I zdravý životný styl může být plný chutí a vůní. Jak na to? A s co nejmenším množstvím tuku? Přece na páře! Napařte si zdravé jídlo plné vitamínů a potřebných živin, které vám dodají energii i titul šéfkuchaře. Všechny benefity nejzdravějšího způsobu přípravy jídel vám blíže popíšeme v tomto článku.
Zdravý životní styl ve stravování rozhodně neznamená, že se musíte mučit několikahodinovým stáním nad horkými hrnci, studováním nekonečného množství fit receptů nebo kupovat ty nejdražší suroviny na trhu. Zdravé jídlo znamená v první řadě jednoduchý recept s rychlou přípravou. Připravený bez stresu, plný chuti a aroma, který vám nepřidá ani starosti, ani kila navíc. Tak pojďte vařit moderně a zdravě, pojďte si vyzkoušet vaření v páře.
+ prvotřídní chuť šťavnatého jídla s křupavým povrchem bez potřeby extra dochucování
+ příprava bez tuku nebo s jeho minimálním množstvím
+ svěží barvy, zachovaná konzistence i více než 50 % vitamínů a minerálů oproti např. vaření ve vodě
+ chutě se nemísí dohromady
+ multifunkční využití: vaření, pečení, dokonce i moučníků či dětských příkrmů, omáček, ohřev, rozmrazování, zavařování, sterilizace kojeneckých lahví, skleniček na výrobu jogurtů apod.
+ bez připálení a vysychání
+ všechny suroviny můžete připravovat najednou a dohromady
+ kromě vaření a pečení si můžete pokrmy také ohřát, a to rovnou pro celou rodinu
+ energetická úspora, vaření v páře zkracuje dobu přípravy až o 20 %
+ ušetříte čas: měkčí zeleninu paříte cca 5–10 min., přílohy 10–15 min. a maso či tvrdou zeleninu max. cca 20–30 min. (záleží na velikosti kusů a druhů masa)
+ jednoduchá údržba a manipulace, kterou perfektně zvládne i začátečník
+ 100% zdravé jídlo
Parní trouba je multifunkční spotřebič, který dokáže v kuchyni zastoupit řadu jiných spotřebičů. Dokážete v ní nejen vařit, ale také plnohodnotně péct. A to všechno v páře! Parní trouba nebo trouba s přídavnou párou využívá na vaření v páře zásobník na vodu, ze kterého po zahřátí (40–100 °C) vody vychází suchá pára a šíří se do prostoru trouby. Pára prostupuje surovinami postupně a rovnoměrně, bez tlaku, který by je deformoval. Výsledkem jsou jídla křupavá zvenčí a šťavnatá uvnitř, svěží barvy, vysoké nutriční hodnoty a většina zachovaných minerálů a vitamínů, které jsou pro tělo velmi důležité.
Kromě běžného vaření masa, ryb, zeleniny, rýže... si můžete pomocí páry připravit také vlastní chléb či něco sladkého na zub. Obojí bude vláčné a chlebík navíc s křupavou kůrkou. Už se jen zakousnout.
Síla páry nekončí v kuchyni při přípravě dobrot, sahá dál až na samotný závěr – úklid po vaření. Hodně typů parních trub má ve výbavě tzv. program na čištění trouby vodou nebo program EcoClean. Většinou jde o jednoduchý postup, vložíte na dno trouby plech naplněný vodou a spustíte program. Co se stane? Mastnota a nečistoty se jednoduše vypaří. Kuchyň i vaše ruce tak zůstanou čisté.
Vaření v páře si navíc mohou užít i ti, kteří nepotřebují velkou troubu. Na trhu totiž najdete i parní mikrovlnky, jež vám umožní si vychutnat perfektně vyvážené, chutné a zdravé jídlo.
Chcete v kuchyni připravit nějakou dobrotu a zároveň jste fanouškem značky Bosch? V tom případě si určitě přečtěte náš článek Jak fungují parní trouby Bosch.
Vaření v parním hrnci začíná nalitím malého množství vody do spodní nádobky hrnce s dírkami. Přes dírky se začne pára při dosažení teploty 100 °C odpařovat směrem nahoru a připravovat skvěle vonící pokrmy s vyváženou chutí. Navíc budou hotové už do několika minut. Parní hrnce mají většinou speciální přehledné nádobky (pro nejlepší viditelnost) na několika poschodích (2–5), které postupně pokládáte na sebe a jsou ukončené přehlednou pokličkou. Tu mějte vždy dobře utěsněnou a nezdvihejte ji, aby pára zbytečně neunikala.
Pro co nejuspokojivější výsledky ukládejte tvrdší suroviny, vyžadující delší tepelnou úpravu, vždy do spodních částí a ty nejměkčí uložte nahoru. Když se vám připraví zelenina, která je hotová za pár minut, snadno ji vyměníte za jinou surovinu. Můžete tak servírovat opravdu bohaté menu pro celou rodinu a každému po chuti.
Pokud nemáte parní hrnec, ale rádi byste si vyzkoušeli připravit zdravé jídlo na páře, vystačíte si např. i s napařovacím vějířem, který vložíte do hrnce těsně nad hladinu vody (nesmí se dotýkat hladiny vody). Tímto způsobem se připravují např. i kynuté knedlíky. Potraviny vložíte do košíku a necháte pod pokličkou pařit, dokud nebude jídlo hotové. Pozor, voda se nesmí úplně odpařit! Sledujte její hladinu.
+ Suroviny krájejte na rovnoměrné kousky a ponechte jim dostatečný prostor.
+ Trošička tuku neuškodí. Pokud plánujete uvařit v páře potraviny obsahující např. vitamíny A, D, E, K rozpustné v tucích, přidejte pár kapek olivového oleje apod., abyste nepřišli o to nejcennější z nich.
+ Nebojte se experimentovat. Dochucujte různými bylinkami, nejlépe čerstvými, které jídlům dodají specifickou chuť a ten správný kulinářský šmrnc. Přidat můžete také nakrájené citrusy.
+ Ochucením vody v parním hrnci kořením a bylinkami obohatíte jídla o další rozměr chuti a vůně.
+ Studený oběd? Ohřejte jej v páře. Jídla z chladničky budou po ohřátí párou šťavnatá, jako byste je právě dovařili.
+ Vrstvěte správně. V parním hrnci dejte maso, ryby na spodek hrnce a zeleninu a přílohy výš. Šťáva z čerstvého masa by totiž mohla kapat na zeleninu.
+ Na pečení v parní troubě můžete použít i tzv. „balíčky“ z papíru na pečení nebo alobal, v němž se bude jídlo vařit ve vlastní šťávě. Suroviny můžete podlít také troškou vína pro ještě výraznější chuť. Balíčky v průběhu pečení neotvírejte! Uniknutá pára by narušila celý proces přípravy.
+ Myslete na bezpečnost. Unikající pára je po otevření trouby či hrnce horká a mohli byste se popálit.
+ Neprodlužujte čas vaření. Jakmile je jídlo hotové, vyndejte jej. Delší ponechání v nádobě se stále pracující párou by vedlo k rozvaření.
Pokud se zajímáte o zdravý životní styl v kuchyni, v našem článku Oblíbení pomocní na zdravé vaření najdete množství inspirací.
Už jste si vybrali parní hrnec, ale co zkusit „napařit“ jako první? Vyzkoušejte např. tento jednoduchý recept. A uvidíte, že co si napaříte, to si také s chutí sníte.
Porce: 3
Čas přípravy: 20 minut
Tepelná úprava: cca 30 minut
Suroviny: 500 g kuřecích prsou, 2 ks cibule,
1 ks masité papriky, 1 ks klobásy, 1 ks cukety,
pár brambor (příloha), koření a sůl
Postup
Maso nakrájejte na kousky, cibuli na čtvrtky, klobásku a cuketu na kolečka a papriku na čtverečky, všechno přibližně stejně velké. Maso okořeňte, osolte, případně ke špízům přiložte čerstvé bylinky.
Každý kousek střídavě napichujte na špejli a uložte špízy do spodní nádoby parního hrnce. Do nádoby nad špízy vložte jemně osolené brambory nakrájené nadrobno. Napařujte přibližně půl hodiny.
Stejně tak si můžete připravit například i lososa či jinou rybu, např. s chřestem, zelenými fazolkami a rýží. Parnímu hrnci se nemusíte vyhýbat, ani když dostanete chuť na sladké. Připravte si např. klasiku, kynuté knedlíky plněné džemem. Připravte si těsto, zpracujte jej, rozválejte, vyřežte kolečka, na která dáte do středu kávovou lžičku džemu. Kolečka spojte a vložte do nádob hrnce. Za necelých 15 minut budete mít parádně napařené a slaďoučké knedlíky. Už jen dochutit kakaem, ořechy nebo mákem.
Nedovolte, aby se vaše touha stát se skvělým kuchařem zdravých jídel, rozplynula jako pára nad hrncem. Udržte ji v něm. Vyzkoušejte vaření v páře a uvidíte, že si na vašich jídlech pochutná celá rodina i všichni přátelé. A ne jednou. Síla páry má navíc široké zastoupení také v jiných domácích spotřebičích. Objevte parní pračky, parní sušičky, žehlení s párou či lepší kvalitu vzduchu.