0 Kč
×

Jak si vytvořit domácí kancelář?

18.08.2023

Domácí kancelář – to je skvělé pracovní místo pouze s 15sekundovým dojížděním! Je čas přesunout se z pohovky nebo od jídelního stolu na místo, které nakopne váš výkon i kreativitu. Jak sestavit domácí kancelář, co by jí nemělo chybět a jak ji vytvořit podle svých představ?

Jak na domácí kancelář?

Domácí kancelář znamená v mnoha aspektech hodně svobody. Při sestavování a zařizování domácí kanceláře máte volnou ruku a můžete si vytvořit vysněné místo, kde se i otravné pracovní povinnosti přemění na snesitelné. Ať už si domácí kancelář vytváříte pro potřeby svého podnikání nebo je práce z domova jednou z výsad vaší pracovní pozice, známe několik dobrých tipů, jak ji zařídit prakticky, funkčně a příjemně.

Důležité otázky na zvážení

Domácí kancelář by měla plně zohlednit vaše individuální potřeby a charakter práce. Neexistuje jediná šablona, která by vyhovovala všem. Na následující otázky si připravte co nejpřesnější odpovědi:

  • Jaký typ práce budete provádět?
  • Jaké vybavení je nezbytné k vaší práci? S jakou elektronikou, pomůckami a technologiemi pracujete?
  • Budete potřebovat dostatek úložného prostoru pro dokumenty nebo upřednostňujete jejich digitální podobu?
  • Plánujete v kanceláři přijímat návštěvy?
  • V jaké době pracujete?
  • Chcete, aby byl pracovní život oddělen od osobního?

Domácí pracovní prostor

Najděte nejlepší místo pro domácí kancelář

Přestože to zní jako klišé, to nejdůležitější je najít pro domácí kancelář vhodné místo. V ideálním případě si pro pracovní povinnosti budete moci vyčlenit samostatný pokoj. Pokud však v bytě počítáte s každým metrem čtverečním, jeden pokoj musí přijmout funkci navíc.

Pracovní koutek si zařiďte v klidné části bytu, kde se vyhnete častým střetům s ostatními členy domácnosti a kde nebudete příliš rušeni běžným „nepracovním“ životem. Abyste dosáhli požadovaného výkonu a efektivity, potřebujete místo, které podpoří soustředění na práci. Jakákoliv dočasná řešení nebo práci s notebookem na kolenou prozatím zavrhněte. Chcete domácí kancelář, která vydrží léta!

Domácí pracovní prostor

Nepodceňujte barvu interiéru

Jakou barvu vybrat do domácí pracovny? Vsaďte na barvu, která vám nezpůsobuje nervozitu nebo útlum. Nesahejte po sytých barvách, pokud jste se jimi doposud neobklopovali. Požadovaný energetický účinek někdy navodí také neutrální interiér doplněný o výraznější prvky, například v podobě zářivé kancelářské židle nebo police na dokumenty.

Modrá barva podpoří soustředění, fialová stimuluje umělecké cítění a ve společnosti zelené se vám bude lépe komunikovat, vyřizovat e-maily i strategicky myslet. Červená a oranžová zase stimulují k výkonům a nápadům, ale při použití na velké plochy vyčerpávají. Chcete-li během videohovorů působit pozitivně, vyzkoušejte žlutou, která vzbuzuje dobrou náladu.

barva do domácí kanceláře; barva pro lepší soustředění

Vsaďte na extra pohodlné sezení

V souvislosti s kancelářskou prací sedavého charakteru se hovoří o několika zdravotních rizicích. Mnozí z nás se už setkali s bolestí zad, krku, hlavy či rukou. Příčinou bolesti je zejména nesprávné a dlouhé sezení a s tím související nevhodná židle. Domácí kancelář proto potřebuje kancelářskou židli s pokročilými možnostmi přizpůsobení a výbornou ergonomií. Takovou, na které zvládnete sedět hodiny bez nepříjemného brnění v těle…

  • Pokud za počítačem sedíte více než 4 hodiny denně, zvolte židli s hlavovou opěrkou.
  • Přistihli jste se při hrbení? Řešení nabízí židle s nastavitelnou bederní opěrkou, s jejíž pomocí udržíte záda ve správné poloze.
  • Nepřehlédněte provedení koleček – na tvrdou podlahu pogumovaná kolečka, na koberce raději tvrdá kolečka.

kvalitní kancelářská židle

Přečtěte si náš článek Jak správně sedět za počítačem, ve kterém se dozvíte to nejdůležitější o nesprávných a správných polohách sedu a o tom, jak si sezení za PC zpříjemnit.

Výškově nastavitelný pracovní stůl je novým hitem

Určitě jste již četli o tom, do jaké výšky nastavit monitor, jak nastavit kancelářskou židli či v jakém úhlu mít lokty při sezení za stolem. Samé úhly, výšky, hloubky a matematika! Je to mnoho pozic a kombinací, které vzájemně nemusí vyjít tak, jak očekáváte. Někdy prostě židle k pracovnímu stolu nezapasuje a velký problém při vytváření domácí kanceláře je na světě.

Není divu, že stále více pozornosti si získávají výškově nastavitelné pracovní stoly s mechanismem pro změnu výšky nebo s elektrickým zdvihem. Umožňují pohodlnou práci v sedě i ve stoje. Deska stolu tohoto typu by měla vykazovat výbornou stabilitu i v nejvyšším bodě a nadstandardní nosnost, a tak si raději připlaťte za kvalitu.

Výškově nastavitelný pracovní stůl

Úložné prostory a jejich různé podoby

Skříňky, regály, police a různé boxy tvoří osvědčenou výbavu pro větší či menší kancelářské potřeby. Myslete také na ochranu citlivých a důležitých dokumentů, které vyžadují bezpečnější úložný prostor (se zámkem a zesílenou ochranou před vodou a požárem).

A kolik úložného prostoru vyžaduje domácí kancelář? Ve velké míře to závisí na charakteru vaší práce a využívání moderních typů úložišť, jako jsou USB flashdisky, externí disky, paměťové karty či cloudová řešení. Vždy je lepší pracovat v organizovaném prostředí, kde má všechno své místo a vy se můžete plně věnovat práci bez hledání ztracené smlouvy či sešívačky.

úložní prostor v domácí kanceláři

Osvětlení do domácí kanceláře

Pokud nejste zrovna noční sova, přirozené denní světlo vás bude motivovat k výkonu a postará se o delší soustředění i bez dalšího šálku kávy. Umístěte hlavní pracovní zónu vedle okna, abyste z výhod denního světla mohli čerpat co nejvíce.

Domácí kancelář bude potřebovat několika úrovňové interiérové osvětlení – především centrální osvětlení a osvětlení pracovního stolu s bílým světlem, které zlepšuje koncentraci. Pro vytvoření přívětivé atmosféry se nebojte pohrát ani s LED pásky a inteligentními barevnými světly.

Osvětlení do domácí kanceláře

Stolní počítač, notebook nebo All-in-One?

Při sestavování domácí kanceláře se velká pozornost orientuje na zařízení provádějící řadu výpočtů a operací. V lidské řeči – hledá se spolehlivý a výkonný stolní počítač nebo notebook! V současnosti je nezbytnou výbavou mnoha profesí, z čehož vyplývají i rozdílné nároky. Při svém výběru si vyhledejte doporučení lidí z oboru a přihlížejte také k vlastním zkušenostem a požadavkům.

  • Stolní počítače nabízejí vysoký výkon, dají se upgradovat, ale stojí stabilně, na jednom místě.
  • Notebooky jsme si oblíbili pro jejich přenosnost a snadné používání bez kabelů.
  • Do centra zájmu se stále více dostávají počítače typu All-in-One, kde se v jednom větším monitoru ukrývá komplet hardware stolního počítače.

stolní počítač; notebook; all-in-one

Výhody a nevýhody jednotlivých variant jsme pečlivě shrnuli v našem článku Stolní počítač, notebook nebo All-in-One. Nechte se inspirovat a najděte pro sebe nejvhodnější řešení.

 

Doporučujeme také naše obsáhlé poradce Jak vybrat notebook a Jak vybrat stolní počítač.

Druhý monitor mění situaci

Už vás nebaví přeskakovat mezi hromadícími se okny v prohlížeči? Ztrácíte přehled, pokud máte najednou spuštěno více programů a aplikací? Potřebujete současně kontrolovat data na dvou plochách?

Nezáleží na tom, jestli jste programátor, architekt, marketér, grafik nebo se zabýváte účetnictvím. Výhody druhého monitoru přesvědčily již mnoho lidí pracujících z domácí kanceláře. Při koupi monitoru věnujte pozornost jeho velikosti, rozlišení, možnostem připojení a promítání. Detaily, parametry a dělení vám přinášíme v článku Jak vybrat monitor.

Dva monitory v domácí kanceláři

Je dobré vědět, že druhý monitor s sebou přináší také malou nástrahu. Dává více příležitostí k prokrastinaci, proto pozor na otevřená okna se sociálními sítěmi…

Nepodceňte malá zařízení

Při chodu domácí kanceláře nesmí nic zadrhávat ani zbytečně zdržovat. Stejně, jako si dáte záležet na výběru počítače, nepodceňujte ani výběr vhodných periferií. Za den provedete stovky kliknutí myší, a tak je na místě požadovat přesnost, rychlost a perfektní ergonomii.

I klávesnice výrazně ovlivňuje váš výkon a únavu rukou po celém dni. Pokud si netroufáte vybrat klávesnici podle obrázků v našem e-shopu, navštivte některou z našich DATAR prodejen a vyzkoušejte si pocit ze stisknutí kláves naživo. Je součástí vaší práce online kontakt s kolegy a klienty? Pořiďte si také spolehlivou webkameru.

klávesnice; myš; home-office

Investujte do kvalitních sluchátek

Sluchátka pro konferenční hovory a porady musí disponovat především kvalitním mikrofonem. Vyhledávanou vlastností je technologie ANC, která zajišťuje aktivní potlačení okolního ruchu. Je totiž docela běžné, že mezi pracovním stolem a chodem domácnosti bývá jen tenká hranice a jistě nám dáte za pravdu, že se nikdo nechce prezentovat dětskými písničkami na pozadí. O tom, jestli to budou sluchátka do uší nebo přes hlavu, rozhodnou vaše preference. I při práci z domácí kanceláře však oceníte volnost pohybu a pohodlí, které nabízí oblíbená bezdrátová sluchátka.

Sluchátka pro práci i zábavu v DATARTu

Máte respekt před prací z domova? Přestože to na první pohled vypadá velmi lákavě, i HomeOffice s sebou přináší jistá úskalí. S dobrými radami, jak přežít HomeOffice, to půjde překvapivě jednoduše.

Tiskárna, která zastoupí více funkcí

Tiskárna do domácí kanceláře často funguje nejen pro potřeby práce, ale také pro domácnost a školou povinné děti. To znamená, že kromě rychlého černobílého tisku by měla s přehledem zvládnout i skenování a kopírování dokumentů, proto volte multifunkční tiskárnu. Velmi populární jsou laserové tiskárny, které nabízejí vysokou kvalitu tisku za poměrně nízké provozní náklady, což oceníte již při tištění desítek stran měsíčně.

Nenechte si ujít náš článek Jak vybrat tiskárnu, ve kterém se dozvíte, jaké zajímavé možnosti a funkce nabízejí současné moderní tiskárny.

Tiskárna na home-office

Kancelářské potřeby usnadní práci

Vypadají nenápadně, ale bez nich je kancelářská práce přece jen o něco komplikovanější. Pořadače, obaly, psací potřeby, diář, kancelářský papír, kalkulačka, řezačka na papír, laminovačka, skartovačka se řadí mezi kancelářské potřeby, které patří k plynulému chodu dobře zařízené kanceláře.

Dopřejte si pohled na hezké věci

Domácí kanceláři sluší jedinečné a osobní předměty. Už nemusíte volit strohost, ani se podřizovat firemní kultuře. Využijte této příležitosti a vytvořte si místo, na které se budete dívat s patřičnou hrdostí a které bude výborně vypadat i při videohovorech. Obrazy, dekorace, živé rostliny, umělecké předměty – to vše povýší domácí kancelář na novou úroveň. Upřednostněte však přiměřenou „porci“, abyste se v pracovním prostoru necítili zahlceni a nehromadily se kolem vás zbytečné lapače prachu.
 

Chci domácí kancelář

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek