Barista není někdo, kdo nasype instantní kávu do hrnku a zalije ji vařící vodou. Profese, která je v posledních letech na vzestupu, láká lidi, kteří kávu milují a chtějí, aby v ní zalíbení našli i ostatní. Znají způsoby přípravy lahodné kávy, sledují trendy a neustále na sobě pracují – třeba na schopnosti vykouzlit na hladině kávy umělecké dílo.
Jejich revírem je kavárna, jejich tempo je… přesně propočítané… V očích mají moudrost získanou studiem exotických kávových odrůd z různých zemí, o jejichž existenci ví jen pár milovníků kávy. V hlavě jim rotují složité matematické rovnice a fyzikální veličiny, od tlaku vody po doby průtoku a objemy… Jsou baristé!
Teď trochu normálněji: Dobrý barista má samozřejmě kávu rád, jasně, ale také k ní má úctu a respekt. Kromě toho se musí naučit spoustu teorie a zvládnout praktické zkoušky.
Baristé dále degustují různé druhy kávy a učí se o pražení.
V první řadě se musí naučit pracovat s profesionálními kávovary, a věřte nám, že nejde jen o mačkání tlačítek. Kromě obsluhy, která je sama o sobě náročná, umějí baristé kávovary také seřizovat a studují jejich údržbu. Co se samotné kávy týče, učí se teorii – něco o historii a dělení, tedy detailnější verzi toho, s čím jsme vás seznámili v prvním, druhém a třetím dílu našeho seriálu.
No a v neposlední řadě dojde na samotnou přípravu. I když léta praxe jsou léta praxe, začínající barista také dokáže připravit jak klasické espresso, tak „náročné“ mléčné nápoje, jako je cappuccino. A poslední tečkou bývá instruktáž ohledně servisu – tedy jak se k zákazníkovi chovat.
Dobrý barista vám pak cappuccino nebo jinou kávu s mléčnou pěnou ozdobí nějakým motivem. Říká se tomu latté art a podmínkou je, aby pěna nebyla bublinkatá, ale krásně krémová – potom se s ní dá na hladinu šálku krásně kreslit.
Máte-li správné vybavení a šikovnou ruku, můžete latté art zkusit i doma s pěniči mléka. Chuť kávy se sice nezmění, ale jíme i očima a stylový šálek kávy je lepší než ten obyčejný. Opravdoví mistři v oboru pak na hladině vykouzlí opravdové divy.
Na YouTube je spousta videí, jak se obrázky kreslí. Objevíte v nich však i další triky. Třeba když barista „tříská“ konvičkou o pult, nemá záchvat vzteku – to jen pěnu zbavuje bublin, aby byla nádherně vláčná.
Trendy hovoří jasně: Lidé touží po chutné a kvalitní kávě, proto jsou ochotni si za ni často připlatit.
V domovech jsou sklenice s instantní kávou nahrazovány kávovary, v kavárnách se zase používá domácí šlehačka a obsluha se nediví, když po ní chcete nějaké „makiáto“… I fastfoody, jako je McDonald’s, otevírají vlastní kavárny a nahrazují kafe v kelímku luxusnějšími variantami. Ve Starbucks si ještě dají tu práci s tím, že vám na kelímek napíšou jméno. Kávě se věnují celé coffee festivaly, v každém supermarketu už většinou máte možnost zakoupit i výběrovou kávu. Kafe je prostě in.
My doporučujeme, abyste přípravě a hlavně pití kávy obětovali trochu cenného času a obojí si vychutnali. Přetvoříte-li ranní „bezvýznamné kofeinové nakopnutí“ v malý rituál, případně v pravidelný výlet za exotickými chutěmi, uvidíte, že káva má hodně co nabídnout.
O kávě jsme pro vás připravili celý seriál. Další díly si můžete přečíst tady:
1. díl: Dáte si kávu?
2. díl: Příprava kávy
3. díl: Cesta kávy
5. díl: Domácím odborníkem
6. díl: Ledová káva
7. díl: Zrnková káva - speciál