Expertem chce být každý, ale nikdo nechce kávě věnovat veškerý volný čas. Naštěstí proto vznikla spousta vychytávek, které umožňují triky baristů aplikovat i v domácím prostředí. Existují napěňovače mléka, ohřívače hrnků nebo různé mlýnky a šlehače. V tomto dílu se proto dozvíte, jak připravit doma kávu, na kterou budou přátelé chodit raději než do kavárny.

O čem se dočtete:
Nechte se v kavárnách hýčkat profesionálními baristy, ale vězte, že i vy sami můžete doma v kuchyni odvést skvělý výkon a připravit lahodný šálek dokonalé kávy. Sice nás také potěší, když si odpoledne skočíte s přáteli do kavárny, poprvé v životě ochutnáte macchiato a pochlubíte se nově nabytou znalostí o kávě luwak (více najdete v prvním dílu našeho seriálu.
Nicméně produkty, které jsme pro vás níže vybrali na ukázku, vás mají přesvědčit, že můžete posedět i doma, aniž byste slevovali ze svých standardů. Každý totiž může koupit dobrou kávu, správně ji uchovat a správně připravit, aniž by musel kvůli nákupu pomůcek prodat ledvinu a kvůli jejich obsluze absolvovat náročné kurzy.

Meleme a vážíme jako profíci
Mlýnek pro každého kafaře
Už jsme říkali, ale rádi to zopakujeme, že kávu je nejlepší namlít těsně před použitím. Takže domů potřebujete mlýnek. Někdo má rád historické dřevěné ruční, někdo sáhne po moderní elektronické kombinaci nerezu a plastu. Každopádně by mělo být možné nastavit stupeň hrubosti mletí kávy – na tom záleží. Jestli je pro vás mletí rituál, nebo pouhý mezikrok bez emocí, to je jen na vás.

Kvalitní zrnková káva si zaslouží správné uchovávání a kvalitní zpracování. O vakuové dóze, která prodlouží její živnost, jsme mluvili ve třetím díle.
Přesná odměrka jako levný pomocník
Každý má v zásuvce lžičky, a my v článku plýtváme místem na nějakou odměrku? Ano, protože téměř nic nestojí, nezabere žádné místo, a přitom je nedocenitelná – odměří přesně „espressových“ 7 gramů mleté kávy.
Přesnou váhu využijete pokaždé
Čas při přípravě ohlídají třeba stopky na mobilu, ale přesnou váhu nic nenahradí. Profíci nesypou směs do hrnků na „lžičky“ – u kávy pracujete při přípravě s gramy, takže každých pár zrníček je znát. Váhy pro baristy si poradí s různými jednotkami a obvykle lákají na přesnost v desetinách gramu.

Pěna jak od italského kavárníka
Jestli je něco opravdová věda, tak je to příprava mléka, respektive mléčné pěny. I to ale můžete udělat doma, a to překvapivě snadno pomocí pěniče mléka.
Konvička je lepší než hrnek
Nemusíte mléko šlehat nutně v konvičce, ale uvážíme-li, že má správnou velikost, praktický zobáček na nalévání, dobře si poradí s požadovanými teplotami, snadno se čistí… tak její pořízení stojí za zvážení, přinejmenším pokud mléčné kávové nápoje připravujete častěji.
Frapovač, pěnič mléka
I když máme úctu k tradičním metodám, doporučujeme na přípravu mléka elektrický pěnič, který ušetří spoustu času a námahy. Bývají opravdu velmi levné, mohou stát i méně než 200 korun, a přitom jsou při přípravě latté nebo cappuccina úžasným pomocníkem.

Teploměr na mléko
Řekli jsme si, že mléko má mít kupříkladu nanejvýš 65 °C. Jak správnou teplotu poznat? Kompaktní teploměr ponoříte do mléka a hned víte, kdy je vhodná doba na to, abyste ho sundali z plotýnky a začali šlehat.

O kávě jsme pro vás připravili celý seriál. Další díly si můžete přečíst tady:
1. díl: Dáte si kávu?
2. díl: Příprava kávy
3. díl: Cesta kávy
4. díl: Barista
6. díl: Ledová káva
7. díl: Zrnková káva - speciál