0 Kč
×

Jak funguje elektrokolo?

10.06.2024

Elektrokola si v posledních letech získala velkou popularitu a stala se oblíbeným dopravním prostředkem pro lidi všech věkových kategorií a úrovní zdatnosti. Nabízí totiž komfortní a zábavnou jízdu i v náročných terénech, s čímž jim pomáhá integrovaný elektromotor.

Jak funguje elektrokolo

Elektrokolo v základu funguje jako běžné jízdní kolo, avšak s jedním klíčovým rozdílem – disponuje elektromotorem a baterií, které jezdci napomáhají při šlapání. Motor se aktivuje v momentě, kdy jezdec šlape do pedálů a dodává tak kolu extra sílu, čímž usnadňuje jízdu do kopců, proti větru nebo na delší vzdálenosti.

Senzory umístěné v kole sledují sílu a frekvenci šlapání a na základě těchto dat regulují výkon motoru. Díky tomu je asistence plynulá a přirozená, jezdec má nad kolem stále kontrolu a cítí se s ním propojený.

Důležité je zmínit, že elektrokola nejsou motocykly ani skútry. Maximální povolená rychlost s asistencí motoru je v České republice 25 km/h, nad tuto rychlost se motor automaticky vypne.

Srdcem elektrokola je elektromotor, který se obvykle nachází v zadním náboji kola nebo ve středovém složení. Jeho výkon se pohybuje mezi 250 W a 500 W, v závislosti na typu kola a jeho zaměření. Senzory sledují šlapání jezdce a další parametry jízdy, na základě kterých regulují výkon motoru.

Baterie dodává elektromotoru energii. Její kapacita se udává ve watthodinách (Wh) a určuje dojezd kola na jedno nabití. Běžná kapacita baterie se pohybuje mezi 250 Wh a 750 Wh.

Jak funguje elektrokolo

Ovládání elektrokola slouží k regulaci výkonu motoru a k volbě mezi různými režimy asistence. Obvykle se jedná o ovladač na řídítkách.

Výhody elektrokol

Elektrokola nabízí řadu výhod, které z nich dělají atraktivní dopravní prostředek pro širokou škálu uživatelů.

Usnadňují jízdu

Elektrokola vám pomohou překonat kopce, proti vítr a delší vzdálenosti s menší námahou. Jsou tak ideální pro cyklisty všech úrovní zdatnosti, ať už jste začátečník, nebo zkušený jezdec.

Jak funguje elektrokolo

Prodlužují dojezd

Díky elektromotoru ujedete na elektrokole mnohem delší vzdálenosti než na běžném kole. To je ideální pro výlety do přírody nebo dojíždění do práce.

Jsou zábavná

Jízda na elektrokole je zábavná a příjemná. Díky asistenci motoru si jízdu užijete i v náročných terénech a zažijete tak novou úroveň cyklistického potěšení.

Jak funguje elektrokolo

Elektrokola jsou skvělým způsobem, jak si zpříjemnit jízdu na kole a zvládnout i náročnější terény. Jsou ideální pro cyklisty všech úrovní, kteří si chtějí užít zábavu a pohyb bez velké námahy.
 

Zajímá mě to

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek