0 Kč
×

Jak mít voňavé prádlo ze sušičky?

26.08.2022

Kdo by nemiloval svěží vůni vypraného prádla? Ale co dělat, když vaše prádlo po vyprání a vysušení nevoní. Sušička se v posledních letech stala nedílnou součástí většiny domácností a mnoho lidí na ni nedá dopustit. Není divu – prádlo je ze sušičky vždy krásně měkké, hebké a nadýchané, navíc usnadní práci s žehlením a odstraní i zvířecí chlupy. O sušičce je známo, že zbavuje vyprané prádlo zápachu, ale i vůně. Prozradíme vám několik zásad, kterými byste se měli řídit, pokud chcete, aby vaše prádlo ze sušičky vonělo.

Jak mít voňavé prádlo

Prádlo se v sušičce suší velkým množstvím teplého vzduchu, jež většinou veškeré vůně či pachy „vyfouká“. Existuje řada dalších důvodů, proč z vašeho prádla necítíte příjemnou svěžest. Pokud ho chcete provonět, měli byste vědět, kterým nešvarům se vyvarovat! Podívejme se na to společně.

Přeplněná sušička

Máte-li ve zvyku sušičku prádla nacpat k prasknutí, možná se i vy někdy setkáte se situací, kdy vysušené prádlo nebude zrovna nejvoňavější. Chcete-li tomu předejít, zapomeňte na přeplňování spotřebičů. V případě, že spotřebič příliš naplníte, prádlo nemá prostor „dýchat“, vzduch v bubnu necirkuluje a způsobí zatuchlý zápach prádla, jehož se zbavíte jedině opětovným vypráním. Navíc při větší zátěži automaticky pracuje déle, spotřebuje více energie, tudíž ani neušetříte, jak se může na první pohled zdát. To platí zejména při praní a následném sušení velkých kusů ložního prádla (zejména při sušení jemnějšího ložního povlečení ze saténu a mikromateriálů byste se měli zamyslet, zda vůbec sušičku využívat).

Jak mít voňavé prádlo

Funkce odloženého startu

Pokud řešíte problém zapáchajícího prádla v sušičce, může být na vině odložený start. Prádlo, které z pračky vkládáte do sušičky je mokré a pár hodin vlhkosti v uzavřeném bubnu občas nemusí vždy udělat dobrotu. Může záležet na několika faktorech jako například teplota praní, modelu sušičky, atd. Rozmyslete si proto vždy dopředu, zda pro vás odložený start představuje jedinou možnost.

Velké množství pracích prostředků

Je všeobecně známo, že všeho moc škodí, a to platí i pro velké množství pracího prášku, které nesvědčí pračce, sušičce a ani prádlu. Prášek proniká hluboko do tkanin, čímž odstraňuje skvrny. Když vám s práškem ujede ruka nebo se dostatečně nerozpustí, ulpí jeho zbytky na látce a dále pak zanášejí filtry a znečišťují sušičku. Stejně tak jako zbytky pracího prášku může i aviváž nadělat v sušičce neplechu. Nechcete-li se aviváže vzdát, zkuste se poohlédnout po speciálním druhu, jehož složení je uzpůsobené i na následné sušení.

Jak mít voňavé prádlo

Čištění filtrů v sušičce

Nepravidelným čištěním filtrů můžete sušičce prádla pěkně zavařit. Zhoršují totiž cirkulaci vzduchu v bubnu, tím pádem je snížená její funkčnost. Ucpané filtry vedou k nižšímu výkonu přístroje, prodlouženému trvání cyklu, zvýšení potřeby energie. Znečištěné filtry tedy mohou zamezit sušičce v úplném dosušení prádla či k zápachu prádla. V krajních případech může dojít i ke zničení sušičky prádla. Stačí je po každém sušení otřít navlhčenou rukou či opláchnout pod tekoucí vodou a můžete veškerým problémům snadno předejít.

Nejedná se jen o čištění filtrů, pro kýžený efekt nezapomeňte čistit celou sušičku. Jak sušičku správně čistit, vám poradíme v našem článku.

Tipy na prostředky

Pokud milujete krásně voňavé prádlo, ale nechcete se vzdát sušení v sušičce, existuje hned několik produktů, kterými můžete svěžest podpořit. Škála vůní je opravdu široká – od květinových až po ovocné. Vyzkoušejte všechny varianty a vyberte si tu, která vám bude vyhovovat nejvíce

Parfém do sušičky

Speciální aviváže a prací prostředky

Ve vašich drogeriích narazíte na prací prostředky, které se z prádla v sušičce nenechají jen tak „sfouknout“. Stačí si jen pozorně přečíst etiketu a možná vás překvapí, že i dostupné prací gely, prášky nebo aviváže zanechají na prádle příjemnou vůni i po pobytu v sušičce.


Míčky do sušičky

Chcete být šetrní k přírodě? I tak můžete mít voňavé prádlo! Ekologickou a netoxickou variantou představují vlněné koule do sušičky. Vyberte si váš oblíbený esenciální olej, nakapejte pár kapek na míčky a přidejte je k sušenému prádlu. Vlněné koule do sušičky mají mnoho dalších benefitů, zanechají prádlo krásně hebké a měkké, bez přídavků jakýchkoliv chemikálií či změkčovadel. Koule odstraňují elektrostatický náboj z prádla, dají se používat mnohonásobně a jsou vhodné pro citlivou pokožku.

Jak mít voňavé prádlo

Vůně a parfémy do sušičky

Nejen prací prášek a aviváž může vašemu prádlu dodat požadovanou svěžest. Už jste někdy slyšeli o vůních do sušičky? S těmito praktickými pomocníky se můžete setkat buď ve formě kapslí nebo třeba v podobě flakónů. Stačí pak jen vůni při sušení přidat do bubnu sušičky a můžete se těšit na dlouhotrvající svěžest a příjemnou jemnost.


Vonné ubrousky do sušičky

Vonné ubrousky představují velice oblíbenou variantu. Stačí přidat ubrousek do bubnu sušičky, vůně pronikne hluboko do vašeho prádla a zajistí příjemnou vůni.
 

Zajímá mě to


Související články:

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek