0 Kč
×

Co je geocaching? Zaujme milovníky turistiky i rodiny s dětmi

05.08.2023

Geocaching je aktivita, která si po celém světě získala miliony fanoušků různého věku. Máte-li rádi procházky přírodou, turistiku a objevování nových míst, geocaching může rozšířit vaše obzory a utužit sociální kontakty. Moderní lov „pokladů“ a hledání kešek s sebou přináší jedinečný dobrodružný pocit.

Zajímavé místa geocaching

Co je geocaching?

V květnu roku 2000 se přesnost technologie GPS desetinásobně zvýšila, což znamenalo výrazně lepší a přesnější detekování objektů v prostoru. Nadšenci GPS navigací začali okamžitě produkovat nápady, jak vylepšenou technologii využít. Jeden z nich – ukrývání navigačního cíle v přírodě – přetrvává s velkým úspěchem dosud. Dnes jej známe pod názvem geocaching. Název vznikl spojením dvou slov: GEO jako geografie a CACHE jako místo úkrytu, v současnosti u nás označované jako „keš“.

Principem geocachingu je hledání kešek (úkrytů s „pokladem“) na základě GPS souřadnic. Samotná keš představuje obvykle uzavíratelnou vodotěsnou nádobu/schránku, která je ukryta v přírodě či v blízkosti zajímavé historické památky. Po otevření schránky v ní naleznete zápisník, tzn. logbook, do kterého poznačíte své jméno a datum, kdy jste kešku našli. Ve schránce bývají také malé poklady – drobné hračky, odznaky, sponky či putovní předměty. Vždy byste však měli dodržet pravidlo, že pokud něco vezmete, měli byste něco ve stejné nebo vyšší hodnotě vrátit zpátky. Schránku po objevení zpátky ukryjete na původní místo a můžete pokračovat v hledání dalších keš. K některým keškám se dostanete na základě souřadnic, u jiných budete muset zapojit i další schopnosti a vyřešit několik rébusů a zajímavých hádanek.

zalogovani kešky geocaching

Geocaching a jeho přínos: Proč s touto aktivitou začít?

Právě spojení pátrání a pohybu v přírodě způsobilo, že geocachingu rychle propadly rodiny s dětmi a zkušení i méně zkušení turisté bez ohledu na věk. Obyčejný výlet na hrad v okolí nebo k jezeru se rázem promění v akční pátrání a objevování nových cestiček či výhledů. Po celém světě jsou miliony ukrytých kešek a tisíce už i v Česku. Proč geocaching vyzkoušet?

  • Strávíte čas v přírodě s jasným cílem. Můžete se vydat na turisticky nenáročná místa, ale některé kešky vyžadují lepší kondici k nalezení a prověří vaši vytrvalost.
  • Dostanete se na zajímavá místa a poznáte více nejen své okolí, ale také méně známé lokality.
  • Geocaching umí být zábavou pro celé rodiny. Je velmi atraktivní aktivitou i pro děti.
  • Zlepšíte své pozorovací a orientační schopnosti.
  • Můžete se stát členem celosvětové komunity a vyměňovat si zkušenosti a postřehy.
  • Nalezení kešky se pojí s pocitem spokojenosti.
  • Je to zábava spojená s pátráním a fyzickou aktivitou.

Geocaching s rodinou

Jak se zapojit do geocachingu?

Jste v geocachingu úplným nováčkem? Nejdůležitější informace naleznete na oficiální stránce geocaching.com nebo v mobilní aplikaci Geocaching®.

Po bezplatné registraci a vytvoření účtu získáte přístup ke keškám. Na mapě zadáte místo, kde chcete keš hledat. Může to být vaše aktuální lokalita, okres či kraj a okamžitě na mapě uvidíte seznam kešek v okolí. Vyberte si keš a pomocí zařízení s GPS (chytrý telefon s GPS, GPS navigace) se dostanete k souřadnicím její polohy. V aplikaci i na stránce budete mít zároveň k dispozici podrobnosti popisující hodnocení obtížnosti, hodnocení terénu a velikosti kešky (od mikro po velkou).

GPS vás dovede do blízkosti úkrytu s přesností na několik metrů (odhadem 30 stop, cca 9 m). Potom už musíte zapojit smysly, abyste keš reálně objevili. Pro začátek si vybírejte výzvy s jednodušší dostupností, abyste nepřišli o motivaci pokračovat.

Hledání skrýší Geocaching

Pro zajímavost…

Kešky jsou rozděleny do několika skupin. Tradiční keš jsou určeny souřadnicemi a dostupné již v bezplatné aplikaci. U Mystery keš musíte nejprve rozluštit hádanku nebo rébus, u Multi keš se připravte na to, že dřív, než se dostanete k cíli, budete muset navštívit několik míst a souřadnice si vypočítat. Keš s označením EarthCache vás zavede na lákavé geografické místo nebo k přírodní zajímavosti a na kešce Event se můžete v předem stanoveném termínu setkat i celá komunita nadšených geocacherů.

jak vyzerá keš

Tipy a rady, jak začít hledat první kešky

Máte založený účet, vyhlédnuté první kešky, GPS navigaci a chuť pustit se do pátrání? K tomuto základu se vám budou hodit následující praktické tipy:

  1. Seznamte se s prostředím a před odjezdem se vybavte vhodným oblečením a obuví. GPS navigace by měla mít baterii plně nabitou.
  2. GPS vás zavede pouze do blízkosti kešky, nespadne vám však přímo do rukou. Jakmile jste na místě, musíte do pátrání zapojit smysly a logické myšlení.
  3. Vydejte se na první pátrání s rodinou nebo přáteli. Více očí více vidí…
  4. Kešky jsou v prostoru maskovány, aby je nevzaly nepovolané osoby. Geoskrýše jsou v dutinách stromů, mezi skalami, pod lavičkou, za značkou, za uvolněnou cihlou ve zdi… Geokešky by neměly být pod zemí.
  5. Myslete jako detektiv. Hledejte například nějaký znak či symbol, který je pro danou oblast neobvyklý.
  6. Ke keškám jsou v oficiální aplikaci dostupné nápovědy (HINT), s jejichž pomocí je místo úkrytu dobře vystopovatelné.
  7. Nebuďte na sebe přísní. Orientace v prostředí a rozvoj pátracích schopností se zlepšuje s každou odhalenou keškou.

hledání kešů geocaching

Jaké vybavení pro geocaching?

Důležitá je lokalita, do které povedou vaše kroky. Některé kešky najdete v historickém centru města nebo parku a bez problémů se k nim dostanete také s kočárkem. Další jsou náročnější a dostupné pro milovníky lezení v horách, což znamená specifickou výbavu. Vhodná obuv a oblečení je vždy základem. Kromě toho mějte po ruce GPS jednotku, pero pro zápis do logbooku a drobnosti pro výměnu za poklady v kešce. Nezapomeňte na vodu, občerstvení, pláštěnku, opalovací krém či repelent na hmyz.

K lokalizování souřadnic kešky se používá GPS navigace nebo telefon s GPS navigací. Obě řešení jsou oblíbená, ale myslete na to, že zapnutí GPS je „žroutem“ baterie telefonu. Je proto dobré mít ve výbavě externí zdroj, například powerbanku, abyste se vyhnuli komplikacím v terénu při vybití baterie. To může nastat dříve, než byste očekávali. Zvláště pokud budete s telefonem při hledání i aktivně fotografovat okolí. Velmi důležitá je také pravidelná aktualizace map ve vašem zařízení s GPS.

vybavení na geocaching

Co najdete v mobilní aplikaci Geocaching®?

Aplikace Geocaching® je bezplatně dostupná ke stažení v obchodech Google Play (pro telefony s OS Android) a v App Store (pro iPhony). Po zaregistrování získáte účet, abyste mohli kešky v okolí vyhledat, vytvářet si jejich seznam i zaznačit nalezené kešky. V bezplatném členství máte přístup k základním geoskrýším, zprávám a celosvětovému vyhledávání. V placeném prémiovém členství získáte přístup k pokročilým geoskrýším, více typům map, off-line mapám, personalizovaným statistikám a dalším vylepšujícím funkcím, které ocení zkušení geocacheři.

mobilní aplikace geocaching

Pravidla a etiketa geocachingu – co je dobré vědět?

Při geocachingu je dobré řídit se zažitými pravidly. Zahrnují to, jak zaznamenat a sdílet své nálezy, jak respektovat cizí pozemky nebo jak se chovat nenápadně.

  • Po nalezení geokešky poznamenejte svou přítomnost v zápisníku (jméno a datum), který je přímo ve schránce a nezapomeňte kešku online zaznamenat i v aplikaci.
  • Při online zapisování zkušeností dávejte pozor, abyste neprozradili dalším hledačům přesnou pozici.
  • Je dobrým zvykem zanechat místo, ve kterém se keška nachází, ve stejném nebo ještě v lepším stavu. Schránku pečlivě ukryjte na původní místo a v okolí například vysbírejte odpadky.
  • Pamatujte, že pokud ze schránky něco vezmete, měli byste předmět v podobné nebo vyšší hodnotě doložit zpět.
  • Nevkládejte do schránky jídlo. Přiláká zvířata nebo hmyz.
  • Abyste při aktivním hledání v okruhu několika metrů nezaujali kolemjdoucí svou „netradiční“ aktivitou, chovejte se nenápadně. Někteří zvědavci totiž ničí geoskrýše. Dostali přezdívku „muklové“.
  • Pokud nemůžete ani při velké snaze kešku najít, kontaktujte jejího majitele. Někdo ji mohl ze skrýše odnést.
  • Při hledání kešky neničte okolí, ani nevstupujte na zakázaná místa nebo soukromé pozemky.

geocaching

Kešky ve vašem okolí? Zapojte se ještě dnes!

Máte pocit, že tato hra je to pravé pro vás? Budete překvapeni, když zjistíte, kolik kešek je ve vašem okolí. Geocaching je jako rekreační aktivita velkým lákadlem už přes dvě desítky let, proto neváhejte a pusťte se do objevování neznámého. Po několika desítkách úspěšných nálezů se možná rozhodnete založit a starat se i o vlastní kešku.

***

Chcete si usnadnit hledání pomocí technologie GPS? Všechny užitečné informace najdete v našem článku o tom, jak vybrat navigaci.

chci novou navigaci

Zdroj: geocaching.com 

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek