0 Kč
×

Houby, švestky nebo maso: Jak sušit potraviny v sušičce ovoce?

31.08.2023

Pomalé sušení, ať už jde o ovoce, bylinky, houby či maso, představuje léty prověřenou, a především nejzdravější metodu uchování potravin bez konzervačních látek. Jednotlivé suroviny však vyžadují jinou přípravu, teplotu i dobu sušení. Proto jsme pro vás připravili článek, který vám se sušením potravin v sušičce určitě pomůže.

Jak sušit potraviny

Prozradíme vám:

Tipy pro sušení a skladování ovoce

Jak sušit švestky, jablka a meruňky

Jak sušit maso

Jak sušit houby

Jak sušit rajčata a chili papričky

Jak sušit šípky, bylinky a česnek

 

Jak sušit ovoce v sušičce, abyste z něj a případně dalších surovin zachovali maximum živin a tělu prospěšných látek? Je třeba volit pomalé a šetrné sušení v sušičce potravin o teplotě 30–60 °C. Příliš vysoká teplota totiž zbaví ovoce cenných vitamínů, vede k přesušení a třeba bylinky může dokonce spálit.

Sušení ovoce a vše, co o něm potřebujete vědět

K sušení si můžete zvolit prakticky jakékoliv ovoce, největší oblibě se těší švestky, jablka, meruňky nebo hrušky. Vůbec se však nemusíte omezovat jen na svou úrodu, usušte si do zásoby klidně třeba ananas a mango.

Jak sušit potraviny

Jak by mělo ovoce vypadat?

Vždy vybírejte zralé a nepoškozené ovoce, bez plísně či hniloby. Vyhněte se také přezrálým kouskům. Naopak ale můžete vyzkoušet i kyselé nebo málo sladké plody, jako jsou třeba kyselejší jablka. V průběhu sušení se totiž v každém ovoci shromažďují přírodní aromata a cukry, proto jsou sušená jablka a jiné dobroty sladší než ty čerstvé.


Jak ovoce připravit?

Vybrané ovoce omyjte, osušte a nakrájejte na stejně široké plátky či měsíčky (ideální šířku nejčastěji sušených potravin najdete níže). Myslete na to, že větší kusy se budou sušit déle. Potraviny se však při sušení výrazně zmenší, což znamená, že příliš tenké plátky by se vám zase mohly přilepit k sušicímu sítu. Borůvky, maliny a další drobné kousky není třeba krájet vůbec.

A jak je to se slupkou u jablek nebo hrušek? Měli byste ji oloupat?

Rozhodnutí je jen na vás. Křížaly se slupkou se sice hůř koušou, ale zase obsahují spoustu živin a byla by škoda se o ně ochudit.

Připravené ovoce pak vyskládejte na pláty sušičky potravin tak, aby se nepřekrývalo.

Jak sušit potraviny

 

Jak zachovat původní barvu?

Věděli jste, že běžně kupované sušené ovoce byste si nejdříve měli omýt vlažnou vodou? Vyskytuje se na něm totiž oxid siřičitý, jehož úkolem je udržet krásně zářivou barvu a prodloužit trvanlivost.

Takové barvy při domácím sušení bohužel nedosáhnete. Nevzhlednému zhnědnutí meruněk a dalšího ovoce však můžete předejít jednoduchým trikem. Stačí ovoce na pár minut ponořit do vody smíchané s citronovou šťávou v poměru ½ l na 2 lžíce.

Doba potřebná pro usušení potraviny se liší v závislosti na konkrétním ovoci. Jak tedy poznat, že už máte hotovo? Dokončené ovoce je pružné, ohebné a vláčné a nenajdete na něm žádná vlhká místa. Pokud jej po vychladnutí naříznete, nesmí se na řezu objevit kapky vody.


Jak ovoce skladovat?

Usušené ovoce nechte ve vypnuté sušičce potravin vychladnout zhruba 1 hodinu. Poté jím max. do 2/3 naplňte vzduchotěsné nádoby či sáčky a ukryjte na temné, chladné, suché místo. Tak udržíte jejich aroma a také je uchráníte před moly, plísněmi a prachem. Dobře usušené a správně skladované ovoce vydrží klidně celý rok.

Abyste odstranili nadbytečnou vlhkost, první 4 dny nádobu jednou denně protřepte. Suché kousky tak pohltí vlhko z těch mokřejších.

Jak sušit potraviny

Jak sušit švestky v sušičce

Toto ovoce můžete využít i jinak než pro přípravu alkoholického nápoje nebo třeba povidel. Pozdní švestky, které jsou pěkně vyzrálé, jsou skvělou ingrediencí na sušení. Jak na to?

Švestky umyjte pod tekoucí vodou, vypeckujte a rozpulte. Na sušicí plát je vyskládejte slupkou dolů. Ideální teplota pro sušení švestek je 57 °C po dobu zhruba 8–15 hodin. Že už je hotovo, poznáte podle toho, že jsou usušené plody tuhé.

Jak sušit jablka

Jabloně má na své zahradě snad každý a když úroda překoná vaše očekávání, můžete toto šťavnaté ovoce s klidem svěřit sušičce potravin.

Jablka není nutné loupat, klidně je ponechte ve slupce. Odstraňte však jádřinec a poté je nakrájejte na plátky či kroužky (širší plátky = šťavnatější křížaly). Pokud máte rádi skořici, neváhejte kousky jablíček posypat. A jak dlouho sušit jablka v sušičce potravin? Teplotu zvolte 57 °C a počítejte s dobou sušení cca 7 až 15 hodin. Správně usušená jablka jsou měkká.

Jak sušit potraviny

Jak sušit meruňky

Také sušené meruňky patří k oblíbeným pochoutkám, které si můžete uchovat i na zimu, a to bez nežádoucích konzervantů a přidaných látek. K přípravě zvolte zralé nebo lehce přezrálé plody.

Jak sušit meruňky v sušičce?

Meruňky omyjte, vypeckujte a rozkrojte na poloviny či menší díly, je to jen na vás. Ideální teplota je 57 °C při celkové době sušení 20–28 hodin.

Jak sušit maso

Věděli jste, že doma si můžete pomocí sušičky potravin jednoduše vyrobit i tolik oblíbené jerky alias sušené maso? A dokonce bude zdravější – bez konzervantů a přidaných látek! Více se o výhodách jerky dozvíte v článku DIY sušené maso.

Jaké maso je na sušení vhodné? Vybírat byste měli výhradně libové maso s minimálním množstvím tuku. Myslete na to, že větší obsah tuku = kratší trvanlivost po usušení. Vyzkoušet můžete drůbeží jerky, hovězí, zvěřinové nebo rybí.

Jak sušit potraviny

Postup:

1. Maso omyjte a nakrájejte (přes vlákna, či po vláknech) na stejné proužky široké 2–3 cm a vysoké cca 0,5 cm. Použijte ostrý nůž a nezapomeňte na závěr odstranit všechen viditelný tuk. Maso pak posypte z obou stran kořenicí směsí nebo jej předem naložte do oblíbené marinády. Ideální bude nechat kousky masa takto uležet několik hodin v lednici, ještě lépe přes noc.

2. Rozprostřete jej na sušicí tácy tak, aby se jednotlivé proužky nepřekrývaly.

3. Doba sušení se pohybuje od 5 do 15 hodin, záleží na druhu masa. Dobré je na začátku zvolit vyšší teplotu, kolem 70 °C, aby se zničily případné bakterie. Zhruba po půl hodině můžete teplotu snížit na 50–55 °C.

4. Správně usušené maso je tuhé, ohebné, při ohnutí praská, ale nezlomí se.

5. Skladovat byste jej pak měli ve vzduchotěsných sklenicích nebo zipových sáčcích na tmavém a suchém místě. Takto vydrží neotevřené jerky až 6 měsíců.

PS: Neochucené sušené maso určitě ocení i váš pejsek.

Jak sušit houby

Houbařská sezóna je v plném proudu a vy přemýšlíte, jak zpracovat plné košíky hříbků? Rádi vám poradíme!

Sušené houby se dobře skladují, zachovají si své aroma, a navíc vydrží i několik let. Pokud je přihodíte do polévky nebo namočíte ve vodě, budou opět měkké a chuťově skoro jako čerstvé. Skvěle chutnají sušené hřiby, klouzci, křemenáče nebo žampiony. K sušení vyberte pouze zdravé houby, které očistíte a opláchnete pod tekoucí vodou.

Jak sušit potraviny

Jak dlouho sušit houby v sušičce potravin?

Nakrájejte je na cca 1 cm silné plátky a vyskládejte na sušicí pláty. Teplotu nastavte na 40–50 °C, doba sušení se pohybuje od 3 do 8 hodin. A jak poznat, že už máte hotovo? Správně usušené houby jsou křupavé a chrastí ve sklenici.

Jak sušit rajčata

Máte rádi strukturu sušených rajčat, která tak neodmyslitelně patří k italské kuchyni? Připravte si je jednoduše a rychle doma za pomoci sušičky potravin!

Zvolit můžete velká zahradní rajčata i drobná cherry rajčata, důležité je, aby byla zralá, bez plísně či hniloby. Slupku můžete oloupat, ale z našich zkušeností ji doporučujeme raději ponechat. Stopky však určitě odstraňte. Velká rajčata poté nakrájejte na stejně velké plátky max. 1 cm, ta malá stačí rozpůlit. Rajčata vždy sušte slupkou dolů.

Teplotu nastavte na 52 °C a počítejte s dobou sušení cca 5–10 hodin. Hotová rajčata jsou tuhá.

Jak sušit potraviny

TIP: Pokud máte rádi rajčata v oleji, nechte je po sušení vychladnout a poté naskládejte do uzavíratelných sklenic. Přidejte nakrájený česnek a zalijte rajčata olivovým olejem tak, aby byla ponořená.

Jak sušit chilli papričky

Milujete ostrá jídla? Se sušičkou potravin můžete využívat chilli papričky do pokrmů v průběhu celého roku!

Na přípravě domácích sušených papriček není nic složitého. Stačí je podélně překrojit na polovinu a odstranit stopky. Na pláty sušičky je položte slupkou nahoru. Celková doba sušení se pohybuje kolem 10 hodin, a to při zvolené teplotě 35 °C.

Jak sušit šípky

Šípkový čaj i šípková omáčka ke zvěřině mají jedno společné – usušené šípky s vysokým obsahem vitaminu C. Zajímá vás, jak je připravit?

Nasbírané šípky (ideálně mezi druhou polovinou září až začátkem října) stačí očistit, zbavit stopek a poté vysypat na plát sušičky. Aby si zachovaly svou červenou barvu, doporučujeme zvolit nižší teplotu, cca 30 °C. Dobře usušené šípky se vám při stisku rozpadají v rukou.

Jak sušit šípky

Jak sušit bylinky

Nasušte si bylinky na zimu! Domácí nasušené bylinky můžete přidat do jakéhokoliv jídla nebo z nich udělat poctivý čaj, který vás zaručeně zahřeje.


Jaká pravidla při sušení bylinek dodržet?

1. Aromatické bylinky sušte samostatně, nikdy ne s jinými druhy nebo dokonce ovocem. Kombinování není kvůli aromatickým látkám vhodné.

2. Vhodné bylinky k sušení, které rozvine aroma, jsou např. šalvěj, koriandr, dobromysl, šalvěj, majoránka či rozmarýn. Využít můžete také estragon, tymián nebo kopr, je však nutné odstranit z tužších stonků lístky.

Bazalku, meduňku nebo mátu do sušičky nedoporučujeme, jejich vůně zaručeně více vynikne v čerstvém stavu.

3. Zajímá vás, jak je to s lučními bylinkami? K oblíbeným a dostupným lékařským bylinkám patří heřmánek, mateřídouška, jitrocel, podběl či lipové květy. I tyto můžete snadno usušit v sušičce potravin a později je využít třeba na čaj.

Jak dlouho sušit bylinky v sušičce potravin?

Sušení bylinek zabere cca 3–6 hodin při zvolené teplotě 45 °C. Ideálně usušené bylinky při zmáčknutí rozdrtíte na prášek.

Jak sušit bylinky

Jak sušit česnek

Uchovat „na horší časy“ můžete také česnek setý (kuchyňský) nebo medvědí. Žádné obavy, ze své chuti nic neztratí.

Oloupané česnekové stroužky překrojené na polovinu sušte do křupava min. 6 hodin při teplotě 50 °C. V případě medvědího česneku vám, stejně jako u výše zmíněných bylinek, postačí teplota 45 °C a doba 3–6 hodin.
 

Chci sušičku ovoce

Související články:

Proč si pořídit sušičku ovoce

DIY sušené maso

Jak vybrat sušičku ovoce 

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek