typy však mají terapeutické výhody, infračervené světlo jde však hlouběji.

Infračervené světlo se dělí na 3 typy:

1. Blízké infračervené záření (NIR) – vlnová délka 700–1 400 nm, jedná se o nejjemnější formu terapie, je nejlépe tolerována tělem, nejvíce se využívá ke snižování vrásek nebo celkovému zlepšení zdraví buněk

2. Střední infračervené záření (MIR) – 1 400 až 3 000 nm

3. Dálné infračervené záření (FIR) – vlnová délka od 3 000 nm do 0,1 mm, jde hlouběji do tkáně, je považováno za nejvíce terapeutické, ulevuje bolesti svalů či kloubů, pomáhá při artritidě

Co je infračervené záření

V DATARTu naleznete nejen infralampy, hodit se bude i světelná terapie, která vám může dopřát chybějící světlo při přechodu na zimní čas.

Má infračervené záření rizika?

Terapie infračerveným zářením je neinvazivní, přirozená a bezpečná. Zatím nejsou specifická rizika, která by provázela, ale ani stanovené množství světla, kterému může být člověk vystaven, ani na jak dlouho.

Abyste však měli jistotu, vždy se držte návodu k používání výrobku včetně dodržování vzdálenosti od zařízení a využívejte přibalené ochranné brýle. Nejideálnější je držet se pokynů lékaře, který vám terapii infračerveným světlem doporučil.

Pokud postřehnete nějaké vedlejší účinky, jež nejsou velmi časté, jako například zarudnutí pokožky, citlivost pokožky, zhoršení zánětu, kontaktujte svého lékaře, případně zdravotníka, který terapii infračerveným světlem aplikoval a v budoucnu se mu vyhýbejte.

7 výhod infračerveného světla

Konečně se dostáváme k podstatě infračerveného světla. Ve kterých případech nám pomůže a jaké jsou účinky infralampy?

1. Infračervené světlo snižuje zánět a bolest, obnovuje svaly

To, že mi lékařka doporučila jako řešení „zapáleného trojklanného nervu“ i ozařování infračerveným světlem, o něčem svědčí. V kombinaci s léky může být toto řešení velmi vhodné. Infračervené světlo se dostane do tkáně a stimuluje přirozený proces uzdravování. Prokrvuje a okysličuje ozařované místo, díky čemuž se snižuje zánět. Zlepšená cirkulace krve snižuje bolest, přivádí na místo obranné a imunobiologické látky a odvádí ty poškozené.

Výhody infračerveného záření

Infračervené záření uvolňuje svaly, zlepšuje jejich flexibilitu a snižuje riziko zranění. Tím, že také pomáhá redukovat kyselost, po namáhavém cvičení či práci může pomoci odbourat kyselinu mléčnou v přetížených svalech, takže je regeneruje.

2. Podporuje imunitu

Souvisí to nejen s předchozím bodem, protože posílit imunitu, když máte zánět, je více než žádoucí. Hodí se to však i v sychravém počasí, kdy naše imunita může pokulhávat. Jelikož infračervené světlo okysličuje krev a zvyšuje její cirkulaci, do buněk a tkáně přivádí důležité živiny a kyslík.

Jak podporuje infralampa imunitu

Terapie infračerveným zářením zvyšuje produkci cytokinů – molekul, které aktivují imunitní systém a stimulují produkci bílých krvinek, jež jsou pro imunitu klíčové. Stojí totiž v první linii ochrany proti virům a bakteriím.

3. Snižuje depresi a stres

A zejména tu sezónní depresi, resp. sezónní afektivní poruchu, která plyne z nedostatku UV záření a světla jako takového. K tomu vám ale postačí i světelná terapie. Kromě toho deprese vzniká také kvůli slabému prokrvování frontální kůry mozku, a už jsme zmiňovali, že infračervené světlo pomáhá prokrvovat. Kromě toho zvyšuje endorfiny, které mají silný vliv na nervový systém, takže uvolňování endorfinů a jiných chemikálií „štěstí“ vám přinese lepší náladu, zároveň snižuje levely kortizolu, takže sníží stres i úzkost.

4. Zlepšuje spánek

Terapie produkuje více melatoninu, hormonu, který reguluje spánkový cyklus. Podporuje také hluboký spánek. Navíc snižuje úrovně kortizolu, jak jsme zmiňovali v předchozím odstavci, a klidnější spánek si dopřejete i díky snížení stresu.

Jak infralampa zlepšuje spánek

5. Zlepšuje zdraví pokožky

Trápí vás vrásky a unavená pokožka, která vypadá bez života? Nebo akné? Tak určitě zkuste terapii infračerveným světlem! Kromě zmiňovaného prokrvování pokožky podporuje i buněčnou aktivitu a produkci vlastního kolagenu, který je pro tělo mnohem lepší než cizí. Pomáhá rovněž proti ucpaným pórům, redukuje jemné vrásky a zlepšuje texturu a tón pokožky.

6. Stimuluje růst vlasů

Se změnou počasí a přicházející zimou může přijít i více vypadaných vlasů. Ať už vám vlasy padají víc kvůli stresu nebo změně počasí, tím, že infračervené záření zvyšuje aktivitu buněk, podporuje i proliferaci (novotvorbu) buněk dermální papily, které regulují růst vlasů. Zároveň růst vlasů podporuje také cirkulace krve a produkce kolagenu, kterou má infračervené světlo na starosti také.

Detoxikace organizmu

S přicházející zimou může přijít i více vypadajících vlasů. Nemějte však strach, infračervené světlo vás zachrání!

7. Detoxikuje organismus

Kromě infralamp se můžete setkat také s infračervenými saunami. V teple infračerveného světla se vašemu tělu zvýší teplota a stimulují se potní žlázy, které oproti klasickým metodám vyprodukují efektivnější pocení. Tělo se tak zbaví toxinů, výsledkem je zlepšená celková funkčnost lymfatického systému a eliminace toxinů, těžkých kovů a jiných nečistot.

zajima me to

Další aktuality

Novinky Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro a Mix Flip jsou na scéně!

Novinky Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro a Mix Flip jsou na scéně!

Značka Xiaomi uvedla na trh nové modely mobilních telefonů s vylepšeným výkonem a spoustou skvělých funkcí. Co přesně od těchto nadupaných novinek můžete čekat? Pojďme se na ně společně podívat. ...... Celý článek
Jak vybrat bojler?

Jak vybrat bojler?

Jak vybrat ten správný ohřívač, abyste měli teplé vody vždycky dost, ale neplatili zbytečně moc za energie? V následujícím článku vám poradíme, kdy se vyplatí průtokový ohřívač a kdy vsadit na bojler ...... Celý článek
Recenze: Rowenta CF9940F0 Hair Therapist™ ‒ Pro zdravé a lesklé vlasy

Recenze: Rowenta CF9940F0 Hair Therapist™ ‒ Pro zdravé a lesklé vlasy

V dnešní době je na úpravu vlasů kladen stále větší a větší tlak. Vlasy zkrátka dostávají zabrat a je to na nich opravdu znát. Rowenta proto vyvinula speciální regenerační parní kartáč, který dokáže o...... Celý článek
Jak zazimovat bazén a vířivku

Jak zazimovat bazén a vířivku

S příchodem chladnějších měsíců na vás čekají úkoly spojené se zazimováním nejrůznějšího venkovního vybavení, jako je například bazén či vířivka. Jak správně postupovat a na co si v tomto ohledu dát p...... Celý článek
Všechno, co potřebujete vědět o virtuálních zdech robotických vysavačů

Všechno, co potřebujete vědět o virtuálních zdech robotických vysavačů

Slyšeli jste někdy pojem virtuální zeď? Ne? Tak to jste na správném místě! Tento článek vás rychle a stručně provede touto kategorií příslušenství k robotickým vysavačům a možná zjistíte, že jeho koup...... Celý článek