0 Kč
×

Grilujeme sýry

28.05.2020

No schválně, dokážete si představit život bez sýru, ať už v jakékoli podobě? Jsou součástí salátů, obložených mís, někdy slouží i jako hlavní jídlo. Nic se však nevyrovná sýrům připraveným na grilu přímo na vaší zahradě. Neomezujte se jen na maso nebo zeleninu. Dnes vám poradíme, jak grilovat sýry, aby byl váš gurmánský zážitek povýšen na vrcholnou úroveň. Jste připraveni?

Grilujeme_syry_1

Jak vybrat gril pro tu nejlepší grilovačku?

Abyste si mohli pochutnat na grilované sýrové pochoutce, bez grilu se neobejdete. Vybírat můžete z grilů na dřevěné uhlí, plynových, elektrických a raclette či kontaktních grilů. Všechny typy mají své výhody i nevýhody a ne všechny jsou vhodné pro všechny suroviny (u sýrů platí dvojnásob).

Grily na dřevěné uhlí (nebo brikety)

Grily na dřevěné uhlí spojuje nezaměnitelná kouřová chuť a vůně. To ale určitě není jediná výhoda, kterou při grilování sýrů oceníte. Další je určitě nízká pořizovací cena a nezaměnitelná letní atmosféra. Můžete si zvolit skladný a přenosný gril i větší model např. s odkládacím prostorem nebo udírnou. Rozpálit takový gril však chvilku trvá.

Grilujeme_syry_3

Jak správně rozpálit gril?

Očištěný gril umístěte ideálně na místo chráněné proti větru tak, aby dým nesměřoval k vašim strávníkům. Pomocí přírodního či tuhého podpalovače gril rozpalte. Kolem rozložte uhlí nebo brikety. Nepřikrývejte víkem! Až se uhlí rozhoří, postupně přidávejte ke žhavým kouskům další. Jakmile bude rošt rozehřátý, můžete na něj položit potraviny.

Nezapomeňte

  • Potraviny klademe na rošt až poté, co uhlí zbělá a z ohniště sálá horký vzduch.
  • Doba grilování se odvíjí od toho, jak žhavé bylo uhlí.
  • Použité dřevěné uhlí vyhazujte až tehdy, jakmile vychladne.
  • Popel z předchozího grilování můžete použít ke snížení teploty.

Grilujeme_syry_4

Plynové grily

Pořízení plynového grilu není úplně levná záležitost, ceny se nejčastěji pohybují v rozmezí 5 000-20 000 Kč. Na druhou stranu s plynovým grilem ušetříte při provozu – cena plynu je zaručeně nižší než dřevěného uhlí. Velkou výhodou také je, že můžete snadno ovládat výkon grilu a užijete si rychlé a bezproblémové zapálení.

Jak správně grilovat na plynovém grilu?

  • Ujistěte se, že jsou hořáky důkladně vyčištěny a že je naplněná plynová nádrž.
  • K předehřátí obvykle stačí 10 minut (na vysoký výkon pod uzavřeným víkem).
  • Můžete grilovat přímo s neustále zavřeným víkem, nebo nepřímo za nižších teplot.

Grilujeme_syry_5

S výběrem plynového grilu, který vám bude dělat radost dlouhé roky, vám může pomoci náš článek.

Elektrické a raclette grily

Tyto grily jsou mnohem bezpečnější než např. grily na dřevěné uhlí. Jsou rychle rozehřáté a můžete je používat třeba i v zimě. Sami si řídíte teplotu. Také se snadno čistí. Vždy tu však bude nutnost elektrické zásuvky. K elektrickým grilů patří i tzv. kontaktní grily. Ty opékají potraviny z obou stran, takže nemusíte nic otáčet. Dokážou také nahradit třeba toastovač (oproti němu však zaberou více místa).

Jsou pro vás sýry neodmyslitelnou součástí grilovačky a chcete mít co nejširší možnosti? Pak pro vás nejspíš bude tím pravým gril s raclette pánvičkami. Jsou vhodné především pro zapékání a také si každý host může ugrilovat pochoutky dle vlastní chuti a preferencí. Takový gril může často tvořit jak přírodní grilovací kámen, tak litinová deska – jedná se o tzv. elektrický gril 2 v 1.

Grilujeme_syry_6

Kamenná deska je vhodná pro přípravu topinek, grilování zeleniny, slaniny a sýrů (ať už v alobalu, nebo bez). Litinová deska může být také hladká, často však mívá hluboké drážky, které na pokrmu krásně vyzlatí vzor grilu. Tato deska se tedy spíš hodí pro grilování masa či ryb (ale klidně i oštěpku bez alobalu).

Na elektrickém grilu můžete grilovat stejné sýry jako na grilu plynovém nebo na dřevěné uhlí, musíte se však držet určitých pravidel. Na trhu jsou k dostání i sýry s označením „raclette“, ty můžete samozřejmě využít také.

Grilujeme_syry_7

Jak grilovat na elektrickém grilu?

Alobal ano, či ne? Odpověď na tuhle otázku bohužel není jednoznačná a závisí na konkrétním typu grilu. Obvykle platí, že u kontaktních grilů je použití alobalu zakázáno a u grilů s raclette pánvičkami je jeho použití možné pouze na grilovací ploše, ne na samotných pánvičkách. V každém případě doporučujeme se seznámit s manuálem k použití.

  • Teplotu regulujete pomocí elektřiny, a proto je dobré myslet na to, že se teplota mění mnohem pomaleji než třeba u plynového grilu. Rozpálené plotny zkrátka tak rychle nevychladnou.
  • Používejte nejlépe dřevěné náčiní (kov není doporučený kvůli možnému poškození grilovací plochy a u plastu zase hrozí riziko roztavení).
  • Na začátku nechte gril předehřát, až poté potřete jeho plochu trochou oleje.

Grilujeme_syry_8

Jak grilovat na kameni?

Grilování bez karcinogenů a žádné speciální vybavení – to jsou výhody grilování na grilovacím kameni. Rozehřátí trvá 10-15 minut a navíc nehrozí, že vám skrz mřížku propadnou potraviny přímo do žhavých uhlíků. Kamenná deska bývá také součástí elektrických grilů, a dokonce je možná v případě potřeby i její výměna, takže nemusíte kupovat celý nový gril.

Jaké sýry zvolit na grilování?

Ne všechny sýry jsou ke grilování vhodné. Základní poučka zní: „pokud má silnější kůrku nebo ušlechtilou plíseň, pak ano.“ Tyto sýry vydrží i vyšší teploty. Naopak se raději vyhněte grilování tavených sýrů. Pokud si nejste jistí, volbou sýrů určených na gril nemůžete udělat chybu. A najdete mezi nimi i sýry již ochucené, s přidanou omáčkou (dipem) nebo např. sýry s olivami či oříšky.

Grilujeme_syry_9

Chcete si doma ugrilovat hermelín? Vyzkoušejte náš osvědčený recept na grilovaný hermelín se salátem.

Co určitě ANO?

  • Hermelín (Camembert, Président, Tuplák apod.)
  • Oštiepok (Oštěpek, Pološtiepok, Guľôčky)
  • Halloumi
  • tvrdé sýry jako eidam, gouda nebo ementál
  • kozí sýr
  • balkánský sýr (Balsýr)
  • raclette sýry (patří ale pouze na raclette (elektrický) gril)

Co raději NE?

  • tavené a „mazací“ sýry

Symbol správné české grilovačky: Hermelín

Hermelín nepulte (místo náplně raději využijte vhodnou přílohu). Zabalte jej do alobalu (ne do toho, ve kterém jste jej koupili) a pevně utěsněte překlady, aby vám sýr nevytekl. Pozor, u elektrických grilů bývá často použití alobalu zakázáno, takže si raději prostudujte návod! Opékejte 5-10 minut z jedné i z druhé strany, aby se hermelín rovnoměrně prohřál.

Grilujeme_syry_10

A co camembert? Pokud jste fanoušci pravého krémového středu a výraznější chuti, pravděpodobně vám víc zachutná camembert. Pro jeho grilování platí stejná pravidla. Pokud se vám navíc podaří sehnat ten v dřevěné krabičce, můžete camembert grilovat přímo v ní.

Oštiepok/Pološtiepok

Tradiční slovenský výrobek původně z ovčího sýra je po tepelné úpravě skutečnou lahůdkou. Díky svému tužšímu obalu krásně drží strukturu, tudíž jej můžete grilovat i přímo na roštu nebo grilovacím tácku bez alobalu. Stačí mu z obou stran cca 5 minut, podle zlatavé barvy poznáte, že už je hotový. Skvěle se k němu hodí brusinková či švestková omáčka nebo grilované ovoce (hruška, broskev, ananas).

Grilujeme_syry_11

Halloumi

Že jste o něm ještě neslyšeli? Tak to je velká škoda! Původem kyperský sýr chutná vážně skvěle a také dobře vypadá. Je vyráběný z kombinace kozího a ovčího mléka a snadno vydrží velké teploty. Díky tomu, že nemusíte používat alobal, budou na jeho povrchu krásně znát hnědé proužky grilovací mřížky. Zhruba centimetrové plátky grilujte z obou stran, hotové budou asi za 8 minut. Jako příloha se nejlépe hodí pita chleba se zeleninou.

Grilujeme_syry_12

Tvrdé sýry (eidam, ementál, gouda)

Vaše lednice je poloprázdná a máte v ní jen klasický tvrdý sýr? Nezoufejte, pro grilování můžete klidně použít i eidam, ementál nebo goudu. Tyto sýry je ideální grilovat v alobalu, abyste předešli jejich roztečení. V polovině grilování sýr otočte, k jeho přípravě stačí 5-10 minut.

Víc si ale pochutnáte, pokud sýr použijete raději na výrobu špízů. Sýr nakrájíte na kostičky, obalíte ve slanině a pak můžete střídavě s cibulí nebo kousky zeleniny napichovat na špízové jehly. Nebo můžete takové sýry nastrouhat a využít jako náplň do zeleninových „lodiček“ (poloviny paprik, vydlabaných cuket či žampionů). A zvlášť plněné žampiony jsou skutečnou lahůdkou, vyzkoušejte!

Grilujeme_syry_13

Zásady správného grilování

  • Sýry včas vyndejte z chladničky (alespoň 30 minut předem). Získají pokojovou teplotu, lépe se vyrovnají s teplotním šokem a díky tomu se ugrilují rovnoměrně.
  • Pokud je doporučeno grilování v alobalu, vždy použijte nový, ne ten, ve kterém byl sýr zabalen.
  • K obracení nepoužívejte vidličky, abyste sýr nepropíchli. Vhodnější jsou kleště.
  • Při grilování na alobalu ohněte jeho konce tak, aby tuk nestékal na zdroj tepla.

Grilujeme_syry_14

Dochucení a výběr přílohy

Ochucení sýrů není nic těžkého, pomoci vám mohou třeba různě ochucené oleje. Nebo stačí dát do alobalu trochu olivového oleje s kořením (k dostání jsou i koření přímo na grilovaný sýr), případně jím sýr potřít. Použít můžete také utřený česnek se solí. K sýrům nejvíc ladí bylinky (tymián, rozmarýn, oregano) a zelenina, např. plátky lilku, cuket nebo papriky. Výborná je taky křupavoučká bageta, kterou můžete lehce opéct na grilu.
 

Tlacitko

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek