Zapomeňte na pracné, vysilující, zdlouhavé drhnutí a škrábání připálených nečistot jednou pro vždy. Poradíme vám, jak troubu vyčistit snadno a rychle. S naším návodem ruce na špíně rozhodně nenecháte.
Nejedna hospodyňka vám potvrdí, že bez práce skutečně nejsou koláče, ba ani krásně propečené kuřátko. Pokud i vy alespoň občas doma pečete, možná máte ještě v živé paměti, jak draze vykoupené mohou tyto lahůdky být. Špinavý rošt, připálené jídlo a usazená mastnota, dvířka, přes které skoro nejde vidět.
Při čištění trouby máte 2 možnosti: buď si vyhrnout rukávy, nachystat si agresivní čisticí prostředek a připravit se na pořádnou makačku (místo posilovny super), nebo na to jít ne silou, ale hlavou – ušetřit si práci a troubu vyleštit za minimum času, námahy a třeba i bez chemie.
Drátěnek a jiných ostrých předmětů se vyvarujte, nebo troubu ozdobíte nehezkými škrábanci.
Pokud si chcete ulehčit práci, troubu čistěte co nejčastěji. Klidně po každém pečení. Protože čím je špína v troubě déle, tím více se připeče a hůře čistí. Ideální je troubu čistit ještě za tepla. V takovém případě vám vystačí jen teplá voda s trochou saponátu, nebo citronu.
Pokud se vám však po každém dobrém jídle troubu drhnout nechce, nezoufejte, ani tak totiž nemusíte použít tu nejagresivnější chemii.
Jestli to se špínou není až tak vážné, pomůžou vám na první pohled možná obyčejní, o to však účinnější (a k vaší peněžence i přírodě ohleduplnější) pomocníci, kteří se navíc běžně vyskytují v domácnostech. Použít můžete například ocet, sůl, jedlou sodu nebo prášek do pečiva.
Pokud nemáte jedlou sodu, vystačíte si i s práškem do pečiva. Jeden pytlík smíchejte s litrem teplé vody, pastu naneste na sklo a nechte půl hodiny působit. Poté smyjte a vyleštěte.
Pokud vaši jinak čistou troubu hyzdí čerstvé připáleniny a mastné cákance, nezoufejte. Nalijte malé množství horké vody do zapékací mísy, vymačkejte do ní šťávu z citronu a přihoďte i vymačkaný zbytek dužiny. (Stejně dobře funguje i koupený citronový koncentrát.) Mísu vložte do trouby předehřáté na 160 °C, zavřete dvířka. Po 15 minutách spotřebič vypněte, ale neotvírejte. Nechte pracovat páru, která mastnotu rozpustí a připečené zbytky jídla uvolní. Troubu ještě za vlažna utřete houbičkou nebo hadříkem.
Pokud je vaše trouba opravdu silně zněčistěná a mastnotu jste už několikrát „zapekli”, pak si asi s podomácku vyrobeným čističem nejspíš nevystačíte a babské rady zde budou krátké. V supermarketech a drogeriích najdete spoustu čistících přípravků a vybrat si můžete také z naší nabídky přípravků na čištění trouby. V každém případě při odstraňování mastnoty „hrubou“ chemií myslete na tato základní pravidla:
Pokud vás uklízení trouby výslovně nebaví, a nechcete experimentovat s chemií ani zkoušet babské rady, pořád vám zbývá ještě jedna možnost. Koupit si troubu se samočisticí funkcí. Jakým zázrakem je zajištěno, že drhnout troubu už nikdy nebudete muset? Je to vcelku jednoduché – trouba má nepřilnavý povrch a co se na něm přeci jen přichytí, spálí vysokou teplotou.