0 Kč
×

Jak na vánoční úklid? Jednoduše a minimalisticky!

13.11.2022

Dá se zcela vyhnout vánočnímu úklidu? Mnohé z nás tato několikatýdenní hektika plná povinností děsí už od léta. Před Vánoci je prý třeba umýt okna, vytepovat sedačku, koberce, vymést všechny pavučiny, vyleštit nepoužívané sklo, příbory po babičce a u toho všeho se harmonicky naladit na klidnou sváteční atmosféru.

Jak na vánoční úklid

O čem se dočtete:

Zbavte se nepotřebných věcí

Chcete změnu, která vám zjednoduší péči o domácnost nejen tento rok, ale i všechny další? Zvolte minimalismus! Jedná se o životní styl, kdy vlastníte pouze věci, které opravdu potřebujete a využíváte. Mít méně věcí vám rozhodně zjednoduší a urychlí úklid, avšak má to i příznivý vliv na psychickou pohodu.

Pokud vás tento životní styl zaujal, tak více informací najdete ve spodní části tohoto článku.

Jak začít? Nejjednodušší je vyhodit jídlo a léky po záruce, poškozené předměty, nefunkční elektroniku apod. Tyto věci vám už nijak neposlouží a nemáte k nim žádnou citovou hodnotu. Budete překvapení, kolik se toho v běžné domácnosti skrývá.

Jak na vánoční úklid

Poté se můžete pustit do šatní skříně – ta bývá zpravidla nejvíce přeplněná nenošeným oblečením. Všekerý obsah vyberte ven (rovnou můžete skříň i utřít od prachu a nečistot, čím si později ušetříte práci) a rozdělte jej na tři hromádky:

  1. Jde pryč – oblečení, které jste nenosili celý rok a ani ho v nejbližších měsících neplánujete nosit. Tak pokryjete všechny roční období. Platí to i pro kalhoty a všechny koousky, do kterých chcete schudnout, pryč s nimi. Zabírají zbytečně místo a až opravdu dosáhnete vytoužené postavy, tak se odměníte novým oblečením.
  2. Chci si nechat – tyto věci nosíte pravidelně, líbí se vám a cítíte se v nich dobře. Rozhodně by ve vašem šatníku měli zůstat a hned je i můžete do skříně vrátit.
  3. Nejsem si jistý/jistá – platí, že byste se měli řídit svým prvním pocitem a oblečení nepřesouvat z jedné hromádky do druhé. Co ale udělat, když vám ani intuice nenapoví? K této hromádce se zkuste ještě jednou vrátit a projít ji znovu. Pokud nepomůže ani to, máme na to trik – zavěste oblečení na ramínko a označte ho (například barevnou páskou), jestli si tento kousek oblečete, dejte pásku dolů. Pokud i po třech měsících budete mít ve skříni označené ramínka (teda jste danou věc nenosili), můžete dát oblečení klidně pryč.

Takto motivovaní pokračujte kdekoliv v domácnosti – skříňky v kuchyni, spižírna, šuplíky, prostor pod postelí... Vždy si vyberte jedno místo v bytě a přetřiďte v něm věci systémem tří hromádek.

Plán na vánoční úklid

Náš tip: Pokud jsou věci funkční, ale už je nepotřebujete, můžete je například darovat nebo i prodat.

​Sestavte si plán úklidu

Vytvořte si systém, který vás nevyčerpá po prvních dnech. Na vánoční úklid si vyhraďte několik týdnů dopředu, abyste se s dobrým pocitem a bez spěchu mohli dívat na čisté a upravené domácí prostředí. Pokud si najdete každý den chvíli čas, pustíte si pěkné vánoční songy a z kuchyně se bude šířit vůně vánočního čaje, i dlouho odkládaný úklid půjde najednou od ruky.

Jako první si naplánujte časově náročné aktivity, jako například umývání oken, praní záclon, odtáhnutí nábytku a vyčištění nedostupných míst... Na to si potřebujete vyhradit víc času, takže to nechejte například na víkend.

Jinak vám bude v pohodě stačit i pár minut denně. Nezáleží na tom, kolik toho stihnete, ale abyste udělali „aspoň něco“ a nenechali si vše na poslední chvíli. Sestavte si seznam činností na každý týden. Přesné znění je na vás, to co je pro vás nejdůležitější udělejte čím dřív a nakonec nechejte činnosti, které stihnout nemusíte.

Plán na vánoční úklid

Náš tip: Pokud se necítíte motivovaně, nastavte si časovač na 10 minut a pokuste se toho uklidit co nejvíc. Jakmile zazvoní, přestaňte. Ať už se vám jakkoliv nebude chtít, budete vědět, že je to jen na krátkou chvíli.

Místnost po místnosti

Vrhnout se na úklid celého bytu, nebo si vyhradit prostor, kterému se budete jeden den maximálně věnovat? Zůstaňte na jednom místě, kde uklidíte vše, co vám přijde pod ruce. Základem je začít od místností, ve kterých není čilý rodinný život. Může to být ložnice nebo pracovna. Abyste totiž byli správně motivovaní, musíte vidět výsledek.

Dopřejte si pohled na dokonalý pořádek v ložnici a postel s voňavým povlečením! Uklízení předsíně i obýváku ještě chvíli počká. V místnostech, přes které se pravidelně prochází, se totiž nadělá nejvíc nepořádku. Do Vánoc je tak či tak musíte uklidit ještě několikrát.

Jak na vánoční úklid

Dostatek času na kuchyň

Tady se pečou a vaří Vánoce! Kuchyně je právem srdcem každé domácnosti. Otázkou však je – uklidit před pečením dobrot, nebo až bude všechno připravené? Tyto práce je nejlepší si rozdělit v závislosti na tom, zda daný spotřebič v průběhu pečení využijete, nebo ne. Ještě před pečením udělejte pořádek v potravinových skříních, abyste vanilkový a skořicový cukr nenakoupili do zásoby i na další roky.

Péči si zaslouží také chladnička s mrazničkou. Zbavte je námrazy, důkladně očistěte stěny a poličky od zbytků potravin, zkontrolujte trvanlivost potravin a správně je uložte. Jak na to? Pomůže vám náš rádce s radami a tipy, jak se starat o chladničku, aby vám sloužila co nejdéle.

Dále jsou na řadě spotřebiče, které pracují s vodou a jsou ohroženy vodním kamenem. Čištění rychlovarné konvice nezabere víc jak pár minut. Víc pozornosti si už vyžádá kávovar, který potřebuje nejen pravidelné čištění nádob na kávový odpad a mléčných cest, zároveň byste měli myslet i na jeho odvápnění. Kvalitní kávovary disponují indikátory, které vás upozorní na potřebu čištění a v ideálním případě se samy odvápní. Jak čistit automatický kávovar? Jakou údržbu vyžaduje pákový, nebo kapslový kávovar? Více se dozvíte v DATART rádcovi článku Jak se starat o kávovar. Odměnou vám bude bezproblémový chod, delší životnost a výborná chuť kávových nápojů.

Vánoční úklid

Dózy se krásně plní koláčky, drobným pečivem a vánoční aroma do kuchyně přilákalo všechny zvědavce. Nebudeme si nic nelhávat – pečení se občas neobejde bez větší či menší nehody. Když už víte, že kuchyň čeká běžný režim a nanejvýš příprava svátečního štědrovečerního menu, pusťte se do čištění troubysporáku a mikrovlnky. Je dobré, když znáte základní a bezpečné způsoby odstraňování připálenin, aby vaši vánoční náladu nekazil pohled na poškrábanou sklokeramickou varnou desku.

Nezapomeňte ani na kachličky, úchyty na dvířkách kuchyňské linky a myčku nádobí. Hodně lidí se mylně domnívá, že myčka se umyje při každém mytí nádobí. Aby se zbavila usazenin, mastnoty a vodního kamene, potřebuje čas od času projít čisticím programem, který pracuje s vyšší teplotou vody. Zkontrolujte oplachovací ramena, filtry, dávkovače a těsnění. Hledáte ekologické tipy na údržbu myčky nádobí? Potom vám nesmí ujít náš článek Jak se starat o myčku nádobí.

Vánoční úklid

Od vrchu až dolů

Chcete v pokoji umýt okno, utřít prach i za postelí a všechno pěkně vyleštit? Vydejte se správným směrem, tedy od vrchu dolů. Nejdřív sundejte záclonu a závěsy. Je v nich množství prachu, který se i při velké opatrnosti rozvíří do ovzduší a později sedne na nábytek. Mezitím se pusťte do mytí oken. Konkurentem ručního umývání se stěrkou jsou výkonné vysavače a čističe na okna, které do sebe nasávají špinavou vodu a okna vyleští téměř do dokonalosti.

Pokračujte lustrem, prachem na skříni a na horních otevřených policích. Takto postupujte směrem níž, abyste se zbavili co největšího množství prachu. Na radiátor a místa za postelí si vezměte na pomoc vysavačové štěrbinové nástavce. Jak poznat, že máte doma kvalitní vysavač? Dokáže odfiltrovat vysoké procento prachových částic, to znamená, že po vysávání se prach nebude vířit vzduchem a padat na čerstvě vyleštěný nábytek.

vanocni_uklid

Pořádek za pár tahů

Některé domácí práce zřejmě děláte každý týden a pokud máte doma děti nebo čtyřnohé miláčky, vyžadují si vaše úsilí dokonce denně. Vysávání, umývání podlahy a větších ploch jsou práce, které si zaslouží kvalitní domácí pomocníky. Můžete pokaždé z komory vynést klasický podlahový vysavač a tahat za sebou šňůru, ale lépe vám poslouží tyčový vysavač, který vysává a mopuje zároveň.

V akumulátorovém provedení ho máte po ruce, kdykoliv potřebujete. Jednoduše se schová za dveře, pokud má ve výbavě i sklopnou rukojeť, může se vejít dokonce do kuchyňské skříňky. Populární jsou modely 2 v 1, kdy můžete základní jednotku sundat a používat jako šikovný ruční vysavač.

Jak na vánoční úklid

Čisté může znamenat i hygienické

Už dlouho si prohlížíte zajímavě navržené parní vysavače a mopy a nevíte, co od nich očekávat? Novinky na trhu slibují vysávání, stírání tvrdých podlah na mokro a čím dál populárnější čištění párou. Právě třetí jmenovaná funkce přispívá k vyššímu hygienickému standardu vaší domácnosti. Šetří peníze, které byste jinak dali za nákup drahých dezinfekčních přípravků.

Po aplikaci některých dokonce musíte nějaký čas počkat, aby se při kontaktu s pokožkou neobjevily alergické reakce. Čištění podlah čistou vodní párou však nepředstavuje riziko ani pro nejmenší, kteří si s oblibou hrají na podlaze. Takový pomocník má potenciál nahradit vysavač, smeták, mop, vědro, hadry, čisticí přípravky i dezinfekci, což je pro minimalistickou domácnost vítanou změnou.

Parní čistič

Multifunkční pomocník? Ideální i jako dárek!

I když se o Vánocích mluví jako o svátcích klidu, v některých domácnostech je pár týdnů před nimi rušno. Máte však rádi pocit z dobře udělané práce, čistoty a pořádku? Pak si nedejte vzít své předsevzetí a bez výčitek se pusťte do vánočního úklidu.

Máte šanci vyhodit nepotřebné věci, které jste celý rok obcházeli. Získáte krásnější a čistější prostor na bydlení. Pokud si půjčujete tepovač, taháte za sebou hlučný vysavač a vědro plné vody, možná právě tyto Vánoce je ten správný čas na dárek, který vaši práci další roky zjednoduší. Víceúčelový vysavač, parní mop nebo čistič oken jsou do minimalistické domácnosti jako stvořené!

Jak na předvánoční úklid

Minimalismus v domácnosti: Co vám může přinést?

Minimalismus je životní styl, ve kterém si lidé nechávají minimální množství věcí, které opravdu potřebují a odklání se od zbytečného shromažďování. Právě nedostatek místa vede mnohé k tomu, aby začali jinak uvažovat o věcech, které je denně obklopují. Pokud se rozhodnete praktikovat minimalismus u vás doma, odměnou vám může být bydlení, které je čisté, nenáročné na údržbu, příjemné na pohled a také ekologičtější.

Především se zbavíte věcí, které už nepotřebujete a zůstanou pouze ty, které pro vás mají význam a využití. Jako první dejte pryč předměty, které jste už delší dobu nepoužili. Nemusíte je hned vyhodit. Stačí, když je odložíte do kumbálu a pokud vám nebudou chybět ani další rok, směle s nimi pryč. Zbavte se například starého oblečení, déle nepoužívané kosmetiky, staré elektroniky a spotřebičů, rozbitého nádobí nebo věcí, které jsou poškozené a už jste je nahradili novějšími.

Minimalistické vánoce

Důkladné vytřídění věcí přináší pozitivní změny. Pravidelný, ale i velký úklid najednou zabere méně času, protože každá věc bude mít své místo a ve skříních ani na poličkách se už nebudou hromadit zbytečnosti. Víte o tom, že zaskládaná domácnost, plné police a množství lapačů prachu může způsobit vyšší hladinu „vizuálního stresu“?

V minimalistické domácnosti se budete cítit příjemně a klidně. Otravný úklid se stane minulostí. Podlahu setřete raz dva, použijete méně čisticích prostředků nebo dokonce přejdete na rychlé a ekologické čištění párou.
 

Zajímá mě to

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak vybrat napěňovač mléka?

Jak si připravit lahodné cappuccino, caffè latte či latte macchiato s nadýchanou, hustou a jemně krémovou pěnou, pokud nemáte doma kávovar s mléčným řešením? Stačí si pořídit kvalitní napěňovač mléka ...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek