Vestavné trouby působí kompaktním dojmem. Schováte je do linky a nezabírají zbytečně místo, a proto se hodí do všech kuchyní. V dnešní době je trend umístit troubu do výše očí tak, abyste je měli vždy po ruce, snadno se vám s nimi manipulovalo a nemuseli jste se ohýbat pokaždé, když chcete zkontrolovat, jestli je váš pokrm už hotový. Před samotnou koupí trouby je dobré zamyslet se nad tím, co od ní budete v průběhu používání očekávat, k čemu vám bude sloužit a pro kolik lidí běžně vaříte nebo pečete.
Stravujete se pravidelně v restauracích a troubu budete využívat jen minimálně? V tomto případě vám postačí trouba se základními funkcemi. Nebo jste do pečení nadšenci a troubu budete používat několikrát týdně? Pak se vyplatí zvolit dražší troubu s modernějšími funkcemi.
Prvním krokem při výběru trouby je rozhodnout se pro některý z nabízených typů. Každý z nich totiž poskytuje jiné funkce a vlastnosti, které mají významný dopad na vaše vaření.
Rozdělení dle velikosti
Klasické trouby najdeme nejčastěji v rozměru 60 × 60 cm, a od jejich šířky se pak odvíjí vnitřní objem trouby, který se standardně pohybuje v rozmezí od 60 do 80 l. Tyto trouby jsou skvělou volbou především pro větší rodiny, nebo vášnivé kuchaře, jelikož nabízí dostatek prostoru pro pečení ve více úrovních. Vlezou se do nich i velké formy nebo plechy, a zvládnou tak upéct více pokrmů najednou.
Pečení probíhá tradičním způsobem – horním nebo spodním ohřevem. Případně kombinací obojího. V troubě mohou být i další funkce jako grilování nebo rozmrazování. Jedná se o nejzákladnější trouby určené pro nenáročné zákazníky. Řadí se k nejlevnějším troubám na trhu, ale díky menší poptávce tyto modely nenabízí všichni výrobci.
Klady (+) | Zápory (-) |
+ nízká pořizovací cena | - obvykle pouze základní funkce |
+ objem až 84 l | |
+ nejširší nabídka modelů |
Jsou trouby menší velikosti standardně o výšce 45 cm a objemu 40–45 l, které se skvěle hodí i do malé kuchyně. Nabízí všechny základní funkce jako klasické trouby, bez kterých se dnes neobejdeme při přípravě rychlých a zdravých pokrmů. Díky menšímu objemu navíc dosáhnou rychleji požadované teploty.
Doporučují se především pro menší rodiny, nebo jako doplňující zařízení do domácností, které jsou už vybaveny troubou o standardní velikosti. Je potřeba ale myslet na to, že pokud budete hostit více lidí, čeká vás pečení na více várek, jelikož trouba pojme pouze menší plechy s omezeným množstvím jídla.
Klady (+) | Zápory (-) |
+ programy srovnatelné jako u klasické trouby | - vnitřní objem maximálně 50 l |
+ kompaktní rozměry | |
+ rychlé nahřátí |
Rozdělení dle funkcí
Kombinují různé režimy pečení a vaření, včetně grilování. Základem je klasická trouba obohacená o některou z dalších funkcí, jako je horkovzduch, pečení s přidanou párou či pomocí mikrovln. Disponují spoustou různých programů, které dovedou váš pokrm k dokonalosti. Patří mezi ně i tzv. Smart trouby (chytré trouby), které můžete propojit s vaší chytrou domácností.
Klady (+) | Zápory (-) |
+ velký sortiment produktů | - vyšší cena oproti klasickým modelům |
+ možnost uložení receptů | |
+ speciální programy |
Zajistí rovnoměrné rozprostření horkého vzduchu uvnitř trouby, čímž dosáhnete stejného propečení ve všech částech jídla. Proto jsou ideálním pomocníkem pro pečení na více úrovních současně.
Existují dva typy horkovzdušných trub. První typ trouby obsahuje pouze ventilátor, který rozhání vzduch ohřátý jako při klasickém pečení. Můžete péct pouze dva plechy najednou a je ideální je během přípravy prohodit. Lépe vybavené modely disponují kromě ventilátoru také kruhovým topným tělesem s vlastním zdrojem tepla. Díky tomu můžete využít více plechů najednou a usnadnit si tak přípravu vánočního cukroví.
Klady (+) | Zápory (-) |
+ pečení na více úrovních | - vyšší hlučnost |
+ rovnoměrná příprava jídla | |
+ úspora času i energie |
Ocení je především milovníci zdravého vaření. K přípravě dobrot totiž využívají páru, která pomáhá udržet jídlo šťavnaté a zároveň zachovává jeho nutriční hodnoty. V takových troubách můžete nejen péct, ale také vařit v páře, ohřívat, a kombinovat klasické pečení s párou. Trouby mají nádržku na vodu a parní generátor, který vyrábí páru vně pečícího prostoru, do kterého ji během pečení vstřikují. Díky 100% páře můžete v takové troubě zdravě vařit jako v parním hrnci. Parní trouby najdete většinou v kombinaci s horkovzdušnou troubou, což vám umožní připravit si téměř jakýkoli pokrm, na který si jen vzpomenete.
Klady (+) | Zápory (-) |
+ příprava zdravých pokrmů | - vyšší nároky na energii |
+ zachování chuti, vitaminů i minerálních látek | |
+ vhodné také pro ohřívání a rozmrazování |
Jedná se o kompromis mezi parní a horkovzdušnou troubou, jehož výsledkem je šťavnatější maso a nadýchanější pečivo. Nelze zde ale vařit v páře. Trouby se nabízí ve dvojím provedení. Mohou být s nádržkou na vodu – takové nazýváme trouby s parním asistentem. U tohoto typu trub lze kombinovat klasické pečení s párou, která se vstřikuje do trouby v předem daných intervalech. Tyto modely jsou většinou dražší.
U levnějšího provedení se voda leje přímo na dno trouby (pokud je k tomu přizpůsobena) nebo na plech, který se na dno trouby umístí. Pára se vytváří hned na začátku pečení. Takové trouby se nazývají trouby s připařováním nebo s přidanou párou.
Klady (+) | Zápory (-) |
+ šťavnatější maso, nadýchanější moučníky | - neumožňují klasickou přípravu v páře |
+ možnost využití také klasických programů | |
+ usnadňují kynutí těsta |
Řadí se mezi multifunkční trouby, které plně nahrazují mikrovlnou troubu, což skvěle využijete v domácnostech s malou kuchyní. Na pečení, ohřívání i rozmrazování vám totiž postačí pouze jeden spotřebič. Stačí si jen zvolit program, který využívá mikrovlny, a vaše jídlo šetrně ohřejete stejně jako v mikrovlnce.
Klady (+) | Zápory (-) |
+ úspora prostoru | - úzký výběr modelů |
+ kombinace klasické trouby s mikrovlnnou | - vysoká pořizovací cena |
+ vhodné pro ohřev i rozmrazování |
Ještě, než začnete s výběrem vestavné trouby, důsledně změřte rozměry otvoru v kuchyňské lince, kde bude nová vestavná trouba umístěna. Následně si pečlivě prostudujte instalační nákres dané vestavné trouby pro ujištění, že bude perfektně pasovat do zvoleného prostoru.
Tlačítkové, dotykové, pomocí otočných knoflíků… V dnešní době je výběr opravdu široký i co se týče způsobů ovládání trouby. Velkou výhodou je zasunovací ovládání, které vám výrazně usnadní údržbu spotřebiče. Jste zvyklí mechanicky nastavovat programy otočením knoflíku? Pak vám bude vyhovovat mechanické – knoflíkové ovládání, zápustné otočné voliče či knoflíky. Dále můžete vybírat mezi elektrickým či zamačkávacím tlačítkovým ovládáním nebo vsaďte na nejmodernější dotykové ovládání.
Při výběru ovládacího panelu volte spíše skleněný povrch, který je mnohem praktičtější. Na nerezovém zůstávají otisky prstů.
Trouby jsou obohaceny rozmanitou škálou nejrůznějších programů. Zamyslete se nad tím, které z nich pro vás budou při vaření opravdu přínosné, a které naopak nevyužijete.
Tradiční pečení: Je funkce, kterou najdeme u každé trouby. Spočívá v aktivaci horního i spodního topného tělesa a umožňuje jednoúrovňové pečení všech druhů jídel.
Horkovzduch: Pomocí ventilátoru umožňuje stejnoměrné rozprostření horkého vzduchu v celém prostoru trouby, díky čemuž můžete péct více plechů najednou.
Gril: Trouba s grilem slouží pro přípravu lahodných steaků, uzenin, ryb nebo dalších pokrmů, kterým dodá křupavou kůrčičku ze všech stran.
3D pečení: Druh pečení, při kterém jsou aktivována všechna topná tělesa i ventilátor, tak aby docházelo k rovnoměrné distribuci tepla. Umožňuje víceúrovňové pečení i odlišných druhů pokrmů najednou, aniž by se smíchaly jejich chutě a vůně.
Pečení v páře: Je v současnosti stále více oblíbená funkce. Představuje zdravý způsob přípravy jídla, při kterém si potraviny zachovávají svou přirozenou chuť a mnohem více vitaminů a minerálů důležitých pro náš organismus.
Mikrovlnný ohřev: Využívá mikrovlny pro šetrné ohřívání nebo rozmrazování pokrmů, přičemž zachovává jejich chuť i strukturu.
Rozmrazování: Často využívaná funkce, při které je vzduch o pokojové teplotě vháněn do trouby ventilátorem a zajišťuje šetrné rozmrazování masa, zeleniny i hotových pokrmů.
Samočištění: Funkce, která výrazně usnadní udržování čistoty v troubě. Spočívá ve spálení nečistot na popel, nebo jejich změknutí, a vy tak zbylé nečistoty jen snadno otřete vlhkým hadříkem.
Pizza: Tento program je přizpůsobený pro výrobu dokonalé domácí pizzy. Zajistí rovnoměrné propečení a vykouzlí pizzu s křupavou kůrkou. Můžete ho využít také při přípravě quiche, koláčů nebo chleba.
Udržování trouby v čistotě je poměrně náročná a otravná činnost. V ideálním případě byste totiž měli troubu po každém pečení očistit od zbytků, které však už mohou být připečené k jejímu povrchu a k jejich odstranění je potřeba vynaložit značné množství energie.
Proto doporučujeme upřednostnit při výběru samočisticí troubu, která vás od neustálého drhnutí připečených zbytků zachrání. Existují tři nejčastěji používané metody:
Vyčistí troubu za pomoci hlubokého plechu, který je naplněný vodou. Po zahřátí trouby se začne voda odpařovat a změkčí zbytky spáleného jídla. Ty pak snáze odstraníte. Vše, co je třeba udělat, je nalít půl litru vody do pekáče a zapnout AquaClean na 30 minut. Výsledky jsou viditelné na celém vnitřním povrchu trouby a také na plechách či pekáčích.
Jedná se momentálně o nejúčinnější způsob čištění. Program zahřeje troubu na 500 °C a spálí veškeré nečistoty na popel, který po ukončení programu jednoduše otřete.
Nevíte si rady s čištěním trouby? Navštivte náš článek, ve kterém se dozvíte pár užitečných tipů.
Stěny trouby jsou vyrobeny ze speciálního povrchu, který na sobě sám spálí zbytky tuku a mastnoty. Není potřeba nastavovat žádný program na čištění, trouba vše udělá za vás. Jedinou nevýhodou je její nižší životnost.
Nechcete, aby byla nová trouba ve vaší kuchyni jako pěst na oko? Pak pečlivě zvažte, na jaký design vsadíte! Elegantní černá, nevšední bílá, klasická stříbrná nebo se odvážete a zvolíte retro styl? Ať už se rozhodnete pro kterýkoli design, myslete na to, že trouba může skvěle doplnit celek vaší kuchyně, která tak bude působit luxusním dojmem a bude se vám v ní o to lépe vařit.
Pokud máte rádi vše pěkně sladěné, mohly by vás zaujmout také sety spotřebičů. Vyberte si set trouby, mikrovlnky a třeba i varné desky přesně podle svých představ. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, je potřeba si dobře prostudovat, jaké parametry a funkce každý z nich nabízí, aby pro vás byla zvolená kombinace ideální nejen vzhledem, ale především svým vybavením. Spotřebiče v setu vás navíc často vyjdou finančně lépe, než kdybyste je pořizovali samostatně.
Vestavné trouby poskytují spoustu dalších funkcí a vychytávek, které mohou být pro vás velice přínosné. Myslete také na to, jestli se ve vaší domácnosti pohybují děti nebo domácí mazlíčci, kteří se mohou o troubu poranit. Proto je vhodné si ujasnit své preference, nastavit vhodné filtry a zúžit tak opravdu širokou nabídku pouze na produkty, které nabízí vše, co potřebujete.
Dvířka: Dbejte na design dvířek, zda uvidíte na připravované jídlo, vyzkoušejte, jaká je s nimi manipulace. Existují dvojvrstvá, třívrstvá i čtyřvrstvá skla. Obecně platí, že čím více skel, tím lépe izolují a zamezí nadměrnému zahřívání vnější části trouby.
Tlumené dovírání dvířek: Zajistí šetrné a tiché zavírání i dovírání dvířek trouby. Stačí se jich jen jemně dotknout.
Ochlazování dvířek: Může výrazně přispět ke zvýšení bezpečnosti. Tuto funkci plní už samotné vícevrstvé sklo, které lépe izoluje teplo uvnitř trouby. Navíc mohou být dveře opatřeny malým ventilátorem, který fouká vzduch do prostoru mezi skly, a tím ještě více brání prostupu tepla ven z trouby.
Časovač: Umožní vám nastavit dobu pečení, po jejíž uplynutí se trouba sama vypne.
Digitální nastavení teploty: Zajistí přesnější regulaci teploty než u mechanického nastavení.
Dětská pojistka: Tato vychytávka je skvělou volbou především do rodin s dětmi. Zabrání jim totiž spotřebič zapnout nebo přenastavit zvolený program.
Způsoby výsuvů: Nejvyhledávanější variantou jsou trouby s teleskopickým výsuvem. Usnadní vám manipulaci s připravovaným pokrmem, jelikož vám umožní vysunout téměř celý pekáč. Pro snadnou manipulaci s plechem můžete využít také praktické a minimálně hlučné drátěné závěsy, výsuvné pojezdy FlexiClip (typ teleskopického výsuvu, který se dá nacvaknout), nebo vsadit na klasické prolisy.
Termosonda: Je pečící sonda vhodná na grilování nebo přípravu ideálně propečených větších kusů masa. Stačí nastavit požadovanou teplotu, zapíchnout termosondu do masa a po dosažení správné teploty se trouba sama vypne, případně zazní zvukový signál.
***
Vestavné trouby zabírají méně místa, ale je potřeba jim přizpůsobit linku, případně zauvažovat o kuchyni na míru. Modely, které nabízejí více funkcí, jsou obvykle dražší, ale poskytnou vám výrazně širší využití. Vyberte si proto takové funkce, které pro vás budou praktické v každodenním životě. A dokonce i po pečlivém zvážení všech předchozích otázek před vámi stále ještě spočívá to největší dilema. Totiž vybrat si tu pravou...
Jak vybrat sporák, troubu nebo varnou desku?