0 Kč
×

Zdravé a chutné veganské Vánoce

21.12.2023

Dá se to i jinak. Zdravěji a stále stejně chutně. Nejlepší štědrovečerní menu si můžete připravit i z čistě rostlinných produktů. Pojďte si vychutnat zdravé a zároveň také udržitelnější Vánoce – pročtěte si, jak vaří a pečou na Štědrý den vegani a vegetariáni, nebo se inspirujte raw nápady na vánoční pečení. Neobejdeme ani skvělé tipy na dárky a jejich zero waste balení. Více už ale v našem článku.

Veganská hostina

O čem se dočtete:

Nakupujte podle plánu s rozumem

Napište si nákupní seznam a kupte jen to, co skutečně potřebujete. Navštivte trhy v okolí, preferujte lokální pěstitele a prodejce, především ty, kteří používají ekologické a etické postupy při pěstování plodin a zpracování svých produktů. A slyšeli jste už například o bezobalových obchodech? Naleznete v nich potraviny z celého světa, ekologickou kosmetiku i čistící prostředky, které neškodí vám ani životnímu prostředí. Suroviny si navážíte podle potřeby do vlastního sáčku nebo nádobky, načepujete si přesně tolik pracího gelu, kolik potřebujete... Vyhnete se zkrátka zbytečnému produkování odpadu a plýtvání.

bezobalový obchod

Rovněž si zaznamenejte všechna jídla, která chcete servírovat na štědrovečerní tabuli, a to dostatečně dopředu, ještě před velkými nákupy potravin. Od chlebíčků a oplatek přes hlavní jídla až po vánoční cukroví. Nezapomeňte ani na ovoce a oříšky, které jsou součástí vánočních tradic. Vědět přesně, kolik čeho potřebujete, vám ušetří čas, peníze i energii. Určitě se vám budou hodit i oprášené rodinné recepty. Pokud hledáte novou inspiraci, internet je sázka na jistotu. Budete překvapení množstvím bezmasých jídel a čistě rostlinných receptů i na sváteční menu.

Vegan versus vegetarián

Máte v rodině vegetariána nebo vegana a chcete ho na Vánoce pohostit alternativním vánočním menu přesně podle jeho gusta? Žádný problém. Receptů na veganské pečení a vegetariánské vánoční cukroví najdete na internetu i na 100 Vánoc dopředu, stačí si jen vybrat. Nejprve si ale krátce popíšeme, jaký je rozdíl mezi veganem a vegetariánem.

Vegetarián nejí maso. Tečka. Ani rybu, ani mořské plody. Tabu jsou častokrát také kůže a kožní deriváty (oblečení, kožešina, obuv z kůže apod.). Ostatní živočišné produkty jako jogurty, máslo, mléko, vejce a med jsou běžnou součástí jeho jídelníčku.

veganská sekaná

Vegan vylučuje v maximální možné (individuální) míře ze svého života jakékoli formy využívání a zneužívání zvířat pro jídlo, ošacení, zábavu nebo jakýkoli jiný účel pro „potěchu“ člověka. Vegan jí výlučně rostlinnou stravu.

Rovnocenní náhradníci v kuchyni

Připravit si kompletní sváteční menu čistě z rostlinných produktů už dnes není žádný velký problém. Kromě specializovaných prodejen na zdravou a vegan/vegetariánskou stravu naleznete takové produkty běžně i v potravinových řetězcích. Vzpomenout si zaslouží i fakt, že taková strava je velmi vhodná i pro lidi s různými potravinovými intolerancemi či diabetiky. Čím tedy nahradit maso, vajíčka, mléko, máslo, rafinovaný cukr či šlehačku, med a další živočišné produkty?

Mléko – Na trhu existuje nespočet rostlinných alternativ mléka od sójových přes mandlové, rýžové, kokosové atd. Dokonce najdete na pultech obchodů i variantu „Barista“ pro všechny nadšené milovníky kávy. I vegani si totiž rádi vychutnají krémové cappuccino či tradiční vánoční skořicovo-dýňové latté s jemně nadýchanou pěnou. Mňam!

Med – Některé lidi překvapí, že med není veganská surovina. Vždyť přece neobsahuje žádné živočišné prvky? To ne, jedná se ale o produkt, který produkují včely. Přirozeně opylují květiny, sbírají pyl. My sbíráme jejich med, často až v příliš velké míře. V zimě je dokrmujeme cukrem a neúměrně zvyšujeme jejich výdej energie na produkování medu. Raději si vždy kupte ověřenou kvalitu, med od pravého včelaře. V supermarketu takový med nekoupíte. Med zastoupí nejen při vánočním pečení například javorový, čekankový, datlový sirup či agáve. Možností je opravdu mnoho.

Máslo – Vždy záleží na receptu, do kterého chcete máslo použít. Pokud postup přípravy vyžaduje tuhou konzistenci másla, ideální je použít tuhý kokosový olej. V ostatních případech bude dobrým sluhou nearomatický slunečnicový olej.

oříškové mléko

Vyrobte si domácí rostlinné mléko. Makové, mandlové, kokosové, ovesné,... na jaké jen máte chuť. Zalejte 1 l vody 100 g tuhé složky, nechejte vyluhovat, rozmixujte a přeceďte. Na závěr dochuťte skořicí, agáve nebo medem, podle svých chuťových preferencí.

Cukr – Osladit si život, kávu, cukroví můžete i jinak než nezdravým rafinovaným cukrem. Zdravou variantou je například kokosový cukr, xylitol, stévie či březový cukr nebo výše uvedené rostlinné sirupy.

Vejce – Přidávají těstu objem, spojují krémy, jsou (ne)vyhnutelné pro smažení či (ne)nahraditelnou součástí majonézy. Ne tak úplně. Nemusíte se vzdát ani oblíbených smažených pokrmů. V rámci trojobalu jen místo vajíčka použijte hrachovou mouku s černou solí a pepřem rozmíchanou s pár lžícemi vody. Křupavost a chuť je zaručena! Chia a lněná semínka dodají koláčům stejný objem jako vejce. Na krémy použijte zralý banán nebo arašídové máslo. Potřebujete nadýchané palačinky? Nahraďte vajíčko kypřícím práškem nebo jedlou sodou. Chuť vajíčka nahrazuje téměř dokonale černá sůl (Kala Namak), rovněž v kombinaci s lahůdkovým droždím. Sníh vyšlehaný z vaječných bílků zastoupí aquafaba (cizrnová voda). Vejce se používají jako emulgátor do majonézy, vegani volí raději sójové mléko. Vidíte? V kuchyni to jde i bez vajíček.

Smetana – Hustou konzistenci perfektně zastoupí kokosové mléko, neslazený kokosový krém či kešu ořechy. Pokud potřebujete použít do receptu zakysanou smetanu, přidejte ke kokosovému nebo kešu krému šťávu z citronu.

kokosová smetana

Šlehačka – Rýžovou i sójovou šlehačku ve spreji si koupíte v obchodě. Chcete se dozvědět, jak si vyrobit veganskou šlehačku doma? Vložte plechovku kokosového mléka na noc do lednice. Na druhý den oddělte hustou část od kokosové vody. Husté mléko vyšlehejte ručním mixérem do tuhé pěny (přibližně 5 minut). Podle potřeby hustotu zjemníme přidáním lžíce kokosové vody. Potom už jen vmícháte do šlehačky sladidlo nebo vanilku podle vaší chuti.

Majonéza – Sojanézu a veganézu již koupíte bez problémů téměř v každém obchodu s potravinami. Vyrobit si ale můžete i vlastní sojanézu. Jak na to? Jednoduše utřete 250 ml rostlinného mléka se 150 ml kvalitního řepkového nebo slunečnicového oleje. Přidáte lžíci bílého vinného octa/šťávy z citronu, lžičku hořčice a soli, dochutíte špetkou pepře. Základem úspěchu je v tomto případě kvalitní mixér.

Vánoční veganské ho-ho-hody

Poptávka po restauracích, potravinách a jídlech bez masa neustále narůstá. Faktem je, že čím dál více lidí preferuje veganskou či vegetariánskou stravu nejen ze zdravotních důvodů, ale zejména z morálního přesvědčení. Být veganem už není tabu. Je to běžný a plnohodnotný způsob stravování. Zkuste tyto Vánoce vyzkoušet něco nového na svátečním stole i vy. Kromě toho, že si pochutnáte, přispějete ke svému zdraví i k udržitelnosti naší planety.

vegan večeře

Vánoční zelňačka

Začneme královnou štědrovečerní kuchyně. Maso nahradíme v bezmasé variantě uzeným tofu, hlívou nebo sójovými párky. Výběr je čistě na vás. Tofu i párkům dodáte ještě lepší chuť, když je nejprve orestujete na trošce oleje například s cibulkou a kořením, uzenou i sladkou paprikou a podobně, prostě podle své chuti. Čím více různých hřibů, tím lepší chuť. V případě, že chcete použít smetanu na zjemnění, použijte rostlinnou na vaření. Ale pozor, kokosová či mandlová má specifickou chuť, proto zvolte radši chuťově neutrálnější sójovou.

Bramborový salát à la carte 

Kdo by ho neměl rád. Častokrát ani plná mísa nestačí. Veganský bramborový salát si připravíte úplně jednoduše. Stačí vyměnit klasickou majonézu z vajec za sojanézu nebo použít sójový jogurt, který skombinujete například s dijonskou hořčicí. Rostlinnou majonézu si můžete vyrobit i sami, jak jsme již uvedli v kapitole o ingrediencích. Avokádo zase díky své máslové konzistenci poslouží jako zdravá a chutná náhrada majonézy. Někdo přidává do salátu i uvařená vajíčka. Ty nahradí perfektně již zmiňovaná černá sůl. Vegetariáni mohou použít například i řecký jogurt, pokud by stáli o zdravější verzi bez majonézy, případně přidat měkký sýr.

smažená hlíva

Budete sytí, i ryba zůstane celá

A čím nahradit kapra? Zase tofu? Kdepak! Možností máte mnohem víc. Samozřejmě můžete vsadit i na „vege“ klasiku jako tofu, seitan, tempeh, sójové plátky nebo různé masové náhražky. Ale co takhle vysmažit hlívu, celer nebo kedluben? To jste nečekali, že? Uvařte si například celer, nakrájíte ho na plátky a orestujte na troše oleje a soli, následně namočte do lněného oleje a mořských řas. Nakonec obalte v mořských řasách nori a strouhance, vysmažte. Řasy dodají celeru „chuť a aroma ryby“. Zaručeně si pochutnáte.

Vánoční cukroví bez výčitek

Jsou symbolem Vánoc a mlsat na nich začínáme potají ještě dříve, než by se patřilo. Zkuste si napéct letos zdravější varianty vánočních zákusků. Pochutnáte si navíc i bez většího zaváhání na váze. Zdravé vánoční mlsání totiž není mýtus. Veganské i vegetariánské recepty na zdravé vánoční cukroví se ale jistě liší od těch klasických. Pokud nejste zkušení pekaři, vyhledejte si recepty například na internetu. Pak už se jen stačí držet receptu a na Štědrý den sledovat ty olizující se šťastné tváře ochutnávačů z celé rodiny.

vegan likér

A co panák vaječného likéru?

Bude i ten. Veganský vaječný likér nemůže chybět na žádném vánočním stole. Klasické salko nahradí vegan salko, které si zvládnete připravit i sami z kokosového mléka a cukru. Kravské mléko nahradíte rostlinným mandlovým, sójovým nebo vanilkovým vajíčka už párkrát vzpomínanou černou solí. Je spoustu návodů na přípravu vegan likéru. I v tomto případě se inspirujte recepty známých vegan food blogerů na internetu. 

Vánoční tradice, které myslí na všechny

Tradují se z pokolení na pokolení. Známe jich desítky a v každém kraji jsou jiné. Uvádíme pár vánočních tradicí, které patří ke štědrému dni. Namísto šupiny z kapra, která má přinést štědrost do dalšího roku, stačí dát pod ubrus minci, která splní stejný účel. 

Vánoce jsou svátky lásky k bližnímu, proto prostřete jedno nádobí navíc pro náhodného hosta. Ale vždy mějte talířů sudý počet, aby nepřišla na posledního za stolem smrt (tak se traduje). Stejně tak si nachystejte před hostinou všechno jídlo na stůl, protože by vás čekal tentýž nešťastný osud, pokud odejdete od stolu během večeře. Nezapomeňte rozkrojit jablíčko s hvězdičkou uprostřed a nevyhazovat zbytky jídla, ze kterého ještě můžete mít užitek vy nebo zvířata.

sušené šípky

Co darovat veganům pod stromeček

Nejkrásnější dárky jsou vyrobené ručně s láskou. Máte v rodině či mezi přáteli vegana nebo vegetariána? Potěšte ho něčím, co je v souladu s jeho přesvědčením a co mu bude pochuti. Například zdravým cukrovím, bylinkovým likérem nebo směsí voňavých sušených bylinek či ovoce. Receptů na vegan sladkosti, vegetariánské pečení či zdravé RAW cukroví je na internetu hodně. Spoustu nápadů na zdravé mlsání najdete i v knižní podobě. Pokud si netroufáte na výrobu sami, podívejte se po okolí u lokálních prodejců. Skvělým tipem jsou například sójové svíčky, voňavé olejíčky na tělo z bylinek či ekologické varianty čistících prostředků, soupravy na pěstování bylinek a hub. Knihami se zavděčíte vždy. Kuchařky jsou jasné, radost udělají i ty na téma zero waste, které se týkají neplýtvání a minimalizování odpadu (nejen) v domácnosti. 

Pokud přemýšlíte, co darovat nadšenému kuchaři nebo gurmánovi, určitě nic nepokazíte malým kuchyňským spotřebičem, jako je například mixér, odšťavňovač, smoothie, gril, topinkovač, sendvičovač, možností je spoustu. Praktickým dárkem je také úsporný malý spotřebič do domácnosti. Zaneprázdněným darujete čas a energii speciálním hrncem na zdravé vaření, fenomenální ETA Pečenkou nebo rýžovarem. Milovníci kávy ocení kromě chutné kávy například kávovar z recyklovaného plastu, případně maličkost z kávového příslušenství. Nejmenší věci umí udělat největší radost, a o to větší, pokud zároveň chrání životní prostředí, ale třeba i drahý chytrý telefon. V tomto případě potěší například bio obal na telefon nebo solární powerbanka. Jistotou je také sortiment péče o tělo a zdraví. Cokoli darujete od srdce, bude darem z lásky, i kdyby to měla být pouze báseň či raw cukroví.

zero waste Vanoce

Ekologické Vánoce

Chcete mít co nejméně odpadu na Vánoce? Nakupujte potraviny přednostně ve specializovaných prodejnách bez obalů, jak jsme již zmiňovali v úvodu tohoto článku, v supermarketech do vlastních nádobek, látkových sáčků. Na nákupy si noste tašky nebo košíky. Upřednostňujte potraviny s co nejmenším počtem obalů, pokud je to možné, vyrobené v Česku a bez pesticidů (menší uhlíková stopa v rámci dopravy), z recyklovatelných materiálů a dárky klidně i z druhé ruky.

Živý nebo umělý? To je otázka

A jak je to tedy s vánočním stromečkem? Koupit raději živý nebo umělý? Oba zanechají stopu na životním prostředí. Nejdůležitější je způsob likvidace. Umělý stromek byste ale měli používat minimálně 10 let a více, aby se uhlíková stopa dostala alespoň na úroveň koupě jednoho živého stromku. Jaké jsou alternativy? Živý seříznutý stromek rozdrťte a zkompostujte nebo využijte jako prospěšnou štěpku do zahrady. Živý stromek si můžete koupit/pronajmout i v květináči. Po Vánocích ho zasadíte do zahrady, pronajatý vrátíte zpátky. Stromeček si můžete i adoptovat. Po Vánocích se o něj postarají ve specializovaných školkách a opět jej použijete na další Vánoce. Alternativou jsou také větvičky ve váze, ozdobení pokojové rostliny vánočními světýlky nebo dřevěný dekorativní stromek. Lidé jsou v tomto směru skutečně vynalézaví, což potvrzují i ​​výsledky vyhledávání na internetových stránkách či příspěvky na sociálních sítích.

vánoční stromeček

Adventní věnec je tradičním symbolem Vánoc. Vyrobte si svůj vlastní stylový a zároveň ekologický adventní věnec. Ušetříte planetu i peníze.

Zero waste balení dárků

Recyklujte! Použijte všechno, co máte doma. Na sladkosti skvěle poslouží zavařeninové skleničky, šité plátěné kapsy, tašky, kartonové krabice. Zůstaly vám stuhy a dárkový papír z minulých Vánoc? Použijte je znovu. Vyhněte se lepicí pásce a umělým ozdobám, ztuhám s flitry, které jsou nerecyklovatelné. Zvolte raději jutové šňůry, recyklovaný papír nebo zabalte dárky do šátku, látky, novin... Možností, jak šetrně a originálně zabalit dárek, je opravdu hodně a lidská fantazie je nekonečná i v této oblasti.

diy svíčky

Maličkosti, na kterých záleží

I nenápadnými a malými změnami můžete udělat velký krok vpřed k ekologičtějším Vánocům. Klasické parafínové svíčky na adventních věncích, nahraďte těmi ze včelího vosku, v rámci vegan přístupu jsou vhodné sójové svíčky. Vánoční ozdoby si kupujte takové, které nebudete měnit každý rok jen kvůli módě nebo si vyrobte vlastní z přírodních materiálů. Ubrousky mějte plátěné. Nenechávejte světýlka rozsvícená přes noc, poděkují vám nejen zvířátka, která také potřebují v noci tmu, ale i vaše peněženka. Šetřete uhlíkovou stopu i na dárcích. Nakupujete přes internet? Objednejte si více najednou, abyste ušetřili několikanásobnou cestu kurýrovi. Neplýtvejte a kompostujte. Co nezvládnete sníst, utratit a není zkažené, darujte – někomu dáte víru v existenci dobra a sobě dobrý skutek. Vánoce nemají být o stresu, proto k nim přistupujte hlavně s rozumem, v klidu a v rámci svých možností. Nejdůležitějším krokem je hlavně „chtít“. Když se chce, dá se všechno.

Na Vánoce zdRAWě

Co znamená RAW? RAW označuje příjem syrové stravy většinou rostlinného původu, která neprošla tepelnou úpravou nad cca 40 °C, rafinováním, pasterizací ani jiným zpracováním, konzervováním apod. Nevyhovující je v tomto případě například i alkohol. Pestrost v příjmu potravy představuje zejména ovoce a zelenina, ale také ořechy, obilné klíčky, obilí i luštěniny. RAW ale neznamená bezmasý. RAW jídla obsahují také syrové maso, ryby i vejce. Obohacení RAW stravy tkví v pestré přípravě, jako například mixování, klíčení, mletí, odšťavňování, dehydratace atd. A to se týká i Vánoc. Suroviny se prostě upraví jednou z těchto úprav.

raw strava

Lidé, kteří preferují syrovou stRAWu jsou přesvědčeni, že vaření (jakákoli tepelná úprava jídla) obírá suroviny o přirozené enzymy a živiny a je tak pro člověka škodlivé. I zde si můžete vybrat cestu konzumace čistě rostlinné potravy nebo jíst i potraviny živočišného původu. Základem je stále syrový stav pokrmu.

***

Vánoce jsou nejkrásnějším obdobím roku. Schází se celá rodina a pro některé je to jediný den v roce, kdy se mohou střetnout s nejbližšími. Užijte si je v pokoji, štěstí a dosyta při zdravém a chutném jídle. S různými surovinami, ale spolu u jednoho stolu. Přejeme vám šťastné a chutné Vánoce.

Další aktuality

Novinky LG OLED TV 2024

Novinky LG OLED TV 2024

V první polovině roku 2024 vstoupily na trh s televizemi nové modely OLED TV od výrobce LG. Nová série se čtverkou na konci přináší mnohem víc než jen změnu v názvu. V následujícím článku vám pomůžeme...... Celý článek
Jak vybrat žehličku na vlasy?

Jak vybrat žehličku na vlasy?

Kvalitní žehlička na vlasy pracuje přesně tak, jak právě chcete – jednou vlasy vyrovná a dodá jim úžasný lesk, jindy zase vytvoří moderní vlny jako ze salonu. Jak vybrat žehličku na vlasy, která bude ...... Celý článek
Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Recenze: Kráječ GRAEF SKS 11022 - Vždy pořádně zostra

Práce s nožem a přesné krájení surovin jsou snad první dovednosti, které se vyučují na kuchařské škole. Co když vám ale prozradím, že existuje rychlejší, pohodlnější a bezpečnější cesta, jak získat v ...... Celý článek
Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Jak vytvořit domácí letní kino na zahradě?

Zbožňujete atmosféru letního kina? Pokud ano, nemusíte cestovat daleko. Domácí letní kino si můžete vytvořit i ve vaší zahradě nebo na terase a kdykoli si užít dobrý film se svými nejbližšími. Co bude...... Celý článek
Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple Intelligence: Umělá inteligence pro každodenní spolupráci

Apple ukázal 11. června na své Keynote hned několik novinek. Mezi ně patří revoluční iOS 18 i nové operační systémy pro Apple Watch, iPady a Macy. V závěru prezentace byla představena umělá inteligenc...... Celý článek