Kdo by nemiloval chuť a vůni čerstvě upečené pizzy? Domácí pizza může být stejně lahodná jako ta z vaší oblíbené restaurace, a navíc si ji můžete připravit přesně podle svých představ. Jak upéct dokonalou pizzu jako pravý “pizzaiolo” a vyvarovat se chyb při její přípravě vám prozradíme v tomto článku.
Je nedílnou součástí italské historie a kultury a od roku 2017 je i zapsána na seznamu UNESCO jako kulturní dědictví. I když se zrovna nechystáte otevřít pizzerii, je dobré vědět, že pizza existuje v několika verzích: z těch nejznámějších můžeme zmínit neapolskou, newyorskou, chicagskou či římskou.
Základem stavebním kamenem každé skvělé domácí pizzy je kvalitní těsto. Aby se vám takové těsto podařilo připravit, je důležité nezanedbat žádný krok. Výběr správné mouky je stejně důležitý jako důkladné hnětení těsta nebo jeho kynutí. Hnětení přenechte kuchyňskému robotu s hákem na těsto a poté nechte těsto důkladně odpočinout. Právě odpočinek těsta zajistí tu nejlepší chuť a strukturu, čím delší, tím lepší. Nechte těsto kynout v lednici klidně přes noc.
Každý má přirozeně svůj vlastní recept na tu nejlepší pizzu. Pokud však chcete vyzkoušet pizzu dle našeho receptu, budete potřebovat 1 kg hladké mouky, 650-700 ml vody, 20 g soli, 3-4 g sušeného droždí a 40 g kvalitního olivového oleje. Pomocí kuchyňského robota ze všech těchto ingrediencí vypracujte kompaktní těsto. Robotu by to mělo zabrat tak 10 - 15 minut.
Tajným trikem pro vynikající chuť a správnou strukturu těsta je jeho důkladný odpočinek. Navzdory zavedeným mýtům je chlad při kynutí těsta váš přítel, protože zpomalí a usměrní činnost kvasinek a těsto tak získá jedinečnou chuť. Nebojte se tedy nechat těsto přes noc kynout v ledničce, v pizzerii mají těsto připravené i několik dní dopředu.
Na tvarování těsta jsou nejlepší vlastní ruce, váleček ani nevytahujte. Je třeba postupovat jemně, protože jinak se těsto vzpouzí, trhá a placku z něj vytvarujete jen velmi těžko. Ideální je těsto rozdělit na malé bochánky a před samotným tvarováním je nechat ještě pár minut odpočívat. Snadněji pak dosáhnete požadovaného tvaru. Odpočinuté těsto přeneste na pomoučenou plochu a tvarujte.
Jakmile se vám podařilo vyhrát souboj s těstem a dosáhnout požadovaných rozměrů, je na čase si pizzu ozdobit. I zde se držte pravidla, že méně je více, zvlášť v případě, že používáte jen ty nejlepší suroviny. Během zdobení pizzy nezapomeňte důkladně předehřát troubu na maximální možný stupeň a ideálně předehřejte i plech nebo jinou nádobu na pečení. Spodní teplo je pro pizzu zásadní proto, aby nebyla vespod bledá a nedopečená. Ze stejného důvodu na pečící papír zapomeňte. Pečte zhruba 6 - 8 minut, dle zkušeností s vaší troubou.
Ačkoliv bylo za dob našich babiček běžné, že se kynuté těsto hnětlo pěkně poctivě ručně, dnes už si práci můžete velmi usnadnit s výkonným kuchyňským robotem. Na druhou stranu, bez horkovzdušné trouby nebo trouby s funkcí pro přípravu pizzy se už neobejdete. Nemáte-li k dispozici plech, stejně dobře poslouží ocelová nebo litinová pánev. Pokud však chcete své kuchařské umění ještě o něco povznést, zkuste přípravu na pizza kameni nebo v peci na pizzu. Kámen na pečení z odolného materiálu rovnoměrně rozprostře teplo během pečení a vaše domácí pizza pak bude od té z restaurace k nerozeznání.
Maximální teplota a předehřátí trouby (alespoň 30-45 minut) je nesmírně důležité, bez něj křupavého spodku a propečené pizzy nedosáhnete. Použití pizza kamene pomůže dosáhnout křupavého spodku pizzy tím, že absorbuje vlhkost z těsta. Příliš mnoho ingrediencí způsobí, že těsto bude vlhké a nedopečené. Investujte do kvalitních surovin, jako jsou kvalitní rajčata nebo panenský olivový olej. Tím můžete potřít okraje pizzy pro zlatavou barvu a extra chuť. Některé ingredience (čerstvá bazalka nebo prosciutto), přidejte až po upečení, aby si zachovaly svou chuť a texturu.
***