Jak správně rozmrazit maso a vyvarovat se zbytečných chyb
Návštěva tu bude coby dup, ale maso na steaky zůstalo v mrazáku. Lze takovou situaci ještě zachránit a maso rychle a bezpečně rozmrazit? Jak se vyhnout riziku vzniku bakterií a zajistit, že si maso zachová svou strukturu a chuť vám poradíme v tomto malém průvodci.

Rozmrazování masa při pokojové teplotě - ano či ne
Rozmrazování masa na kuchyňské lince při pokojové teplotě je běžnou praxí, nad kterou se zřejmě nepozastavíme. Přesto tento způsob není odborníky doporučován, dokonce je považován přímo za nevhodný. Rozmrazování masa při pokojové teplotě totiž vede k rozmnožení bakterií, které způsobují tzv. alimentární onemocnění, tedy potravinové otravy. Teploty nad 4 °C jsou ideálním prostředím pro růst a množení bakterií jako jsou E. coli nebo Salmonella, které se mohou během pár hodin rozmnožit ze stovek na miliony a zadělat nám tak na slušné potíže.

Plánujte dopředu aneb jak správně rozmrazit maso
Stejně jako je důležité dodržovat správný postup při zamrazení masa a jeho uchovávání v mrazáku, je nezbytné správně postupovat i při jeho rozmrazování. Základem je rozmrazování v chladničce, což je nejbezpečnější metoda. Maso nechte volně rozmrazit v chladničce zhruba po dobu 24 hodin (na každých 2,5 kg masa) a počítejte s tím, že roli hraje i nastavená teplota v lednici. Například při 2°C je potřeba počítat s delším časem rozmrazení než při 4°C. Pomalu rozmrazené maso si lépe zachovává svou texturu a chuť, ale bez plánování se v tomto případě neobejdete.

Návštěva je za dveřmi - jak rychle rozmrazit maso?
Plánování nevyšlo nebo se ohlásila nečekaná návštěva - v takových případech je čas náš nepřítel a je třeba zvolit rychlejší metody. Zmrzlé maso můžete ponořit do studené pitné vody, ale je zapotřebí, aby bylo v uzavřeném plastovém sáčku nebo obalu. V opačném případě je tu opět riziko kontaminace bakteriemi z okolního prostředí. Tento druh rozmrazení zabere zhruba 1 až 2 hodiny (dle velikosti masa) a je důležité vodu přibližně každých 30 minut měnit. Takto rozmrazené maso je důležité ihned tepelně zpracovat.
Jak správně rozmrazit maso v mikrovlnce
Rozmrazování v mikrovlnné troubě může být sice efektivní metodou, přesto není odborníky příliš doporučováno. Ačkoliv moderní mikrovlnné trouby mají programy pro rozmrazování, nevýhodou je, že mikrovlny nepronikají hmotou rovnoměrně. To znamená, že některé části masa se už můžou začít vařit, zatímco jiné jsou stále ještě zmrzlé. Důležité je nastavit mírný výkon, zapnout funkci rozmrazovaní a během procesu maso neustále kontrolovat. I takto rozmrazené maso je nezbytné okamžitě tepelně upravit.

Jak úplně nejrychleji rozmrazit maso?
Pokud skutečně nemáte času nazbyt, je možné způsoby rozmrazení masa nakombinovat. Ideální variantou je pokusit se maso rozdělit na menší kusy, pokud to situace umožní a vložit rozmrazovat do studené vody. Jakmile maso trochu povolí, je možné využít rozmrazovací funkci v mikrovlnné troubě. Vhodnou kombinací můžete čas rozmrazování zkrátit i na necelou hodinu.

Nejčastější chyby při rozmrazování masa
Správné rozmrazování masa je zásadní nejen pro zachování jeho kvality, ale především pro naše zdraví. Typickou, výše zmíněnou chybou je rozmrazování masa při pokojové teplotě, kdy je velký prostor pro množení zdraví škodlivých bakterií. Další častou chybou je rozmrazování masa v teplé nebo dokonce horké vodě. Ač se může zdát, že teplá voda proces rozmrazení urychlí, současně při tom velmi výrazně vzroste riziko kontaminace a množení škodlivých bakterií. Při rozmrazování masa v mikrovlnné troubě je zase velmi důležité maso pravidelně kontrolovat, jinak dochází k tomu, že se část masa uvaří a jiná zůstane zmrzlá na kost.
***