0 Kč
×

Kolik stojí saunování v infrasauně?

06.12.2023

Saunování v infrasauně není vůbec drahý špás, právě naopak. Za jedno posezení v kabince zaplatíte průměrně 5 Kč. Samozřejmě výška spotřeby závisí na mnoha faktorech. V článku vyjmenujeme ty nejzásadnější. Věříme, že informace o nízkých provozních nákladech vám pomohou rozhodnout se, jestli se vyplatí do takového zařízené investovat.

Kolik stojí saunování v infrasauně?

O čem se dočtete:

Kolik vás to bude stát?

Mít doma infrasaunu se vyplatí nejen díky jejím zdravotním a relaxačním benefitům. Nebudou vás pálit ani její provozní náklady. Například 30 minut saunování při 55 °C v sauně pro 2 osoby vás vyjde přibližně na 5 Kč za jeden cyklus. Náklady na provoz samozřejmě závisí na typu sauny, jejím výkonu, délce saunování a stupních teploty. Stále však nezaplatíte víc než pár desítek korun za jeden saunovací cyklus, a to ani při maximálním doporučeném počtu saunování 3–4 cykly denně/týden.

kolik stojí saunování v infrasauně

Kapacita infrasauny vs. spotřeba

Přímá úměra platí i v tomto případě. Čím menší sauna, tím nižší náklady. Strašákem nemusí být ani čtyřmístné infrakabiny, jejichž náklady jsou porovnatelné s běžnými malými spotřebiči v domácnosti, které používáme každý den (např. napařovací žehlička, rychlovarná konvice). Podrobnější propočítání nákladů s ohledem na kapacitu sauny si můžete prohlídnout v tabulkách níže. Možná budete překvapeni nevelkou sumou. Závěr? Saunování je skutečně výhodné a výrazně nezasahuje ani do finančního rozpočtu domácnosti.

ROČNÍ NÁKLADY*

Zařízení

Cena (cca)

Poznámka

Pračka (6 kg, A++)

809 Kč

cena bez nákladů na vodu

Infrasauna pro 1 osobu

937 Kč

3–4 saunovací cykly/týden

Infrasauna pro 2 osoby

 1 337 Kč

3–4 saunovací cykly/týden

Infrasauna pro 3 osoby

1 630 Kč

3–4 saunovací cykly/týden

Napařovací žehlička

1 630 Kč

2,4 kW, 4 h/týden

Infrasauna pro 4 osoby

2 060 Kč

3–4 saunovací cykly/týden

Finská sauna

7 338 Kč

3× 20 min./2× týdně

*Ceny se vztahují na aktuální kurz české koruny a elektřiny v listopadu 2023.

cena saunování

NÁKLADY NA JEDEN SAUNOVACÍ CYKLUS*

Infrasauna

Průměrný výkon

Cena za kW

Cena za saunování

Pro 1 osobu

1,4 kW

4,90 Kč

3,43 Kč (30 min./55° C)

Pro 2 osoby

2 kW

4,90 Kč (30 min./55° C)

Pro 3 osoby

2,3 kW

5,64 Kč (30 min./55° C)

Pro 4 osoby

3 kW

7,35 Kč (30 min./55° C)

Finská sauna

9 kW

51,16 Kč (40 min. předehřev, 30 min. při 90°C)

*Ceny se vztahují na aktuální kurz české koruny a elektřiny v listopadu 2023.

Při výběru infrasauny se zaměřte i na infrazářiče. Představují jeden z nejdůležitějších faktorů, které ovlivňují nejen zdravotní účinky na tělo, ale i výši provozních nákladů.

Jak ovlivňují infrazářiče spotřebu infrasauny

Na typy infrazářičů jsme si blíže posvítili už v článku Co je infrasauna? i v článku o výhodách infrasauny. Faktem zůstává, že keramické infrazářiče mají nejvyšší spotřebu a širokospektrální zase nejnižší.

Keramické infrazářiče se nahřívají velmi rychle a na vysoké teploty (nad 250 °C), takže urychlují celý proces saunování. Nejsou regulovatelné.

Karbonové zářiče mají sice nízkou spotřebu, ale dlouhý čas nahřívání – proces trvá několik desítek minut až hodinu. Jejich teplota se také nedá regulovat.

Světelné keramické infrazářiče Red Light dokáží infrasaunu prohřát během pár minut. Kromě tepla vyzařují také světlo. Jejich teplota se pohybuje kolem 300 – 500 °C. 

infrasauna

Každý z infrazářičů má jiné výhody i nároky na spotřebu, které souvisí právě s délkou zahřátí na požadovanou teplotu. O konkrétních typech zářičů se dočtete víc v článcích uvedených výše. Zmiňujeme v nich i příkon, který by se měl ideálně pohybovat kolem 1 700 W. Nižší příkon nemusí automaticky znamenat i méně výdajů, protože nahřátí trvá mnohem déle.

Na co ještě dát pozor

Maličkosti, na které častokrát ani nepomyslíme, ale na náš rozpočet i bezpečnost v domácnosti mají nemalý dopad. Které to jsou? Například tyto:

Odpojování infrasauny ze sítě, v době, kdy se nepoužívá. Doporučujeme myslet i na přepěťovou ochranu do zásuvky, která úplně zamezí odběru elektřiny v době vypnutí. Jde v první řadě o bezpečnost a minimalizování rizika zkratu apod., ale i o snižování odběru elektrické energie. Jsou to mikro objemy, ale i ty se počítají.

Umístění infrasauny do prostředí blízko vytápěcího tělesa není na škodu. Instalování například do garáže či místnosti, kde je stálá teplota pod -15°C, zvyšuje potřebný čas na vyhřátí kabiny. Minimální teplota okolního prostředí by měla být od 18° C.

Kolik stojí saunování v infrasauně?

Konstrukce infrasauny. Kvalita za rozumnou cenu. Určitě. Ale dejte si pozor na laciné modely. Ty mohou mít pár mínusů právě v nedotažené konstrukci. Netěsnící izolace, štěrbiny a mezery ve stěnách dřeva, nedovírající dvířka… znamenají nežádoucí únik tepla a delší čas na vyhřátí kabiny. Investujte do kvalitních modelů a ověřených značek, vyplatí se vám to z krátkodobého i dlouhodobého hlediska.

Výbava infrasauny. Zařízení typu rádio nebo osvětlení uvnitř kabiny zvyšují odběr elektřiny. Ale skutečně velmi, velmi minimálně. Určitě nepolevujte z pohodlí a nadstandardní výbavy infrasauny, protože jde v první řadě o vaše zdraví, na kterém se nevyplatí šetřit. Hudba a komfort jsou důležité faktory, kterými prokazatelně zvýšíte pozitivní účinky infrasauny. Pokud chcete přece jen vědět přesnou evidenci zátěže provozování infrasauny, s ohledem na celkovou spotřebu v domácnosti, obstarejte si měřič spotřeby elektrické energie (wattmetr).

Chci novou infrasaunu

Související články:

Co je infrasauna?

Proč si koupit infrasaunu?

Jak vybrat infrasaunu?

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek