Jak vybrat domácí pekárnu?

12.04.2022

Milujete vůni čerstvého chleba? U toho kupovaného to ale není úplně ono, že? Bochníky jsou často jen rozmrazené, nevydrží tak dlouho měkké a brzy se kazí. Pokud navíc hledáte třeba bezlepkový chléb, docela si připlatíte. Naštěstí jsou tu domácí pekárny, které vám připraví poctivý chléb i mnohé další dobroty v podstatě samy. Plánujete její koupi? Poradíme vám, na co se zaměřit, aby pekárna vyhovovala všem vašim potřebám.

Jak vybrat domácí pekárnu

O čem se dočtete:

Trochu jiný pecen: výhody a nevýhody domácí pekárny

Nejspíš už jste se pro koupi rozhodli, přesto bychom na začátek nejdříve rádi shrnuli pozitiva, která s sebou koupě pekárny přináší a také drobná negativa, kterým se nevyhnete.

První výhoda vás nejspíš napadne okamžitě – čerstvé pečivo. Chléb nebo takové croissanty vytažené přímo z pekárny zkrátka nic nenahradí. A pokud bydlíte třeba na vesnici, nemusíte vstávat s kokrháním kohouta, aby na vás zbylo ještě pečivo v obchodě. Také máte jistotu, že jeho příprava nespočívá jen v rozmrazení polotovaru. Víte, jaké suroviny byly použity a navíc ze sebe budete mít radost, jak se vám to pěkně povedlo.

Jak vybrat domácí pekárnu

Další výhodou je rozmanitost, kterou domácí pekárny vládnou. Mysleli jste, že to chlebem začíná a končí? Kdepak! V pekárně si snadno připravíte mnoho dalších druhů pečiva (vánočky, bagety, rohlíky), ale i další dobroty, o kterých si víc řekneme za chvíli. Můžete být zkrátka klidně nároční a ochutnat třeba jogurtový nebo banánový chléb. Vyzkoušejte kombinace, které by vás dřív ani nenapadly, pekárna vám ráda pomůže!

A jako poslední výhodu ještě zmíníme cenu. Pečivo samozřejmě není něco, na čem byste hned při prvním výsledku ušetřili stovky korun. Zvažte ale, jak často v supermarketu koupíte třeba 10 rohlíků nebo velký pecen chleba. Chléb z domácí pekárny vám skutečně vydrží déle čerstvý, takže nebudete muset zbytek zužitkovávat na topinky nebo vyhazovat do koše. Pokud navíc držíte bezlepkovou dietu, ušetříte s každým nákupem ještě víc.

Jak vybrat domácí pekárnu

Chléb z domácí pekárny se od klasického kulatého bochníku liší tvarem. Zato vám však vydrží dlouho čerstvý.

Příkon těchto přístrojů se pohybuje cca v rozmezí 250–1 900 W, zásadní rozdíly však v délce přípravy nepocítíte. Udávaná maximální spotřeba pekárny se v průběhu přípravy totiž mění (nejvíc energie stojí samotné pečení). Průměrná spotřeba je v podstatě zanedbatelná, pohybuje se v rozmezí 0,20,5 kWh (1 kWh stojí asi 7 Kč). To znamená, že pokud přičtete suroviny, bochník chleba o váze zhruba 500 g vás vyjde tak na 18 Kč. Pro úplnou informaci dodáváme, že spotřeba energie s pekárnou je daleko nižší než při pečení v elektrické troubě.

I nevýhody se nějaké najdou, je jich ale málo. Ta první je, že domácí pekárna zabere v kuchyni celkem dost místa. Rozměry se pohybují kolem 3040 cm a váha okolo 58 kg. Důležité je vyhradit pořádný prostor i na výšku, abyste mohli otevřít víko. Také nikdy nedocílíte kulatého bochníčku, pekárny totiž vytvarují pouze chléb obdélníkového či čtvercového tvaru. No a nakonec to bude chtít taky trošku vašeho času. I když se pekárna postará jak o promíchání surovin, hnětení těsta a jeho následné kynutí, ingredience přece jen vážíte vy.

Jak vybrat domácí pekárnu

Umí víc než „jen“ chleba

V moderních pekárnách vznikají i jiné dobroty než je pečivo. Snadno s její pomocí vytvoříte třeba jogurt, pizzu, sekanou, sušenky, výborný moučník, kynuté těsto třeba na ovocné či houskové knedlíky nebo džem. Kdo by nechtěl snídat čerstvý a měkkoučký chléb s vlastnoručně vyrobenou domácí marmeládou?

Jak vybrat domácí pekárnuKapacita domácí pekárny

Nejprve si ujasněte, kolik členů domácnosti budete chtít pohostit. Podle toho se odvíjí maximální kapacita vaší pekárny, která se může pohybovat od 750 po 1 600 g. Výborný chléb o váze 1,5 kg bude na víkend 3členné rodině určitě stačit, pokud budete péct jen pro 12 osoby, volte kapacitu 5001 000 g.

Neznamená to ale, že byste v případě zakoupení větší pekárny museli její kapacitu využívat na maximum. Právě naopak – většina modelů je vybavena možností více velikostí bochníku (např. 500, 700 a 1 000 g). A pokud plánujete její využití i pro doplňkové funkce, jako je příprava džemů, zvolte si raději pekárnu s větší kapacitou.

Materiál a provedení

U domácích pekáren hraje rozhodující roli materiál, ze kterého je pečicí komora (vana, forma) pro chléb vyrobená. Bývá to teflon, keramika nebo nerez. Každý z nich má své plusy i mínusy. Výhodou teflonu je jednoduché vyklopení chleba a snadná údržba. Tento materiál se však dá snadno poškrábat např. nevhodným vyklápěním chleba. Keramika je více odolná a má delší životnost, budete si za ni však muset oproti teflonu něco připlatit. Dobrou životnost a odolnost má také nerez, zde je ale zase větší riziko, že se chléb k formě připeče.

Jak vybrat domácí pekárnu

Pečicí komora bývá většinou jedna, při větším hledání ale najdete i kousky se 2 oddělenými komorami. Dělenou formu si však můžete pořídit také samostatně. A k čemu je vlastně dobrá? V případě, že chcete připravit bochníky v požadované velikosti nebo zároveň péct dva různé druhy chleba (např. jeden klasický a jeden sladký).

V malých modelech bývá jeden hák, ve větších najdete dva. Po pekárně se dvěma háky sáhněte tehdy, pokud plánujete přístroj využívat i na hnětení těsta např. na moučníky. Docílíte tak lepšího výsledku. Dražší pekárny mají háky sklopné, jež se před samotným pečením samy zasouvají, nemusíte tedy podstoupit jejich vytahování z těsta. Chléb tak bude absolutně bez chybičky.

Příslušenství

V příslušenství domácí pekárny nejčastěji najdete pečicí formu, 2 hnětací háky, odměrky, pohárek a háček. Vždy si ale pro jistotu v popise produktu zkontrolujte, zda je tomu opravdu tak. Může se také stát, že budete potřebovat vyměnit třeba jen nástavce. Není potřeba kupovat celou novou pekárnu, k dispozici je také samotné příslušenstvíU některých modelů najdete v návodu na použití také recepty.

Pokud ne, vůbec není důvod propadat panice, na internetu se nachází spoustu odzkoušených receptů, u kterých je přesně popsán i poměr surovin. Uvidíte, že si mezi nimi brzy najdete své favority. 

Jak vybrat domácí pekárnu

Funkce

Odložený start (časovač) má k dispozici každá pekárna. Zní to jako idylka – čerstvý chléb hned po probuzení – ale pozor, některé modely jsou poměrně hlučné a hučení přístroje při hnětení by vám mohlo perfektní ráno trochu pokazit. Dívejte se proto i na uváděné decibely. Průměrné hodnoty hluku se u pekáren pohybují od 50 do 60 dB.

Často se také setkáte s možností nastavení propečení kůrky, nejčastěji se 3 stupni. Bude tedy jen na vás, jak křupavou kůrku si zvolíte. Počítejte ale s tím, že se jedná primárně o vrchní strany chlebíčku. Na zbývajících pěti stranách se totiž těsto během pečení dotýká stěn pekárny, takže budou zaručeně světlejší.

K dalším oblíbeným funkcím patří Bezlepkový program, paměť při výpadku proudu, funkce udržování teploty, zvuková signalizace na dodání ingrediencí, volba velikosti bochníku, automatické vypnutí, ...

Jak vybrat domácí pekárnu

Bezpečnost a údržba domácích pekáren

V současné době je hodně domácích pekáren vybaveno funkcí automatického vypnutí a protiskluzovými nožičkami (přece jen i samotná pekárna něco váží). Pozor si dejte jen tehdy, když budete vytahovat ještě teplý chleba s formou, ta bývá opravdu horká. Obyčejné kuchyňské chňapky to ale hravě vyřeší.

Pečicí forma bývá ve většině případů vyjímatelná. To vám usnadní manipulaci a také ji můžete celou vložit do myčky nádobí. Pokud se v návodu dozvíte, že forma není vhodná do myčky, nezoufejte. Na její očištění vám bohatě postačí teplá voda a mýdlový prostředek.

3 tipy na závěr:
1) Počkejte, až nádoba vychladne. Chléb jde potom vyklopit mnohem snáz.

2) Vždy napřed lijte tekutiny, až poté přidejte sypké suroviny.

3) Vybírejte kvalitní chlebovou mouku a před použitím ji ještě prosejte, lépe pak kyne.
 

Jak vybrat domácí pekárnu

Další aktuality

Velikonoční pečení s ETA Gratus Kuliner II MAX

Velikonoční pečení s ETA Gratus Kuliner II MAX

Velikonoce se kvapem blíží. Usnadněte si přípravy s kuchyňským robotem ETA Gratus Kuliner II Max. S jeho integrovanou váhou, silným výkonem a doprovodným příslušenstvím půjde vše jako po másle! Mrknět...... Celý článek
Jak vybrat elektrokolo?

Jak vybrat elektrokolo?

Rádi byste rozjeli nová dobrodružství s elektropohonem v zádech, usnadnili si přesuny po městě nebo si jen užili elektrizující jízdu nezávisle na terénu, ale bojíte se, že při výběru nového dvoukolové...... Celý článek
Recenze: Chytré hodinky Amazfit Active 2 oslní nízkou cenou a bohatou výbavou

Recenze: Chytré hodinky Amazfit Active 2 oslní nízkou cenou a bohatou výbavou

Amazfit Active 2 jsou dalším zástupcem generace chytrých hodinek, který své potenciální nové majitele láká na příznivou cenu a špičkové vybavení. Amazfit Active 2 tak dostaly do výbavy jasný AMOLED di...... Celý článek
Jak vyprat boty, aby se nezničily?

Jak vyprat boty, aby se nezničily?

Ušpiněné tenisky po víkendovém výletu nebo promočené kecky z letního festivalu. Je jedno, kde a jak se ušpinily, teď vyčítavě vyčkávají v předsíni na váš zásah. V případě, že už druhý týden obcházíte ...... Celý článek
Moderní technologie ve vašich spotřebičích. Díl první: Pračky

Moderní technologie ve vašich spotřebičích. Díl první: Pračky

Při výběru nové pračky často narážíte na obrovské množství různých technologií, které slibují dokonalou péči o vaše prádlo. Jak se ale vyznat ve všech názvech? Máme pro vás dobrou zprávu – moderní pra...... Celý článek