Mikrovlnná trouba neslouží jen k ohřevu. Dokáže toho mnohem víc, například uvařit zdravé i chutné porkmy. Co si dokážete uvařit v mikrovlnné troubě a k čemu všemu ji můžete využít v rámci přípravy jídla? To a ještě více se dozvíte v našem článku.
Jak správně vařit v mikrovlnce
Jaké potraviny nepatří do mikrovlnky
Tipy a triky na vaření v mikrovlnce
Pusťte se do hodování s jídlem připraveným v mikrovlnce. Ušetříte čas, použijete a zašpiníte mnohem méně nádobí a v neposlední řadě si navaříte chutné jídlo jednoduše a rychle. Můžete vařit, dusit, péct i grilovat, a dokonce si připravit i chutný dezert. Oblíbené a velmi využívané je také zavařování v mikrovlnce. Dnešní moderní mikrovlnky mají řadu inteligentních funkcí, a navíc se opravdu snadno a intuitivně ovládají díky přehlednému displeji a ovládacímu panelu. Stačí znát několik fint. Které to jsou?
Nádobí do mikrovlnky – používejte vždy nádobí určené pro vaření v mikrovlnné troubě. V žádném případě nepoužívejte kovové hrnce nebo alobal či „pozlacené“ talíře. Nejlepších výsledků docílíte s porcelánovými nádobami, skleněnými nádobami či plastovými dózami na potraviny, určenými k ohřevu v mikrovlnce. Stejně tak, pokud si zvyknete například ohřívat v mikrovlnce jídlo z donášky, určitě jej přeložte na talíř. Nejste-li si jisti, zda jsou nádoby, které doma máte, vhodné pro použití v mikrovlnce, podívejte se na symboly vytištěné na jejich povrchu – hledejte obrázek malé mikrovlnky, případně obdélník s vlnkami uprostřed. Chybět by neměl ani kryt, který zabrání rozstříknutí potravin do okolí a znečištění nitra mikrovlnky.
Správný tvar nádobí – V případě, že máte model s otočným talířem, určitě dbejte také na rozměry a tvar nádoby, obdélníková varianta se vám může zaseknout při otáčení a jídlo se neuvaří dostatečně.
Výkon – Vaření v mikrovlnné troubě zajišťuje výkon. Ohřev je rychlejší než na sporáku či v troubě. Nespoléhejte se nutně na nejvyšší výkon a co nejrychlejší ohřev, protože jídlo bude zvenčí horké, ale uvnitř studené. Pokrm si optimálně připravíte při středním výkonu za pár minut. Některá jídla dokážete vařit již při 600 W, při více než 800 W již dochází k intenzivnímu varu. Určitě se řiďte pokyny v receptech, případně manuálem ke spotřebiči.
Rozmístění – Větší kousky dejte na okraj nádoby, protože uprostřed dochází k pomalejšímu vaření.
Rozhodli jste se zakoupit novou mikrovlnku do kuchyně? Pokud stále nevíte, kterou si vybrat, nechte si od nás poradit. Více se dočtete v našem článku Jak vybrat mikrovlnku.
Ne všechny potraviny je vhodné ohřívat a vařit v mikrovlnné troubě. Protože mikrovlnka funguje, zjednodušeně řečeno, na principu šíření mikrovlnných vln, které rozvibrují molekuly vody v jídle, a tím jej ohřejí, ne všechny potraviny snesou takový proces.
Vajíčka – V žádném případě se nepokoušejte uvařit v mikrovlnce celá vajíčka i se skořápkou. Ohřívání má za následek hromadění páry v jejich nitru, které tak může explodovat a způsobit vám nepěkná opaření, nemluvě o vzniklém lepkavém a páchnoucím znečištění. Pokud vás nebaví vaření v hrnci, zkuste praktický vařič vajec.
Maso – Známe to snad všichni. Vynikající recept na oběd připraven, ale zapomněli jste rozmrazit maso. Kde jinde to půjde rychleji než v mikrovlnce? Chyba! Maso se nerozmrazí rovnoměrně, a i po tepelné úpravě zůstane tuhé. Raději jej namočte na pár hodin do vlažné vody nebo využijte program rozmrazení v troubě (pokud takový máte).
Celer, špenát, řepa, listové saláty – Zelenina, kterou jste si už jistě dali ohřát do mikrovlnky. Při vyšších teplotách se v nich mohou nahromadit karcinogenní dusíkaté nitrosaminy, proto raději zvolte tradiční přípravu v hrnci na varné desce.
Mateřské mléko – Mrazíte si mléko do zásoby? Zmražené mateřské mléko se ohřeje nerovnoměrně a děťátko tak může přijít do kontaktu s příliš teplým mlékem, které jej popálí. Mléko raději ohřejte v hrnci, v horké vodě nebo již rozmražené v láhvi, a poté pořádně protřepejte.
Rýže – Musí projít důkladným varem, abyste zničili všechny obsahující patogeny a předešli případné otravě. Je třeba ji vařit cca 20 až 25 minut. Pokud nemáte tolik času, zvolte raději starou dobrou klasiku vaření v hrnci nebo oblíbený rýžovar, který uvaří rýži za vás.
Olej – „Nepřilévat olej do ohně“. V tomto případě určitě nepřilévejte olej k jídlu těsně před nebo během ohřevu/varu jídla. Mikrovlny by výrazně pozměnily jeho chuť, při vysokých teplotách by dokonce mohl začít kouřit.
Ohřívat byste v mikrovlnce neměli ani vařené houby, hrozny a mražené ovoce (obsahuje hodně vody, která by mohla explodovat) nebo čerstvé chilli papričky, které by zase uvolnily dráždivý štiplavý kouř.
Znovu připomínáme, že je nezbytné používat nádobí určené k vaření v mikrovlnné troubě. Kromě nastavení výkonu je důležitý i faktor času. Nenechávejte jídlo vařit jen tak bez dozoru, doporučuje se jídlo promíchat během vaření, abyste docílili rovnoměrného ohřátí každé suroviny. Sledujte stav a zkoušejte jídlo např. ochutnáváním malých kousků. Na závěr, po dovaření, vždy mikrovlnku vypněte, nechte ji „cinknout“. Běhu naprázdno se vyhněte úplně.
Při vaření jídla vždy používejte kryt do mikrovlnky, který ochrání vnitřek spotřebiče před zašpiněním a dopomůže i k rychlejšímu a rovnoměrnějšímu ohřevu. Chraňte si ruce. Na horké misky a nádoby si vezměte rukavice nebo bavlněnou utěrku. Dbejte o svůj spotřebič a dopřejte mu péči, kterou si zaslouží. Výborně vám k tomu poslouží čistící prostředky pro mikrovlnné trouby.
Vaření v mikrovlnce, jakož i ohřev jídla, byste samozřejmě neměli praktikovat na denní bázi a několikrát denně. Nejzdravější je příprava jídla na sporáku, varné desce, v páře. Pokud už jídlo vaříte v mikrovlnce, zvolte si vaření surovin, které nevyžadují hodinu vaření, ale pouze několik minut.
Mezi nejoblíbenější recepty dozajista patří takzvaný „mug cake“ (koláček z hrníčku) či ovesná kaše připravená v mikrovlnce. Pojďte si je s námi připravit.
Ingredience (na 1 hrnek):
2 PL mouky
1 PL cukru
2 PL mléka
1 PL oleje
1 KL kypřicího prášku
1 KL skořice
1 vajíčko (vegani mohou použít rozmačkaný banán)
přísady dle vlastní chuti (sušené nebo čerstvé ovoce, oříšky, různá semínka, ovesné vločky, kousky čokolády apod., zkusit můžete i slané variace se sýrem, zeleninou, crème fraîche atp.)
Postup:
Smíchejte spolu suché ingredience a následně do nich zapracujte již předem smíchané mokré suroviny. Naplňte hrnek do poloviny vzniklou hmotou a dejte péct do mikrovlnky na 90 vteřin při 800 W. Po dopečení můžete koláček vyklopit z hrníčku (v tom případě hrnek před pečením zevnitř potřete tukem) a ozdobit jako klasický dort či bábovku. Experimentům se meze nekladou.
Zdravou variantu snídaně plnou vlákniny, která vás zasytí na hodiny, si můžete ukuchtit na tisíc lahodných způsobů za pouhých pár minut. Tak s chutí do toho.
Co do misky?
1/2 hrníčku vloček zalijeme dvojnásobným množstvím vody nebo mléka. Vložíme oblíbené ovoce, ořechy či semínka, posypeme například skořicí a dochutíme cukrem, medem nebo tím, nač zrovna máme chuť.
A co dál?
Vše promíchejte a vložte do mikrovlnky při 800 W na 2 minutky, poté znovu promíchejte a nechte vařit ještě 10 až 15 vteřin. Hotovou ovesnou kaši si můžete ozdobit podle vlastních představ.
Knedlík z mikrovlnky? I to se dá? Samozřejmě. K takovému segedínu už nebudete chtít jiný. A hotový bude raz dva. Připravte si hrnek (250 ml) a nádobu vhodnou pro vaření do mikrovlnky.
Suroviny:
1 a ½ rohlíku nakrájeného na kostičky
1 a ½ hrníčku hrubé mouky
1 a ½ hrníčku studeného mléka
2 vejce (oddělíme žloutky a bílky)
½ KL soli
1 KL prášku do pečiva
Tuk k vymazání formy
Postup:
Všechny ingredience spolu promícháme, do vzniklé směsi přimícháme tuhý sníh vyšlehaný z bílků. Těsto vylijeme do tukem vymazané nádoby a dáme do mikrovlnky na 8 minut při 800 W. Zda je těsto hotové, ověříte párátkem. Pokud je čisté, máte hotovo. Hotový knedlík nevyklápějte hned, ale až po chvilce, kdy trošku vychladne.
***
Určitě si vaření v mikrovlnce vychutnáte a bude vás bavit. A abychom vás na závěr pobavili a zlepšili vám náladu i my, nabízíme jeden milý vtip: Víte, co dělají trpaslíci v moři? - Mikrovlnky. Přejeme vám příjemné vaření a dobrou chuť!