0 Kč
×

Jak vyčistit telefon zvenku i zevnitř?

05.09.2022

Telefon dnes nosíme s sebou skoro všude, proto se časem jeho znečištění jednoduše nevyhneme. V kapse kalhot, v tašce i batohu, tu ho položíme na stůal, tam do trávy, ale hlavně se ho během dne, co chvíli dotýkáme. Zažívá toho opravdu mnoho, proto je třeba ho jednou za čas pořádně vyčistit – takříkajíc od hlavy až k patě. Abychom vám to ulehčili, přinášíme návody pro konkrétní situace, jak vyčistit telefon, bez poplatků za servis, svépomocí, jednoduše a rychle.

Jak vyčistit telefon

O čem se dočtete:

Jak dezinfikovat mobil

Jsou tak maličké, že je pouhým okem nevidíme, a přitom jsme s nimi v kontaktu každý den – bakterie. Mikro stvoření, která si pravidelně na těle vašeho telefonu pořádají párty. Zbavte se jich jednoduše použitím, antibakteriálních prostředků (hadříků, sprejů, ubrousků…). Stačí pořádně přetřít celý mobil. Abychom jejich výskyt a dovádění zatrhli a ochránili své zdraví ještě víc, doporučujeme zařízení vložit do dezinfikátoru a zničit tak až 99,99 % choroboplodných zárodků. Celý proces trvá jen pár minut a je to taková „očistná koupel“ pro celý váš telefon.

Jak vyčistit reproduktor u telefonu

Mobil je třeba udržovat čistý nejen kvůli našemu zdraví, i když to je, nezpochybnitelně, nejdůležitější faktor. Nečistoty ale nedělají dobře ani samotnému telefonu, může se zanášet prachem a částečkami, které způsobují přehřívání, a dokonce mohou zkrátit životnost vašeho smartphonu.

Jak vyčistit displej na mobilu

Šmouhy, otisky prstů, náhodné poprskání vodou či umazání od jídla. Telefonu se dotýkáme dennodenně, proto se zašpinění nevyhneme. Co s takovým znečištěním dělat? Myslete na prevenci již při koupi nového mobilu a investujte do ochranné fólie či skla. Na trhu dnes naleznete vhodný typ pro váš model, a navíc si tak zvýšíte i ochranu před náhodným poškozením. Fólie i sklo zpevní váš displej a sníží riziko prasknutí, puknutí i oděru.

Pokud se displej zašpiní, jednoduše použijte hadřík z mikrovlákna a speciální čisticí prostředky na elektroniku. Obyčejné papírové ubrousky nebo utěrky vám mohou displej poškrábat, mikrovlákno je však jemné a zbaví skleněný povrch nečistot, prachu, a navíc i vlhkosti. Speciální čisticí prostředky nezanechají žádné šmouhy, jsou jednoduše složením i materiálem přizpůsobeny přesně k čištění displejů. Mnohé jsou antistatické, takže si prach na váš displej hned tak nesedne.

Jak vyčistit mobil

Jak vyčistit konektor telefonu

Máte pocit, že při nabíjení či zapojování sluchátek nejde všechno tak, jak má? Problém může být ve znečištění místa konektoru, kde se časem nahromadí jemné částečky prachu a různých jiných nečistot. Vezměte si na pomoc něco malého a ostrého, např. párátko, jehlu na SIM apod. Pokud nenajdete nic plastového, zvolte obyčejnou jehlu na šití, případně jiný tenký a pevný předmět. Nejtenčí částí citlivě vyškrábejte celý prostor a na závěr vyfoukněte ústy zbytky nebo použijte stlačený vzduch.

Stačí-li nečistoty pouze vymést, může pomoci zubní kartáček s jemnými štětinami, případně kousek lepicí pásky na párátku (ale dejte pozor, aby vám tam nezůstal, musí být dobře připevněn). Pokud nečistoty stále odolávají, můžete použít kapku IPA (Isopropylalkohol) čističe, který je zaručeně uvolní. Pokud vás navíc trápí, jak vyčistit reproduktor u telefonu, zopakujte tentýž postup. Vidíte? Není to nic složitého. Více tipů a rad, jak na čistou elektroniku naleznete v našem článku.

Jak vyčistit konektor telefonu

Jak vyčistit úložiště v mobilu

Uvolněte místo, prosím! Ale svým datům. Jak vyčistit paměť telefonu, tak abyste nepřišli o svá cenná data ani aplikace? Nejrychlejším, nejefektivnějším a bezpečným řešením, ať už vlastníte mobil s Androidem nebo iPhone, je stáhnout si program/aplikaci, která je pro tento účel stvořena. Nejznámější a nejběžnější je jednoznačně aplikace CCleaner nebo dobře známá aplikace Čistič. Určitě jich najdete i více, nicméně tyto jsou ověřeny miliony uživatelů po celém světě.

Appka jednoduše vyhledá to, co nepotřebujete a nepoužíváte a vymaže to. Jedná se například o roky nepoužívané aplikace, zdvojené soubory, fotografie atp. Odstranění nadbytečných dat váš telefon navíc výrazně zrychlí. Pokud si nevíte rady se stahováním aplikace nebo nechcete vsadit na automatiku, ale chcete si uklidit ve svém zařízení vlastnoručně, jděte do Nastavení > Všeobecné > Úložiště a v něm si ručně vymažte, co už nepotřebujete.

Jak vyčistit úložiště v mobilu

To chce větší úložiště

Hodně fotíte, jste milovníky her, fanoušky aplikací a všechna oblíbená videa i hudbu musíte mít stále po ruce? Tak si uložte data do zálohy.

Paměťové karty jsou skvělou možností, jak si navýšit paměť telefonu a nepřijít ani o jeden jediný soubor. Ale jakou si vybrat? Tady vám poradíme.

Pokud nemáte slot na SD kartu, nezoufejte, uložte si data na externí úložiště např. iCloud a už nikdy se nemusíte bát nedostatku místa pro vaše data.

Paměťová karta do telefonu

Jak vyčistit telefon od virů

„Pomoc, něco se mi děje s mobilem!“ Určitě jste to už zažili, sekání z neznámých příčin, nevyžádané zapínání, vypínání, přeskakování z jednoho okna na jiné, přehřívání, množství zobrazovaných reklam, velmi pomalé fungování celého zařízení či nadmíru vysoký účet za paušál. To i mnohé jiné nevysvětlitelné chování vašeho telefonu může mít na svědomí vir. Infikovat se můžete velmi jednoduše a ani o tom nemusíte vědět. Stačí kliknutí na nesprávný odkaz, otevření zprávy, přečtení mailu... Takových příkladů je nespočet.

Abyste se vyhnuli zavirování vašeho telefonu, doporučujeme si nainstalovat antivirové programy. Budou chránit vás i váš přístroj. Pravidelným skenováním se můžete vyhnout hrozbám, programy vás zároveň upozorní na podezřelé stránky, pomohou s odstraněním stávajících a většina z nich nabídne i něco navíc, jako například vyčištění od nadbytečných souborů, chránění PIN kódem či heslem, VPN a další.

Jak vyčistit telefon od virů

Mnohé si můžete stáhnout zdarma (např. Avast mobile Security, AV-Test), ale koupí licencovaného softwaru se vyhnete dalším rizikům. Mezi nejznámější a ověřené licencované antivirové programy patří ESET, AVG Antivirus, Avast Pro atp.

Nedostatečnou ochranou a nezodpovědným surfováním riskujete, že přijdete nenávratně o svá drahocenná data, peněžní úspory, mohou být zneužity vaše osobní údaje, a ještě mnohem více. Nepodceňujte proto bezpečné chování na internetu. Internet je plný skvělých věcí, které nám život usnadňují, ale bohužel i těch, které nám ho umí i pořádně znepříjemnit.
 

Zajímá mě to


Související články:

Další aktuality

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Seznamte se s novou řadou produktů HONOR 200

Společnost HONOR na českém trhu představila tři zbrusu nová zařízení z řady 200. Zatímco nejnižší model zaujme svou velmi příznivou cenovkou, vlajková loď nabídne pokročilé technologie, funkce a špičk...... Celý článek
Krevní tlak: Hodnoty, způsob měření a druhy tlakoměrů

Krevní tlak: Hodnoty, způsob měření a druhy tlakoměrů

Znáte hodnoty svého krevního tlaku? Krevní tlak úzce souvisí s kondicí srdce a tepen. Vysoký krevní tlak, který je pro tělo člověka nebezpečný, se však nedá odhalit obyčejným pozorováním. Neupozorní n...... Celý článek
Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Recenze: Užijte si přípravu dobrot s tím nejlepším od značky Bosch – kuchyňský robot MUMS6ZS00

Moderní technologie už zabrousily i do našich kuchyní. Ptáte se jak? Skrze kuchyňský robot Bosch MUMS6ZS00. My jsme ho pro vás otestovali a zjistili, jak si poradil s bílky či kynutým těstem. Více se ...... Celý článek
Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Nejúspěšnější reality shows z dílny Netflixu: Co si nenechat ujít?

Hledáte tipy na to, co sledovat na Netflixu? Pojďme se podívat na celkem 7 reality shows, které se mohou právem zařadit k těm nejúspěšnějším. V našem výběru si na své přijdou jak milovníci vztahových ...... Celý článek
LG představuje QNED televizní novinky 2024

LG představuje QNED televizní novinky 2024

Ponořte se do obrazu s neuvěřitelně pestrými a sytými barvami na nových QNED televizích značky LG. Technologie QNED vznikla spojením Quantum Dot a NanoCell a nabízí vyvážené zobrazení barev i dokonale...... Celý článek