Věděli jste, že káva je druhým nejpopulárnějším nápojem na světě? Není divu, její lahodnou chuť, bohatou pěnu, skvělé aroma či účinky si vychutnává nejeden z nás. Ta nejlepší zrnková káva ve vás každým douškem probudí chuť do nového dne. Ponořte se s námi do jejího tajemství a my vám prozradíme, jaké druhy zrnkové kávy známe, jaké jsou mezi nimi rozdíly a mnohem víc...
Ne, zrnková káva ve skutečnosti zlatou korunku nenosí. Pomyslnou korunku jí však dáváme proto, že se obecně považuje za královnu všech káv. Proč? Její kvalita je velmi vysoká a v porovnání s ostatními kávami si udrží své výjimečné vlastnosti mnohem déle.
S pitím zrnkové kávy se pojí i takový proces, který ji dělá kouzelnější, protože si ji musíte „vlastnoručně“ nebo „kávovaroručně“ pomlet, takže si k ní budujete ještě větší lásku. V konečném důsledku si ji tak vychutnáte víc, jelikož ji nejdříve musíte pomlet, pokud ji chcete mít co nejčerstvější.
Tip: Mletí kávy je velmi důležité. Čím kratší dobu bude pomletá káva v kontaktu s vroucí vodou, tím jemněji musí být namletá. Pokud kávu plánujete louhovat déle, musí být namletá nahrubo.
Zrnková káva má bez diskuzí nesrovnatelné aroma a chuť. S tím se spojují i nekonečné možnosti chutí, takže si užijete různorodost od kyselejší přes hořčejší až po různé exotické příchutě jako například citrus. Se zrnkovou kávou si přijde na chuť určitě každý, ale především náročnější kávičkář.
Světlým pražením se v kávě zvýrazňují její přirozené vlastnosti, takže bude kyselejší a můžete se spolehnout na ovocnější tóny. Středním pražením se přirozené vlastnosti kávy začínají vytrácet a nebude tak kyselá. Tmavé pražení zaručí, že se z kávy kyselost vytratí. Dosáhneme tím hořkosti a chuťových tónů pražení. Proto může pro každého znamenat spojení „nejlepší pražená káva“ něco úplně jiného.
Obrovskou výhodou zrnkové kávy je čerstvost, kterou s žádnou jinou kávou nezískáte. Každá káva si vyžaduje jiné pražení, abychom z ní „vytěžili“ tu nejlepší chuť. U zrnkové kávy navíc neriskujete, že se znehodnotí běžným skladováním či vlhkostí (jako mletá) a čerstvě pražená káva vám vydrží dlouho – pár měsíců.
Tip: Nemelte kávová zrna, pokud se je opravdu nechystáte použít, protože ztratí svou výjimečnou chuť.
Výhody zrnkové kávy už znáte. Nyní se podívejme na zrna té mleté. Mletá káva je sice levnější (což zjevně má svůj důvod), ale pokud toužíte po skutečně kvalitní chuti, s tímto nejprodávanějším druhem kávy svým chuťovým buňkám moc nedopřejete.
Mletou kávu si připravíte rychle a za velmi nízkou cenu. Pokud vlastníte konvici, french press nebo pákový kávovar, mletou kávu určitě uvítáte – její příprava bude rychlejší než příprava zrnkové, kterou je třeba pomlet. Její obrovskou nevýhodou je však právě to, že je už pomletá. Proč?
Kromě toho, že je mletá káva náchylnější na vlhkost a zbytečně se tak budete vystavovat plísním, které vaše tělo určitě nepotěší, svou kvalitu ztratí už při lisování. Přijde o oleje a pokud je navíc zpracovaná řekněme „bez lásky“ (neadekvátně), může se její počáteční kvalita snížit. A když si tohle všechno „sečteme“, vyjde nám výsledek = mletá káva nemá tak výraznou chuť (pokud ji teda neporovnáváme s vodou).
Méně kvalitní kávová zrna, z kterých se vyrábí mletá káva, mohou být lehce napadena plísní. Plíseň se může dostat do kávy, když ji nesprávně skladujete, protože většina obalů, v kterých se mletá káva prodává, je zabezpečených tak, aby pohlcovaly vlhkost, čímž předchází tvorbě plísní. Ještě malá připomínka... Nezapomínejte čistit automatický kávovar a mlýnek na kávu, protože plísně se mohou nacházet také v nich!
Tip: Mletá káva má obrovskou výhodu – můžete si z ní vytvořit pleťovou masku, kofein má totiž blahodárné účinky na pokožku.
Zrnková káva se dělí na dva druhy: arabica nebo robusta. Populárnější, resp. oblíbenější bývá arabica, protože se o něco lépe pěstuje, ale kromě toho má jiné vlastnosti než robusta. Arabicu byste si dokonce mohli vypěstovat i doma, není to však nic pro nedočkavce. Trvá totiž několik let, než je úrodná.
Na levé straně můžete vidět arabicu, na pravé robustu. Robusta je širší, zaoblenější a má rovnou rýhu, arabica je užší, delší a se zvlněnou rýhou.
Robusta je na pěstitelské podmínky citlivější, ale zato má i mnohem intenzivnější chuť. Je hořká, má intenzivní tóny a lidé ji považují za silnější, a to především pro její chuť. A vlastně se nemýlí, protože má podíl kofeinu až 3 % (arabica má až 1,5 %). Robusta vám také dopřeje velmi bohatou pěnu, což s arabicou není až tak časté.
Pokud preferujete spíš ovocnější chuť (nezapomínejme, že káva je ovoce), s arabicou nešlápnete vedle. Její chuť je jemná, chutná, často v ní objevíte množství jemných květinových podtónů. Velmi si ji oblíbili i lidé, kterým je pochuti troška kyselosti na konci každého doušku. V rozmanitosti se meze s arabicou určitě nekladou.
Arabica |
Robusta |
Kávovník arabský |
Kávovník statný |
Nejvíc se vyrábí v Kolumbii a Brazílii |
Nejvíc se vyrábí ve Vietnamu |
Jednodušeji se pěstuje (i doma) |
Náročnější na pěstování |
Ovocná, jemná, rozmanitá, kyselejší, sladší |
Intenzivní, hořká |
Cca 1,2–1,5 % kofeinu |
Cca 2,7–3 % kofeinu |
Naši první zrnkovou kávu NERO jsme na trh uvedli už v roce 2014. Pokud si chcete vychutnat nádherné ráno a ještě krásnější den, zrnkové kávy NERO jsou pro vás tou správnou volbou. Vyrábí se totiž z kvalitních kávových zrn. Vytvořili jsme sérii Premium, Crema, a později i Single Origin, která vás nadchne například čokoládovým nádechem z Tanzánie, kořenitou Etiopií, ale také 100% arabicou bez kofeinu.
Série Single Origin skutečně pochází z různých koutů světa a je ze 100% arabicy, kterou jsme upražili na full city ++ (dark roast), abychom potlačili aciditu kávy. Uvědomujeme si totiž, že většina lidí preferuje spíš hořčejší nádech kávy.
Kávu NERO praží slovenská rodinná pražírna Barzzuz, která kávě dopřeje špičkovou péči. NERO se praží tradiční technologií na bubnovém pražicím stroji. Můžete si dopřát hořké, čokoládové nebo oříškové chutě, slabou kyselost, intenzivní vůni a především bohatou pěnu. Hořkosladký chuťový komplex je velmi oblíbený, proto jsme se snažili vytvořit co nejideálnější kávu, s kterou si můžete vychutnat dokonalé espresso.
Kvalitní zrnková káva potěší vaše smysly, tak si ji vychutnejte do posledního doušku!
O kávě jsme pro vás připravili celý seriál. Další díly si můžete přečíst tady:
1. díl: Dáte si kávu?
2. díl: Příprava kávy
3. díl: Cesta kávy
4. díl: Barista
5. díl: Domácím odborníkem
6. díl: Ledová káva