Zdravý životní styl tvoří z velké části pestrá a nutričně vyvážená strava. U zdravého vaření je kromě výběru kvalitních surovin rozhodující také způsob jejich tepelné úpravy. V tomto článku si proto představíme nejoblíbenější pomocníky do kuchyně, se kterými navaříte nejen zdravě, ale i chutně.
Kontaktní gril
Parní hrnec
Pomalý (tlakový) hrnec
Horkovzdušná fritéza
Sous-vide
Zdraví si v regálech obchodů nekoupíme. Můžeme jej však ovlivnit zdravou stravou a tím, že nahradíme některé suroviny za tělu prospěšnější varianty a v neposlední řadě si do kuchyně pořídíme spotřebiče, které jsou jako stvořené pro zdravé vaření. Které to jsou, jak fungují a jaké jsou jejich nejvýraznější benefity si postupně popíšeme níže.
Rozpalte to v kuchyni! Grilování je doslova gastro zážitek, který si můžete vychutnat kdykoliv a kdekoliv máte chuť, i když bydlíte v bytě nebo venku panují mrazy. Takový sněhulák by se pohledem na grilovaný šťavnatý steak okamžitě roztopil. Ale žerty stranou. Zdravější a stejně chutná cesta grilování vede bezpochyby přes kontaktní gril. Odvádění přebytečného tuku, nastavení optimální teploty a desky z nepřilnavého materiálu vám ušetří nejednu kalorii.
Suroviny položíte na spodní grilovací desku a potom je jemně přitlačíte horní deskou. Důležité je, aby byly všechny potraviny v přímém kontaktu s oběma deskami. Nastavte si teplotu nebo vyberte předvolený program. Zvukový signál vás upozorní, že je jídlo hotové a připravené na servírování. Zdravější přípravu jídla představuje hlavně systém odtoku přebytečného tuku do odkapávací nádoby a možnost nastavit si přesnou teplotu grilování, aby nedošlo k přepálení či připečení. Pokud se vám už teď sbíhají sliny, zkuste náš tip na grilovanou specialitu.
+ kompaktní a přenosný, grilujete kdekoliv a v jakémkoliv počasí
+ odvádění přebytečného tuku do speciální nádoby
+ nastavení optimální teploty a příprava jídla bez připálení
+ možnost připravit si maso, ryby, sýry, ovoce i zeleninu
+ přednastavené programy
Hledáte nejlepší kontaktní gril? Bližší kontakt na jednotlivé modely s popisem jejich silných stránek najdete v našem článku. Naši redakci přesvědčil například tento model.
Vaření v páře patří dozajista k těm nejzdravějším metodám tepelné úpravy jídla, protože funguje absolutně bez tuku. Vaše obavy z nezdravého stravování se tak rozplynou jako pára nad hrncem. Kromě masa, zeleniny a ryb si v něm můžete připravit také rýži, vajíčka či různá sladká jídla. Každá surovina si uchová maximum živin včetně vitamínů rozpustných ve vodě (C, B, ...), přirozenou chuť i barvu. Benefitem je navíc určitě i možnost rychlé přípravy dětské výživy. V hrnci uvaříte ovoce a potom už jen rozmixujete.
Stačí nalít vodu do spodní nádoby, kde se zahřeje na 100 °C. Vznikne pára dostatečně horká, aby připravila perfektně šťavnaté a chutné jídlo. Suroviny stačí položit na plata jednotlivých úrovní. Vařením v páře připravíte klidně i několik různých jídel najednou. Ta, která se vaří déle, dejte na spodek hrnce, a ta, která méně, zase nahoru. Některé modely mají také funkci KeepWarm, jež vám bude jídlo ohřívat na konstantní teplotu.
+ vaření absolutně bez tuku
+ zachování všech vzácných vitamínů, barvy i přirozené chuti
+ široké spektrum přípravy pokrmů včetně dětské výživy, vajíček nebo sladkých jídel
+ jednoduchá příprava, manipulace i údržba
Chcete také vypustit páru v kuchyni? Inspirovat se můžete našimi ověřenými tipy zde a zde.
Říká se „pomalu dál dojdeš“ a platí to i při vaření „z jednoho pomalého hrnce“. Pomalým vařením dochází ke vzájemnému propojení chutí všech ingrediencí. Dlouhý čas dodá zase jídlům výjimečnou šťavnatost a chutnost, a to s minimálním množstvím tuku. Právě dlouhý čas vaření „očistí“ recepty od potřeby velkého množství tuků.
Vše potřebné vložte do hrnce a nastavte si teplotu, případně i čas. Pomalé vaření skutečně znamená, že se jídlo vaří pomalu na nižších teplotách pod bodem varu, díky čemuž si zachová mnohem víc vitamínů a živin. Navaříte tak nejen s minimem tuku, ale také s minimem námahy a spotřeby. Tento způsob vaření je pro svoji nenáročnost vhodný také pro úplné začátečníky v kuchyni.
+ uchová všechny živiny
+ nemusíte stát u sporáku a neustále doplňovat suroviny
+ nízká spotřeba
+ pestrá paleta pokrmů
+ ideální na přípravu tužších mas
Chcete si pomalé vaření vyzkoušet? Jak si zvolit ideální tlakový a speciální hrnec, zjistíte v našem článku. Skvělou volbou jsou také staré známé remosky. Vyzkoušíte je?
Je možné připravit i smažené jídlo tak, abychom ho konzumovali bez výčitek? Ano! A navíc bude chutnat přesně jako to, které znáte z restaurace. Rozdíl bude jen v tom, že vy si ho připravíte chutně a zdravě s minimálním množstvím tuku. Kde? Přece v horkovzdušné fritéze.
Výhřevné těleso ohřeje vzduch na vámi požadovanou teplotu, kterou ventilátory rovnoměrně distribuují do prostředí celého hrnce. Vaší úlohou je pouze přidat na začátku trošku oleje na zvlhčení vzduchu. Potraviny se tímto způsobem tepelné úpravy opečou z každé strany rovnoměrně a bez připálení. Olej můžete použít v podstatě jakýkoliv, pokud je vhodný na tepelnou úpravu. Chutná cesta za udržením zdravé linie je tak ještě jednodušší, protože můžete fritovat např. i s olivovým, sezamovým či jiným méně „tučným“ olejem.
V běžné fritéze je na křupavé hranolky třeba použít až několik litrů oleje, v horkovzdušné fritéze si vystačíte pouze s jednou lžící. Výsledek bude chuťově i vzhledově stejný a mnohem, mnohem zdravější.
+ fritované jídlo bez výčitek s menším množstvím tuku až o 80 – 90 %
+ množství chutných receptů připravíte za kratší čas jako na pánvi
+ nižší kalorická hodnota a bez karcinogenů z přepáleného oleje
+ rychlé nahřátí a žádné nepříjemné unikající pachy ani mastné páry
+ kompaktní rozměry, odnímatelné části je možné vložit do myčky
Více si o výhodách horkovzdušných fritéz můžete přečíst zde.
Chtěli byste v kuchyni vyzkoušet něco nového? Co si tak připravit zdravé a lahodné menu postupem, který ještě stále není běžný pro každou domácnost, ale je kompletně inovativní? Řeč je o sous-vide – metodě přípravy jídel vakuováním, která čím dál víc získává na popularitě. Pokrmy připravené touto metodou vynikají ryzí chutí, zachováním původního vzhledu a barvy ingrediencí.
Suroviny se vloží do vakuovacích sáčků, ze kterých vakuovačkou odsajete přebytečný vzduch. Sáčky potom vložíte do hrnce nebo přímo do nádoby speciálního sous-vide vařiče a vaříte nejčastěji při teplotě od 55 do 78 °C. V takto připravené koupeli se jídlo připravuje i několik hodin, což mu zajistí úžasně kvalitní autentickou chuť i šťavnatost.
+ jíte očima: jídla působí díky jemné konzistenci a svěžím barvám velmi přitažlivě
+ kombinace moderního přístupu, který poskytne nové chuťové zážitky
+ jednoduché čištění, protože vaříte v sáčcích
+ delší čerstvost díky vakuování potravin
+ úspora vitamínů, času i spotřeby energie
Vyzkoušejte si vaření sous-vide a uvidíte, že všichni budou ohromeni. Už víte, koho pozvete na večeři? Tipy a rady, které vám pomohou s koupí, najdete zde. Nebo to můžete zkusit jako odborníci na sous-vide zde.