0 Kč

Vertikutace trávníku: Co, kdy, jak a proč

14.09.2024

Vertikutace je klíčovým krokem pro udržení zdravého a hustého trávníku. Kdy a jak často vertikutovat trávník? Jak správně vertikutovat, abyste se mohli těšit z dokonalého výsledku? To vše a mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Vertikutátor

O čem se dočtete:

Co je vertikutace

V čem se liší vertikutace od provzdušňování trávníku

Kdy vertikutovat trávník

Jak správně vertikutovat trávník

Co dělat po vertikutaci

Co je vertikutace a k čemu slouží

Vertikutace trávníku je procedura, která pomáhá trávníku zajistit lepší přístup živin, slunce, vláhy a vzduchu ke kořenům. Zároveň trávník zbaví všeho, co zde nepatří. Pomocí procedury se můžete těšit ze zdravého, vitálního, hustého a dokonale zeleného trávníku. Společně se sečením, hnojením a závlahou se jedná o jednu z nezbytných činností.

Vertikutátor je zařízení, které je složené z rotačního válce s několika noži. Výška válce přitom bývá nastavena tak, aby nože prořezávaly vrchní vrstvu půdy do hloubky zhruba 3 až 5 mm. Tímto procesem se odstraní zplstnatělé zbytky trávy. Dále také dochází k přesekání travních výběžků, díky čemuž je tráva nucena tvořit nové výhonky. Trávník postupně zhoustne a omladí se. 

V čem se liší vertikutace od provzdušňování trávníku

Provzdušňování zahrnuje všechny techniky, které zajišťují přísun vzduchu do půdy. Z toho vyplývá, že k provzdušňování dochází právě i během vertikutace. Ovšem při vertikutaci se navíc odstraňuje travní plsť a prořezávají se výhonky. 

TIP: Nejste si jisti, jak vybrat vertikutátor? Přečtěte si našeho podrobného průvodce, díky kterému budete vědět, na jaké konkrétní parametry se zaměřit. 

Kdy provést vertikutaci trávníku

Vertikutace se zpravidla provádí dvakrát ročně:

- Vertikutace na jaře se realizuje v březnu nebo dubnu.

- Vertikutace na podzim ideálně v září. 

Vertikutátor

To však platí pouze u již dobře zakořeněného trávníku. Pokud se jedná o nově založený trávník, můžete vertikutaci provádět minimálně po uplynutí tří let od jeho výsadby. Jinak by mohlo dojít k jeho vytrhání. A proč právě na jaře a na podzim? Protože rozhodující je optimální venkovní teplota, která by se během tohoto procesu měla pohybovat mezi 15 a 20 °C. V létě se trávník intenzivně zahřívá a v zimě bývá půda zmrzlá, což by vertikutaci znemožňovalo. 

Vertikutace na jaře

Jarní vertikutaci se doporučuje provádět co nejdříve poté, co to venkovní teplota dovolí. Díky tomu bude mít trávník ještě chvíli odpočinku, aby dokázal zregenerovat. Ideální je březen nebo duben. Naopak květen již může být příliš teplý a suchý. 

Vertikutaci lze provést ještě před prvním jarním sečením a zároveň předtím, než trávník začne opět růst.

Po provedení tohoto procesu je vhodné trávník prohnojit.

Zhruba jeden až dva týdny poté můžete opět začít s pravidelným sekáním. 

Vertikutace na podzim

Vertikutace na podzim se provádí na začátku podzimu, v období od poloviny září do poloviny října.

Obecně by již neměly panovat tropické teploty. Podzimní vertikutace bývá realizována s cílem odstranit mech, plevel a travní plsti.

Tímto procesem trávník připravíte na zimu. I v tomto období vertikutaci provádějte tak, aby měl trávník ještě zhruba tři týdny na zotavení před zimním odpočinkem. 

Vertikutátor

Jak správně vertikutovat

Abyste se mohli těšit z dokonalého výsledku, je potřeba během vertikutace dodržet správný postup

Nepodceňte přípravu

Než se do samotného procesu pustíte, ujistěte se, že je váš trávník v dobrém stavu. Vertikutaci provádějte jen tehdy, pokud je trávník suchý. V opačném případě by mohlo dojít k nežádoucímu vytrhání zdravých rostlin. Dejte si také pozor na to, aby se v trávníku nenacházely větší kameny nebo jiné předměty, které by mohl rotující válec zasáhnout. 

Těsně před zahájením vertikutace trávník posečte na výšku dvou centimetrů. Zpravidla se jedná o nejnižší nastavení, které zahradní sekačky nabízí. 

Vertikutátor

Správné nastavení pracovní hloubky

Před zahájením vertikutování je potřeba nastavit správnou pracovní hloubku. V tomto ohledu přitom záleží na charakteru půdy a také stupni zplstnatění trávníku. Obvykle je optimální hloubka přibližně 3 mm. U těžkých půd se může jednat o pracovní hloubku 6 nebo 9 mm

Jak s vertikutátorem pohybovat

S vertikutátorem nejprve pohybujte podélně, a poté napříč trávníkem. Díky tomu se postupně vytvoří jemný šachovnicový vzor. Dejte si pozor na to, abyste na jednom místě nestrávili velké množství času, jelikož byste mohli trávník příliš poškodit.

Jak měnit směr

Při změně směru vertikutace zatlačte vodicí lištů dolů, aby se válec zvedl od země. Poté se nože při otáčení budou mírně vznášet nad trávníkem.

Co dělat po vertikutaci trávníku

Samotnou vertikutací samozřejmě péče o váš trávník nekončí. Je totiž potřeba se věnovat i následné péči a údržbě

Pokud máte vertikutátor, který nesbírá mech a plsť do sběrného koše, důkladně jej z trávníku shrabte. Čím hlouběji vertikutujete, tím více materiálu ze země uvolníte. A tím častěji je také potřeba sběrač trávy vyprazdňovat. 

Vertikutace trávníku

Pokud po vertikutaci objevíte nějaká lysá místa, osejte je přímo čerstvým travním semenem. Trávník zároveň můžete posypat tenkou vrstvou písku, která pomůže půdu zkypřit a zlepšit její vzdušnou rovnováhu. 

Nelekejte se toho, že váš trávník bezprostředně po vertikutaci vypadá na první pohled trochu zuboženě. Díky správnému a pravidelnému hnojení mu dopřejete čas se opět zotavit. Jelikož je půda po vertikutaci zkypřená, hnojivo se v ní rychle usadí a nebude mít tendenci se vyplavit ani při silnějších deštích. 

***

Jak vidíte, pravidelná vertikutace je důležitým krokem pro zajištění krásně zeleného a hustého trávníku. Vyplatí se proto na tento proces nezapomínat. S kvalitním vertikutátorem to však jde snadno. Vyberte si ten svůj na Datartu a pusťte se do práce.

Vertikutátor

Další aktuality

Playstation 5 Pro ‒ extra výkon do vašeho obýváku

Playstation 5 Pro ‒ extra výkon do vašeho obýváku

Od uvedení PS5 před čtyřmi lety společnost Sony neustále pracovala na vylepšování konzolového zážitku a produkci her, které fanoušci netrpělivě očekávají. V těchto dnech firma oznámila další krok v to...... Celý článek
Jak vybrat notebook?

Jak vybrat notebook?

Do práce, na studium, domů na základní použití, herní mašinu, nebo multimediální univerzál? Notebook je v dnešní době už povinnou výbavou téměř každé domácnosti a vybrat ten pravý, jehož potenciál nap...... Celý článek
Recenze: Xiaomi Redmi Pad Pro - Skvělý tablet za příznivou cenu

Recenze: Xiaomi Redmi Pad Pro - Skvělý tablet za příznivou cenu

Rozhodli jste si pořídit tablet? Potom je potřeba jeho výběr podřídit účelu, kterému má sloužit. Není totiž tablet jako tablet. Já jsem proto Redmi Pad Pro od Xiaomi podrobila všestrannému testování p...... Celý článek
Vertikutace trávníku: Co, kdy, jak a proč

Vertikutace trávníku: Co, kdy, jak a proč

Vertikutace je klíčovým krokem pro udržení zdravého a hustého trávníku. Kdy a jak často vertikutovat trávník? Jak správně vertikutovat, abyste se mohli těšit z dokonalého výsledku? To vše a mnohem víc...... Celý článek
Inteligentní technologie Whirlpool 6. SMYSL: Pojem, který zná celý svět!

Inteligentní technologie Whirlpool 6. SMYSL: Pojem, který zná celý svět!

My lidé máme pět základních smyslů, a to zrak, čich, sluch, hmat a chuť. Jen málokdo z nás ovládá ten šestý... Naprostou výjimkou je však značka Whirlpool, která své prémiové spotřebiče opatřila uniká...... Celý článek