Domácí pizza jako z pizzerie u vás doma: Tipy a triky pro dokonalý požitek

12.03.2025

Kdo by nemiloval chuť a vůni čerstvě upečené pizzy? Domácí pizza může být stejně lahodná jako ta z vaší oblíbené restaurace, a navíc si ji můžete připravit přesně podle svých představ. Jak upéct dokonalou pizzu jako pravý “pizzaiolo” a vyvarovat se chyb při její přípravě vám prozradíme v tomto článku.

domácí pizza

Není pizza jako pizza

Je nedílnou součástí italské historie a kultury a od roku 2017 je i zapsána na seznamu UNESCO jako kulturní dědictví. I když se zrovna nechystáte otevřít pizzerii, je dobré vědět, že pizza existuje v několika verzích: z těch nejznámějších můžeme zmínit neapolskou, newyorskou, chicagskou či římskou.

Tajemství dokonalého těsta

Základem stavebním kamenem každé skvělé domácí pizzy je kvalitní těsto. Aby se vám takové těsto podařilo připravit, je důležité nezanedbat žádný krok. Výběr správné mouky je stejně důležitý jako důkladné hnětení těsta nebo jeho kynutí. Hnětení přenechte kuchyňskému robotu s hákem na těsto a poté nechte těsto důkladně odpočinout. Právě odpočinek těsta zajistí tu nejlepší chuť a strukturu, čím delší, tím lepší. Nechte těsto kynout v lednici klidně přes noc.

Správný poměr surovin je klíčový

Každý má přirozeně svůj vlastní recept na tu nejlepší pizzu. Pokud však chcete vyzkoušet pizzu dle našeho receptu, budete potřebovat 1 kg hladké mouky, 650-700 ml vody, 20 g soli, 3-4 g sušeného droždí a 40 g kvalitního olivového oleje. Pomocí kuchyňského robota ze všech těchto ingrediencí vypracujte kompaktní těsto. Robotu by to mělo zabrat tak 10 - 15 minut.

pizza těsto

Neuspěchejte kynutí

Tajným trikem pro vynikající chuť a správnou strukturu těsta je jeho důkladný odpočinek. Navzdory zavedeným mýtům je chlad při kynutí těsta váš přítel, protože zpomalí a usměrní činnost kvasinek a těsto tak získá jedinečnou chuť. Nebojte se tedy nechat těsto přes noc kynout v ledničce, v pizzerii mají těsto připravené i několik dní dopředu.

Jde se na věc aneb tvarování těsta

Na tvarování těsta jsou nejlepší vlastní ruce, váleček ani nevytahujte. Je třeba postupovat jemně, protože jinak se těsto vzpouzí, trhá a placku z něj vytvarujete jen velmi těžko. Ideální je těsto rozdělit na malé bochánky a před samotným tvarováním je nechat ještě pár minut odpočívat. Snadněji pak dosáhnete požadovaného tvaru. Odpočinuté těsto přeneste na pomoučenou plochu a tvarujte.

domácí pizza

Předehřejte troubu a zdobte

Jakmile se vám podařilo vyhrát souboj s těstem a dosáhnout požadovaných rozměrů, je na čase si pizzu ozdobit. I zde se držte pravidla, že méně je více, zvlášť v případě, že používáte jen ty nejlepší suroviny. Během zdobení pizzy nezapomeňte důkladně předehřát troubu na maximální možný stupeň a ideálně předehřejte i plech nebo jinou nádobu na pečení. Spodní teplo je pro pizzu zásadní proto, aby nebyla vespod bledá a nedopečená. Ze stejného důvodu na pečící papír zapomeňte. Pečte zhruba 6 - 8 minut, dle zkušeností s vaší troubou.

Pomocníci, bez kterých se (ne)obejdete

Ačkoliv bylo za dob našich babiček běžné, že se kynuté těsto hnětlo pěkně poctivě ručně, dnes už si práci můžete velmi usnadnit s výkonným kuchyňským robotem. Na druhou stranu, bez horkovzdušné trouby nebo trouby s funkcí pro přípravu pizzy se už neobejdete. Nemáte-li k dispozici plech, stejně dobře poslouží ocelová nebo litinová pánev. Pokud však chcete své kuchařské umění ještě o něco povznést, zkuste přípravu na pizza kameni nebo v peci na pizzu. Kámen na pečení z odolného materiálu rovnoměrně rozprostře teplo během pečení a vaše domácí pizza pak bude od té z restaurace k nerozeznání.

domácí pizza

Tipy a triky na závěr

Maximální teplota a předehřátí trouby (alespoň 30-45 minut) je nesmírně důležité, bez něj křupavého spodku a propečené pizzy nedosáhnete. Použití pizza kamene pomůže dosáhnout křupavého spodku pizzy tím, že absorbuje vlhkost z těsta. Příliš mnoho ingrediencí způsobí, že těsto bude vlhké a nedopečené. Investujte do kvalitních surovin, jako jsou kvalitní rajčata nebo panenský olivový olej. Tím můžete potřít okraje pizzy pro zlatavou barvu a extra chuť. Některé ingredience (čerstvá bazalka nebo prosciutto), přidejte až po upečení, aby si zachovaly svou chuť a texturu.

***

Související články:

Jak vybrat vestavnou troubu?

Gorenje trouby upečou výbornou pizzu už za 3,5 minuty

Jak vybrat kuchyňského robota?

Další aktuality

Velikonoční pečení s ETA Gratus Kuliner II MAX

Velikonoční pečení s ETA Gratus Kuliner II MAX

Velikonoce se kvapem blíží. Usnadněte si přípravy s kuchyňským robotem ETA Gratus Kuliner II Max. S jeho integrovanou váhou, silným výkonem a doprovodným příslušenstvím půjde vše jako po másle! Mrknět...... Celý článek
Jak vybrat pánev?

Jak vybrat pánev?

Ačkoliv se to nezdá, výběr správné pánve může zásadně ovlivnit vaše kulinářské zážitky. Na trhu existuje široká škála pánví s různými materiály, povrchovými úpravami a dalšími specifikacemi. Jak tedy ...... Celý článek
Recenze: Chytré hodinky Amazfit Active 2 oslní nízkou cenou a bohatou výbavou

Recenze: Chytré hodinky Amazfit Active 2 oslní nízkou cenou a bohatou výbavou

Amazfit Active 2 jsou dalším zástupcem generace chytrých hodinek, který své potenciální nové majitele láká na příznivou cenu a špičkové vybavení. Amazfit Active 2 tak dostaly do výbavy jasný AMOLED di...... Celý článek
Jak vyprat boty, aby se nezničily?

Jak vyprat boty, aby se nezničily?

Ušpiněné tenisky po víkendovém výletu nebo promočené kecky z letního festivalu. Je jedno, kde a jak se ušpinily, teď vyčítavě vyčkávají v předsíni na váš zásah. V případě, že už druhý týden obcházíte ...... Celý článek
Moderní technologie ve vašich spotřebičích. Díl první: Pračky

Moderní technologie ve vašich spotřebičích. Díl první: Pračky

Při výběru nové pračky často narážíte na obrovské množství různých technologií, které slibují dokonalou péči o vaše prádlo. Jak se ale vyznat ve všech názvech? Máme pro vás dobrou zprávu – moderní pra...... Celý článek